Остаточно підтверджено: ЗСУ з архаїчного Ту-141 «Стриж» виготовили зброю для нанесення ударів по об’єктах під Москвою

Такий симулятор крилатих ракет має свої недоліки й переваги, про які ми поговоримо нижче в публікації.

Як тільки у відкритих джерелах з’явилися перші вказівки на те, що Україна може використовувати перероблені радянські БПЛА типів Ту-141 та/або Ту-143 для завдання ударів по військових об’єктах на території РФ та тимчасово окупованого Криму, це викликало певний фурор. Головним чином через ідеологію такої зброї.

Зараз маємо перший підтверджений факт використання Ту-141 «Стриж» для завдання ударів по військових об’єктах РФ. Хоча цю атаку, на перший погляд, навряд чи можна назвати ефективною.

Ту-141 "Стриж", фото ілюстративне
Ту-141 “Стриж”, фото ілюстративне

Як повідомляє портал The Drive, в понеділок, 6 лютого 2023 року, губернатор Калузької області РФ Владислав Лапша повідомив, що невідомий безпілотник впав під самою Калугою. Спочатку було заявлено, що цей дрон вибухнув на висоті 50 метрів, але потім з’ясувалося, що цей літак просто зачепився за верхівки дерев і впав. Фото з місця катастрофи показали, що це був Ту-141 «Стриж», на борту якого знаходилася бомба OFAB-100-120.

На наших територіях такі новини не викликали особливого ентузіазму – мовляв, «вата» все одно не досягла мети. Але цей епізод рашистів змусив  особливо понервувати. Тому що дрон з «ватою» впав всього в 150 км від Москви, а його політ в черговий раз був пропущений російською ППО. Нарешті, поблизу самої Калуги є багато військових об’єктів, залізничний вузол і аеропорт, а БПЛА з бомбою може істотно пошкодити логістику окупаційних військ.

Зона території РФ, на якій нагромаджені об'єкти військової логістики і котрі можуть потрапити під удар наших БПЛА з "бавовною", інфографіка ілюстративна, джерело - twitter-профіль OSINT-аналітика Ian Matveev
Зона території РФ, на якій нагромаджені військові логістичні об’єкти й на яку можуть потрапити наші БПЛА з “бавовною”, ілюстративна інфографіка, джерело – twitter-профіль OSINT-аналітика Яна Матвєєва

Це послання цінне для нас, оскільки вказує на дві речі. Перша полягає в тому, що дійсно, Ту-141 «Стриж» з «бавовною» літають на малих висотах, тому, попри великі розміри, ці літаки не бачать російської ППО (Ту-141 має довжину фюзеляжу 8 метрів і розмах крил 3 метри, більше, ніж крилата ракета Х-101, наприклад).

Друге полягає в тому, що в якості бойової частини для «Стрижа з «бавовною» використовується не спеціально розроблена БЖД, а авіабомби радянського зразка. Конкретно в цьому випадку ОФАБ-100-120 має масу 123 кг і 46 кг вибухових речовин в тротиловому еквіваленті, попадання дає воронку в 5 метрів і розсип уламків на 100 метрів. ОФАБ-100-120 призначений для знищення живої сили, техніки на стоянці або ешелонах з вантажем, і саме це знадобилося, наприклад, для знищення російських Ту-22М3 або Ту-95МС.

ОФАБ-100-120, ілюстративне фото з відкритих джерелOFAB-100-120, ілюстративне фото з даних

Більш того, якщо ми подивимося на схему конструктивної будови безпілотника Ту-141 «Стриж», то побачимо, що в ніс поміщається і без того непотрібне для цього БПЛА розвідувальне обладнання. І тут мова йде про досить громіздкі аерокамери – перспективних А-86П і панорамних ПА-4/90, відсік їх розташування позначений цифрою 10. Відповідно, замість них можна «вкрутити» бойову частину у вигляді ОФАБ-100-120.

Десантні й гальмівні парашути, які в теорії також можуть бути зняті з «Стрижа» через непотрібність, позначаються цифрами 8 і 9 на цій схемі. Але ось демонтаж – це просто про видалення зайвої ваги, щоб не заважати доставленню «вати» на голови рашистів.

Конструктивна схема будови Ту-141 "Стриж", ілюстративне зображення з відкритих джерел

 

Схема Ту-141 «Стриж» конструктивна, а компонування Ту-141 «Стриж» спроєктований.

Варіант зовнішньої підвіски бомби начебто виключений, адже єдиний, що висить назовні – це твердопаливний прискорювач, позначений цифрою 14. І він якраз потрібен для запуску дрона.

У відкритому доступі є зображення аерокамери А-86П, яка раптом виявилася «непотрібною» одному з рашистів, який вирішив продавати  її через інтернет. Обсяг цієї камери наочно показує, скільки «бавовни» може поміститися в Ту-141 «Стриж».

А-86П із Ту-141 "Стриж", ілюстративне фото з відкритих джерелА-86П із Ту-141 “Стриж”, ілюстративне фото з відкритих джерел

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *