Як Ізраїль переміг у першому космічному бою в історії людства

Ізраїльська військова думка завжди вирізнялася нестандартністю. Завдяки такому стану речей військові цієї країни примудрялися перемагати противника в найскладніших умовах.

За прикладами далеко ходити не треба. Безпілотні літальні апарати, що стали вже звичними, вперше були залучені в бою саме ізраїльтянами. Зараз же армія, яка не має на озброєнні подібних систем, приречена на поразку. І ось 31 жовтня 2023 року Ізраїль зробив новий крок у невідоме.

7 жовтня 2023 року, після нападу палестинських терористів ХАМАС на південні провінції Ізраїлю, під час якого було жорстоко вбито більше ніж 1400 ізраїльтян, зокрема жінок, дітей і навіть цілі сім’ї, розгорівся серйозний конфлікт на Близькому Сході. Важко сказати, на що розраховувала палестинська сторона, адже вона напала на набагато більш технологічну країну. У підсумку, напад бойовиків ХАМАС було швидко купіровано. Сам Сектор Гази зазнав масованих бомбардувань, а слідом і введення ізраїльських військ.

Природно, небувала міць ударів по Газі викликала сплеск обурення в мусульманському світі. Здебільшого, щоправда, це виразилося в масових мітингах і політичних заявах. Однак, терористична організація Хесболла, що діє на території Лівану, а також країна Ємен, оголосили війну Ізраїлю. Як з’ясувалося, ця заява не стала простим струсом повітря. Хесболла по землі марно намагалася прорвати північний кордон Ізраїлю, а ось Ємен пішов іншим шляхом. За всієї розрухи, що панує в цій країні, хусити, які правлять у ній, володіють досить значними запасами ракетної та безпілотної дистанційно керованої зброї. Не без допомоги Ірану, звичайно.

Практично відразу після оголошення війни з Ємену в бік Ізраїлю потягнулися ланцюжки БПЛА. На щастя, небезпеку вчасно купірували. Не досягнувши бажаного результату, хусити вдалися до використання більш потужної зброї.

31 жовтня 2023 року вони запустили в бік Ізраїлю ракету середньої дальності, метою якої мало стати ізраїльське приморське місто Ейлат.

Що використовували хусити для удару по Ізраїлю, зараз сказати важко. Судячи з усього, це могла бути ракета сімейства “Burkan”. Прабатьком її вважається давно знята з озброєння стара радянська ракета Р-17 “Ельбрус”, більш відома в натовській класифікації як “Scud-B”. Цілком можливо, що не без допомоги іранських інженерів стара ракета отримала нове життя. У варіанті “Burkan-2” вона може вражати цілі на дистанціях, що перевищують 1000 кілометрів.

Слід зазначити, що й Ізраїль перепочинок між війнами використав за призначенням. Розуміючи сучасні виклики, у країні вже давно зайнялися розробкою зброї позаатмосферного перехоплення цілей. Поступово можливості розширювалися, і зараз на озброєнні ізраїльської армії стоїть система “Ерроу-3”, яка здатна перехоплювати в позаатмосферному просторі ракети середньої та великої дальності. Причому, наголос тут зроблено саме на перехоплення за межами атмосфери, щоб осколки ракети згоріли, не досягнувши поверхні землі.

31 жовтня 2023 року їхній час настав. Запущена хуситами ракета майже відразу ж була виявлена радаром EL/M-2080 “Грін Пайн”. Інформація з нього пішла в центр з автоматичного супроводу, де за балістикою польоту ракети вирахували точку передбачуваного удару. Після цього інформацію передали бойовим розрахункам на ракетній базі Таль Шакар, на якій у стартовому положенні вже стояли ракети-перехоплювачі.

Для людей, вихованих на кіносазі “Зоряні війни”, де всі битви в космосі відбуваються плавно і видовищно, цей бій стане одкровенням. Перехоплення “Буркана” відбулося протягом миті. Досить сказати, що швидкість зближення об’єктів становила 6 км/сек. При цьому точність обчислення головки самонаведення протиракетної системи “Ерроу-3” виявилася настільки високою, що боєголовка ракети хуситів була вражена прямим попаданням.

Настала нова ера. Перехопленням єменсько-іранського “Burkan-2” Ізраїль фактично відкрив новий вид бойових дій — війну в космосі. З цього моменту стає зрозуміло, що контролювати треба на додаток до вже наявних сфер ще й космічний простір. Звісно, у ближньому космосі вже давно літають супутники-шпигуни, що збирають інформацію про супротивників, але дотепер не траплялося жодного бойового випадку в космосі.

Усе те, що відбувалося до цього, було лише тренувальними заняттями з метою перевірки можливостей наявної зброї, та й використовували її винятково проти своїх космічних апаратів, які виробили термін служби.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *