Цікавий факт з історії: як привчили до чистоти німців

Цікавий історичний факт прочитав на дозвіллі. Дуже повчальна стаття. Обов’язкова до прочитання для наших чиновників із доброустрою міст.

Чистота в Німеччині, а конкретно у Швабії, була не “вродженою”, а вельми навіть примусовою.

Тривалий час німці вивалювали сміття, попіл, здохлих домашніх тварин, кістки й помиї з кухні тупо за паркан, або куди доведеться. Як результат мали антисанітарію, хвороби й загиджені до неможливості села і міста.

У XV столітті графа Вюртемберзького дістав цей сморід, і він почав видавати укази, що, мовляв, гній і лайно, яке продукує худоба і люди, треба вивозити за околицю або хоча б “на річку”, причому тільки вночі. На укази, звісно, забили, бо перевіряти їхнє виконання було нереально, а поліцію до кожного сараю ставити дорогувато, та й хабарі та частування для служителів закону скасувати було важко.

Тоді граф видав новий указ, унаслідок якого у швабських містах різко стало ЧИСТО. Суть указу зводилася до такого: якщо ви помітили, що ваш сусід кілька тижнів не прибирає сміття, і не донесли на нього, то покарано буде не тільки його, а й вас. А якщо ви донесли, то у вас є право на частину його землі. У результаті щосуботи всі демонстративно і ретельно прибирали сміття перед своїм двором, резонно побоюючись стукацтва і сусідських підступів.

З одного боку, можна розглядати такі методи як державний примус до стукацтва і насильство над свободою особистості. З іншого боку, шваби досить швидко навели у своїх селах і містах ідеальний порядок, а швабська “Кервохе” стала частиною культурної спадщини.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *