КИТАЙ ЗАПУСТИВ КОСМІЧНИЙ АПАРАТ ДЛЯ ЗБОРУ ПЕРШИХ В ІСТОРІЇ ЗРАЗКІВ З ТЕМНОГО БОКУ МІСЯЦЯ

НІХТО НЕ ЗБИРАВ КАМІННЯ З ТЕМНОГО БОКУ МІСЯЦЯ.

У п’ятницю Китай буквально вистрілив у Місяць, здійснивши історичну місію зі збору і повернення зразків з таємничої темної сторони Місяця, повідомляє Washington Post, яка в разі успіху стане першою для будь-якої країни.

Китайський зонд “Чан’е-6”, запущений у космос ракетою “Лонг-5” без екіпажу, має прибути на Місяць через чотири дні й розпочати 53-денну місію, повідомляє WaPo.

Зонд має приземлитися у величезному кратері на темному боці Місяця під назвою Басейн Південний полюс – Ейткен, де він пробурить ґрунт і збере понад чотири кілограми каміння і пилу, зберігаючи їх на борту для безпечного проходження.

Після завершення місії зонд виведе контейнер назад на орбіту, де його забере космічний корабель і доставить на Землю, приземлившись десь у Внутрішній Монголії.

Космічні перегони

Зразки були зібрані лише з ближнього боку Місяця, тож це буде історично вперше.

“Чан’е-6 має на меті проведення систематичних і довгострокових досліджень на темному боці Місяця, щоб ми могли проаналізувати структуру, фізичні властивості й склад місячного ґрунту, а також спробувати оновити наші наукові дані про Місяць”, – сказав заступник головного конструктора місії Ван Ціонг (Wang Qiong) в інтерв’ю телеканалу CCTV, як повідомляє WaPo.

Аналіз зразків з темного далекого боку дасть вченим краще розуміння формування Місяця і, сподіваємось, дасть відповідь на давнє питання: чому темний бік відрізняється від світлого, зверненого до нас? Темний бік має гори й кратери — набагато більш скелястий ландшафт, ніж той, що завжди звернений до Землі.

Ця місія важлива ще й тому, що вона є ще однією ознакою наукових амбіцій Китаю. У 2013 році Китай відправив на Місяць марсохід “Юту”, що стало першою успішною висадкою країни на місячну поверхню. У 2020 році Китай знову запустив посадковий модуль на Місяць, і цього разу він повернувся зі зразками з світлого боку природного супутника Землі.

За кілька років, як повідомляє BBC, Китай має намір висадити астронавтів на Місяць — у спробі наздогнати Америку, яка сама прагне висадити астронавтів на поверхню Місяця до 2026 року.

Більше про Місяць:  China Releases CGI Video of Moon Base and It Contains Something Very Strange

Futurism

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *