Підполковник проти КДБіста: історія отруєного путіним Олександра Литвиненка

1 листопада 2006 року в Британії було отруєно російського підполковника Олександра Литвиненка, який наважився розповісти правду про злочинний режим путіна.

Конфлікт Литвиненка з владою Росії

В органах держбезпеки СРСР, а згодом і Росії Олександр Литвиненко прослужив 11 років. А 2000-го попросив політичний притулок у Великій Британії. «Опальним» Литвиненко став після того, як розповів про наказ вбити опозиціонера Бориса Березовського.

«ФСБ підриває росію»

Найбільшого резонансу отримала написана спільно з істориком Юрієм Фельштинським книга «ФСБ підриває росію». Автори стверджували, що ФСБ організувала вибухи житлових будинків у 1999 році, щоб виправдати війну в Чечні та привести до влади путіна.

Чай з полонієм

1 листопада 2006 року британський паспорт Литвиненка, який вже отримав, був отруєний і через три тижні помер у лікарні. Аналізи показали наявність у крові радіоактивного ізотопу – полонію-210.

За даними слідства, Литвиненко отруїв його знайомий, колишній офіцер Андрій Луговий за участю бізнесмена Дмитра Ковтуна. Під час зустрічі в лондонському барі до чаю Литвиненка було підлито отруту.

Британія зажадала від Москви видати Лугового як підозрюваного у вбивстві британського підданого, але Росія відмовила в екстрадиції. У 2016 році Лондон заявив, що вбивство Литвиненка було схвалено путіним та директором спецслужби Миколою Патрушевим.

Вбивця у Держдумі

Луговий відкинув звинувачення, а російська прокуратура заявила, що вбивство Литвиненка організував Березовський, який помер у Великій Британії у 2013 році. У 2007 році Луговий був обраний до російської Держдуми від ЛДПР і залишається при владі.

На  світлині Олександр Литвиненко після отруєння

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *