Підкарпатська Русь у світлинах американки Марґарет Бурк-Уайт. 1939 рік

На сайті американського архіву натрапила на книгу Erskine Caldwell та Margaret Bourke-White під назвою “North of the Danube” (На північ від Дунаю). Марґарет Бурк-Уайт була відомою фотожурналісткою, котра публікувала свої роботи у популярному журналі “Life”. А Ерскін Колдуелл був письменником.
Нет описания фото.
Erskine Caldwell та Margaret Bourke-White в лютому 1939 р. Фото Keystone-France.
У 1939 році ця пара одружилася, тому можливо, свій медовий місяць провела якраз на Закарпатті (тодішня Подкарпатська Русь, Чехословаччина). Та те, що вони побачили у нашому краї, особливо під час подорожі у гірське село Ужок на кордоні з Польщею, було далеко не солодким. Ерскін Колдуелл, бувши літератором, написав новелу “Bread in Uzok” (Хліб в Ужку).
Нет описания фото.
Вагітна мати з сином біля печі, с. Оленево теперішнього Свалявського району, 1939 р.
Скажу, що зустрівши у книзі цю оповідь про село Ужок, яке мені не так давно прийшлось відвідати, страшенно зацікавив її зміст. Звичайно, я читала текст англійською мовою, деякі слова прийшлось шукати у словнику (на жаль). А уже потім за підказкою однієї доброї знайомої я дізналась, що новела є опублікована українською. Але зараз не про те.
Нет описания фото.
Батько та донька у хаті, долина р. Уг, 1939 р.
Розкажу Вам, друзі, коротко про що написав Колдуелл. Вони з дружиною прибули в Ужгород і захотіли собі відвідати таке найпівнічніше село на краю географії, яке багато хто вважав кінцем світу. Навіть таксист відмовлявся туди їхати, бо після останнього візиту, як переконував, не спав три ночі. Зрештою, вони таки поїхали. Водій порадив накупити багато хліба, хоча американці не могли збагнути навіщо. Та все ж послухались.
Нет описания фото.
Селянська сім’я з с. Ужок теперішнього Великоберезнянського району, 1939 р.
Коли відбувались ці приготування, власник ужгородського готелю, чеський солдат та єврей-торговець безплатно дали ще кілька хлібин. Те, що подорожуючі побачили, прибувши в Ужок, вразило їх до глибини душі. Голодні діти та люди, котрі по 7-9 років не відчували смаку хліба.
Нет описания фото.
Селянська сім’я із с. Ужок теперішнього Великоберезнянського району, 1939 р.
Потемнілі маленькі солом’яні хатки. Село на межі голодної смерті… Отримуючи шматочок хліба, люди гладили, обіймали та цілували його. Діти щодуху бігли до своєї хати, а дорослі наглухо зачиняли двері, боячись, що цей омріяний кусник може хтось відібрати.
Нет описания фото.
Єврейські діти вивчають Талмуд у Мукачеві, 1939 р.
Вразила сцена, у якій стара жінка ділила пів хлібини між дванадцятьма внуками, а сама відмовилась від свого шматка. У хаті під ліжком була свиня з шістьма поросятами, котрі теж голосно пищали від голоду. Побачивши натовп бідних людей, подорожуючі нарешті зрозуміли навіщо було везти сюди так багато ХЛІБА!!!
Нет описания фото.
Гуцули п’ють пиво у неділю, Ясіня теперішнього Рахівського району, 1939 р.
Раджу почитати цю новелу! Не просто прочитати, а й замислитись над тим розміром матеріальних благ, які маємо ми сьогодні. Ось лінк для охочих: https://naspravdi.info/novosti/hlib-v-uzhku
І нарешті, публікую світлини Марґарет Бурк-Уайт із цього видання. Хоча, можливо, деякі з них Ви уже бачили. Джерело: Caldwell E., Bourke-White M. North of the Danube. – New York: Viking Press, 1939. – 136 p.
P. S. На останньому фото автори книги — вже одружені Erskine Caldwell та Margaret Bourke-White в лютому 1939 року.

Yana Kerechanyn-Cherleniak

Більше світлин можна подивитись за посиланням 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=1453452144832634&set=pcb.1453480038163178

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *