Або гіпотеза зоопарку або нічого: нова тривожна відповідь на парадокс Фермі

Група фізиків вважає, що ми близькі до вирішення парадокса Фермі.

Нова стаття пропонує свіжий погляд на парадокс Фермі, стверджуючи, що якщо ми й надалі не зможемо знайти доказів існування розвиненого інопланетного життя в міру розвитку наших технологій, то у нас залишиться два варіанти: гіпотеза зоопарку або крім нас нікого немає.

Якщо ви не чули про парадокс Фермі, то суть його така: з огляду на широту Всесвіту, величезну кількість часу, який він існує, і септильйони зірок, чому ми не бачимо жодних ознак інопланетних цивілізацій і чому вони не виходять на зв’язок? За той короткий час, що ми займаємося пошуками, ми знайшли безліч екзопланет. Напевно ж там має бути хтось ще, хто, як і ми, відчайдушно хоче знайти інші цивілізації.

Відтоді як це запитання поставив у 1950 році Енріко Фермі, на нього було отримано безліч відповідей — від добродушних до абсолютно жахливих. Одна з них полягає в тому, що у нас просто ще не було достатньо часу. Інопланетні цивілізації, як і ми, можуть віддавати перевагу пошуку техносигнатур, які ми почали передавати в космос зовсім недавно. На іншому кінці спектра думок знаходиться тенденція, що у всьому Всесвіті цивілізації примудряються знищити себе ще до того, як досягнуть достатнього рівня розвитку, щоб вступити в контакт з іншими.

Одне з пояснень, запропоноване Джоном Алленом Боллом 1973 року, — це гіпотеза зоопарку. Згідно з цією ідеєю, інопланетяни прекрасно про нас знають, але навмисно приховують свою присутність.

“Серед популярних нині ідей про позаземний розум ідея про те, що “вони” намагаються поговорити з нами, має багато прихильників”, – писав Болл у своїй статті. “Ця ідея здається мені малоймовірною, а ось протилежна гіпотеза — гіпотеза зоопарку, має більше шансів. Я вважаю, що єдиний спосіб зрозуміти очевидну відсутність взаємодії між “ними” і нами — це припустити, що вони навмисно уникають контактів і перетворили територію, на якій ми живемо, на зоопарк”.

Подібно до того, як ми відводимо ділянки землі під заповідники і залишаємо деякі племена без контакту з нами, розвинені цивілізації теж можуть вирішити дозволити нам розвиватися самостійно і спостерігати за нашим прогресом, як ми спостерігаємо за тваринами в зоопарку. Коли ми станемо достатньо зрілими — технологічно або політично, — вони підуть на контакт. Як і дикі племена на Землі, які раніше не контактували з нашою цивілізацією, “зрештою нас поглинуть і знищать, приручать або, можливо, асимілюють із більш просунутим видом”.

ферми

Це означає, що існує чільна цивілізація або союз цивілізацій, які згодні не чіпати зоопарки, подібно до “головної директиви” в серіалі “Зоряний шлях”.

Відсутність доказів не є доказом відсутності, але відтоді, як було озвучено Парадокс Фермі та Гіпотезу зоопарку, відсутність доказів існування розвинених цивілізацій (хоча б у вигляді космічних зондів) стає дедалі більш спантеличуючою. Наприклад, ми відкрили понад 5 000 екзопланет. Якщо виявиться, що на цих планетах ми виявимо ознаки примітивного інопланетного життя, чи може це означати, що просте життя існує удосталь, а розвинені технологічні цивілізації трапляються рідко?

Можливо, як припускається в новій статті, планети, на яких достатньо кисню для горіння, зустрічаються рідко. Земля — єдина відома нам планета, на якій є вогонь, і тут минули мільярди років, перш ніж він з’явився. Можливо, без вогню інопланетне життя не зможе створити передові технології та механізми, навіть якщо воно розумне. Команда припускає й інші потенційні “вузькі місця”, як-от інтелект, що залежить від розвитку деяких рідкісних характеристик, як-от розмір мозку та спритність рук людини, а також мова, яка може бути рідкісним стрибком еволюції, з огляду на те, що на Землі таке трапилося лише одного разу.

“За відсутності такого фільтра на пізній стадії еволюції парадокс Фермі залишає гіпотезу зоопарку як останнє правдоподібне пояснення”, – пишуть автори у своїй статті.

Гіпотезу зоопарку критикують за те, що вона не піддається перевірці. У міру розвитку наших методів виявлення завжди можна сказати: “Можливо, в інопланетян просто є більш досконалі способи вислизнути від наших спроб виявлення”. Однак у цій роботі стверджується, що навіть якби інопланетні цивілізації активно ховалися, їм було б складніше це робити, особливо приховувати обсяги відпрацьованого тепла, оскільки наші власні можливості виявлення зростають.

“Навіть якщо вони зможуть приховати свідчення своїх технологій (космічні зонди, комунікаційний трафік тощо), приховати велику кількість населених планет зовсім непросто”, – додають автори.

Команда стверджує, що нам необхідно продовжувати пошуки позаземного життя за межами Сонячної системи, а також усередині та навколо прилеглих зірок, з огляду на те, наскільки може бути поширене раннє життя у Всесвіті. Відповідь, на жаль, може бути ближчою, ніж ми думали.

“Чим довше ми не знаходимо жодних ознак розвиненого розумного життя навколо нас, тим менш імовірною стає гіпотеза зоопарку як пояснення, змушуючи нас зробити висновок, що технологічне розумне життя — велика рідкість у Всесвіті”, – пише команда. “Саме в цьому ключі ми пропонуємо рішення парадокса Фермі: або гіпотеза зоопарку, або нічого. А завдяки всебічному пошуку біосигнатур і техносигнатур як у Сонячній системі, так і за її межами, ми зможемо визначитися між цими ймовірностями вже в найближчі кілька десятиліть”.

Джерело

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *