Подорожі у часі можливі? Вчені висунули нову теорію, яка заперечує шанс змінити долю

Наразі науці не відомі випадки успішних подорожей у часі. І вчені переконують, з наявними технологіями та наукою це неможливо. Але питання про способи відкрити таку можливість продовжують зачаровувати вчених.

Зокрема, через існування “парадоксу дідуся”. Найкраще він описаний у таких фільмах, як “Термінатор”, “Донні Дарко”, “Назад у майбутнє” та подібних. Вони показують, як переміщення у часі створює масу проблем для фундаментальних правил Всесвіту, порушує причинно-наслідкові зв’язки, які призвели до того моменту, звідки вирушив у подорож мандрівник у часі. Проте кілька років тому студент-фізик Жермен Тобар з Університету Квінсленду в Австралії придумав, як “звести числа у квадрат”, щоб пояснити, що подорожі у часі можливі без парадоксів. Про його висновки розповіло видання Science Alert.

“Класична динаміка каже, що якщо ви знаєте стан системи у певний момент часу, це може розповісти нам всю історію системи”, — пояснив Тобар ще 2020 року. Однак, він нагадав, що загальна теорія відносності Ейнштейна передбачає існування часових петель, а отже робить можливими подорожі у часі, де подія може відбуватись як у минулому, так і в майбутньому сама по собі. За словами фізика, теоретично це може перевернути уявлення про динаміку з ніг на голову.

Розрахунки Тобара показують, що простір-час потенційно може адаптуватися, щоб уникнути виникнення парадоксів. Щоби зрозуміти це на прикладі, можна уявити мандрівника в часі, що вирушає в минуле, щоб зупинити поширення хвороби. Якщо він впорається із цією задачею, у мандрівника пропаде причина відправлятись у минуле, щоби перемогти хворобу.

Автор дослідження припустив, що хвороба, яка запустить цей ланцюжок подій, все одно виникне якимось іншим шляхом чи способом, чим усуне парадокс дідуся. Що мандрівник у часі не робив, епідемії уникнути не вдасться.

Роботу Тобара нелегко зрозуміти нематематикам, але вона розглядає вплив детермінованих (визначених наперед) процесів на довільну кількість регіонів просторово-часового континууму. Його висновки демонструють, як передбачені Ейнштейном замкнуті подібні криві можуть відповідати правилам функціонування свободи волі та класичної фізики. “Математичні розрахунки підтверджуються, а результати – це фантастика”, – оцінив роботу Тобара Фабіо Коста з Університету Квінсленду, який керував студентським дослідженням.

Робота згладила проблему, яка витікає з іншої гіпотези. Вона припускає, що подорожі в часі можливі, але мандрівники будуть обмежені у своїх діях, щоби не створювати парадоксів. Згідно з новою моделлю, мандрівники у часі матимуть свободу робити все, що бажають, але виникнення парадоксів при цьому буде неможливим.

Втім, охочим помандрувати у минуле чи майбутнє вчені не радять сподіватись на швидке здійснення цієї мрії. Наразі реальне викривлення простору і часу для досягнення цієї мети є неможливими. Так, вчені уже розробили кілька проєктів машини часу, але вони настільки висококонцептуальні, що існують лише у вигляді обчислень на папері.

Проте висновки Жермена Тобара показують, якщо Стівен Хокінг виявиться правим і подорожі у часі стануть можливими, парадокс дідуся це не буде викликати. Кожен мандрівник буде вільний взаємодіяти зі світом так, як йому заманеться, світ відповідним чином пристосується до цього, щоби не ламати хід історії. “Як би ви не намагалися створити парадокс, події завжди коригуватимуться, щоб уникнути будь-яких невідповідностей”, — пояснив Коста.

Obozrevatel

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *