Свердловина в Пекло: крики тисяч людей із Кольської надглибокої — звідки це взялося

Кольська експериментальна опорна надглибока опорна свердловина СГ-3 – найглибша гірнича виробка у світі. Вертикальна глибина свердловини становить 12 262 метри. У 1997 році науковий об’єкт потрапив до Книги рекордів Гіннеса. Сьогодні свердловина законсервована, а місцева влада протягом останніх 2 років мріє перетворити СГ-3 на туристичний об’єкт. Сприяє цьому відверто погана, але водночас гучна слава наукового об’єкта. Подейкують, що під час тестів радянські вчені почули на глибині в 12 км крики тисяч людей.

Ничего сверхъестественного. |Фото: avtor.net.

У 2020 році на великі екрани вийшов фантастичний фільм жахів “Кольська надглибока”. За сюжетом фільму радянські вчені, які працюють на СГ-3, чують з-під землі крики тисяч людей. У вигаданому всесвіті фільму радянська СГ-3 – це не свердловина діаметром 92-21.5 см, а цілий секретний науковий комплекс. За сюжетом виявляється, що глибоко на дні був знайдений якийсь доісторичний грибок, що володіє чимось на зразок колективного розуму і перетворює людей на монстрів (вигадана “Кордицепсна церебральна інфекція” з популярної гри “The Last of Us” з докором дивись на сценаристів-плагіаторів вітчизняного фільму).

Загалом фільм експлуатує 10 із 10 найбільш заїжджених кліше фільмів жахів категорії “B”. Ефекти слабенькі, акторська гра ні про що, сюжет “дивний” і передбачуваний, а головні й не дуже герої поводяться так само, як п’яні підлітки у фільмі жахів про маніяка з 1990-х. Поганих ЦРУшників з американських фільмів жахів замінюють не менш погані КДБшники. До чого цей набір спойлерів із другосортної картини, яку більшість громадян навіть не помітила у 2020 році?

Работали ученые. |Фото: cyrillitsa.ru.

Працювали вчені.|Фото: cyrillitsa.ru.

До того, що весь сюжет фільму побудований на популярній міській легенді щодо тієї самої Кольської надглибокої. Легенда ця говорить про те, що нібито в 1980-ті роки науковий колектив на СГ-3 записав у результаті акустичних досліджень свердловини “жахливі крики з глибини 12 тисяч км”. Запис цей можна знайти, до слова, в інтернеті. Щоб почути з шумів людські крики, потрібно все-таки або увімкнути фантазію, або заздалегідь сказати людині, що там крики. Щоб та прийняла дійсне за бажання. Якщо звукозапис прослухає людина без “попереднього інструктажу”, вона навіть не зрозуміє, що це. Якісь шуми. Куди цікавіше те, звідки цей запис узагалі з’явився.

Бурили много лет. |Фото: drive2.ru.

Бурили багато років.|Фото: drive2.ru.

У Кольську надглибоку дійсно опускали обладнання для запису звуку. Але це був аж ніяк не простий мікрофон, як можна було б подумати, а обладнання для акустичного каротажу. За допомогою цього методу вчені збирають дані про швидкість розподілу сейсмічних хвиль уздовж стовбура свердловини. При цьому жодних первинних звукових коливань у результаті акустичного каротажу не виходить. Вторинна інтерпретація отриманої сейсмограми, що має звичне для людського вуха звучання – це вже “творчість”, щоб не сказати слово “підробка”. Очевидно, у 1980-ті роки надати звучання сейсмограмі спробували чи то з наукового інтересу, чи то заради цікавості. Вийшло кумедно.

Никаких звуков не было. |Фото: 9111.ru.

Жодних звуків не було.|Фото: 9111.ru.

Важливо ще раз підкреслити: в акустичних методах дослідження свердловин використовуються сейсмоприймачі, які не записують звичайний звук! Вони пишуть хвильову картину, отриману в результаті відбитих пружних коливань, що створюються збудженим приладом-випромінювачем, який працює в діапазонах 20 кГц-2 МГц і 10-20 кГц. Причому легенда про “крики з пекла” була далеко не першою. Ще в 1980-ті роки стали розповідати байки, ніби зі свердловини діаметром 92 см біля поверхні (що нижче, то тонше) намагався вирватися демон! Мабуть, він набирав масу в міру просування вгору… З огляду на той факт, що на дні свердловина має діаметр 21,5 см, “небезпечною” мала бути істота.

Сегодня объект заброшен. ¦Фото: cud.news.

Сьогодні об’єкт занедбаний. ¦Фото: cud.news.

Однак наприкінці 1980-х і в 1990-ті роки на тлі руйнування країни містика всілякого роду стала страшенно популярною. Разом із крахом СРСР остаточно зруйнувався і звичний уклад життя, а разом із ним віра в старі ідеали. Економічні проблеми й складнощі життя в нових умовах штовхали людей у неосвічені крайнощі. Зліт релігійності, поява безлічі сект, віра в екстрасенсів, привидів, потойбічний світ, плоску землю, “МММ” і можливість зарядити воду від телевізора — все це було прикметою того тривожного і складного часу.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *