Ви розумніші, ніж більшість людей

У наші дні фраза “хочу бути розумним, як голлівудська зірка” – не жарт, а цілком серйозна заява. Ось вам ходячі докази. Наталі Портман: випускниця Гарварду, яка розмовляє 6 мовами. Емма Вотсон: пропустила два роки навчання через знімання в “Гаррі Поттері”, але надолужила згаяне і здобула ступінь бакалавра англійської літератури. Шерон Стоун: вступила до університету в 15 років із рівнем IQ, що дорівнює 154. Квентін Тарантіно: ніколи не любив школу (окрім уроків історії) і був відрахований з університету, але його IQ дорівнює 160 (як у відомого британського вченого Стівена Гокінга).

Список можна продовжувати і продовжувати. А хочете дізнатися, що об’єднує більшість людей з інтелектом вище середнього? Виявляється, є ціла низка незвичайних ознак. Погляньте на цей список. Чим більше ознак збігається, тим Ви розумніші за більшу кількість людей.

  1. Ви не курите

Ось результати ізраїльського дослідження 2010 року: у курців від 18 до 21 року коефіцієнт інтелекту в середньому дорівнював 94, а в тих, хто не палить, – 101; у тих, хто викурював понад пачку на день, IQ у середньому був не вищим за 90 (це нижня межа середнього показника в людей загалом); серед нащадків одних батьків некурці, брат чи сестра, які не палять, були розумнішими за тих, хто палить.

  1. Ви вчилися музики

Доведено, що музика допомагає розумовому розвитку дітей: згідно з тестами 2011 року, вже після місяця занять музикою в малят від 4 до 6 років підвищується вербальний інтелект; а в 2004-му зафіксували зростання IQ у 6-річних дітей, які 9 місяців займалися фортепіано, на відміну від тих, хто ходив у театральні гуртки й не брав жодних уроків. Щоправда, тут є один нюанс: у більшості випадків саме діти з високою успішністю додатково займаються музикою, визнали дослідники 2013 року.

  1. Ви старша дитина в сім’ї

Нові висновки масштабного дослідження 2007 року: у старших дітей IQ виявився в середньому на 3 пункти вищим, ніж у їхніх молодших братів або сестер. Але генетика тут ні до чого: різницю пояснили психологічною взаємодією між батьками і дітьми. Старшій дитині доводиться швидше дорослішати. До речі, з тієї ж причини старші часто бувають успішнішими за молодших.

  1. Ви стрункі

У рамках одного французького дослідження 2200 дорослих людей протягом 5 з гаком років проходили тести на IQ. І ось що з’ясувалося: у словниковому тесті люди з нормальною відповідністю ваги та зросту згадали 56% слів, тоді як люди з ожирінням – лише 44%;

через 5 років під час повторного тесту люди в здоровій вазі показали той самий результат, а ось у випробовуваних із надмірною вагою показник упав до 37,5%. Тож не дарма кажуть “у здоровому тілі здоровий дух”!

  1. Ви любите котів

Може, “собачники” більш енергійні та товариські, але під час тестів на IQ у 2014 році саме “кошатники” показали найкращі результати. Як правило, вони більш посидючі і скоріше вважатимуть за краще прочитати книжку, ніж проводити час у порожній балаканині. Можливо, цим і пояснюється різниця, припустила дослідниця Деніз Гуастелло.

  1. Ви були вигодувані грудним молоком

У 90% народжуваних дітей є ген, який забезпечує прискорений розвиток мозку при вигодовуванні материнським молоком. Згодом їхній показник IQ виявився вищим у середньому на сім пунктів порівняно з тими, кого годували молочними сумішами. Це з’ясувалося під час двох досліджень за участю 3000 дітей у Великій Британії та Новій Зеландії.

Утім, сьогодні виробники молочних сумішей стали додавати у свою продукцію речовини, яких бракує, а після цього аналогічних порівняльних досліджень поки що не проводили.

  1. Ви приймали алкоголь (амфетаміни, марихуану, кокаїн тощо)

Врахуйте, тут залежність зворотна: не наркотики підвищують IQ, а, навпаки, високий IQ у дитинстві може призвести до вкрай шкідливих звичок у зрілості.

У 2012 році дослідження серед 6000 британців, народжених 1958 року, показало, що ті, хто у свої 11 років були розумнішими за однолітків, з більшою ймовірністю прив’язувалися згодом до алкоголю або наркотиків.

  1. Ви лівша

Найчастіше лівшам притаманне дивергентне мислення — творча здатність пошуку безлічі рішень однієї і тієї ж проблеми. Можливо, тому можна зустріти багато лівшів серед архітекторів і музикантів.

  1. Ви високого зросту

Хоча немає чітких доказів зв’язку між зростом людини та її інтелектом, у дослідженні Принстонського університету зазначено, що починаючи з дошкільного віку та протягом усього дитинства вищі хлопчики та дівчатка показують кращі результати в тестах на мислення.

  1. Ви акуратно керуєте машиною

Акуратне водіння — один із показників спокійного ставлення до навколишніх. Ізраїльські вчені провели дослідження, поставивши камеру на 150 автомобілів. Розділили цих водіїв на 2 групи за акуратністю водіння (спокійна їзда, дотримання правил, уважність, дотримання швидкісного режиму тощо) Спокійніша група показала IQ у середньому на 10 більше!

  1. Ви дочитали цей пост до кінця

Вітаємо! Ви замислюєтеся над своїм інтелектом. Люди, які вважають себе розумнішими за інших або дурнішими за інших, навряд чи можуть претендувати на звання “Найрозумнішого”. Якщо Ви читаєте цей пост, значить, Ви не вважаєте себе таким, а значить, розумніші, ніж більшість людей!

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *