Життя на іншій планеті: Які шанси в екзопланети K2-18b

На екзопланеті K2-18b, можливо, є океан рідкої води. Дані від космічного телескопа “Джеймс Вебб” показали, що ця екзопланета навколо зірки в сузір’ї Лева має деякі хімічні маркери, які на Землі асоціюються з живими організмами.
Питання про умови на планеті K2-18b залишається відкритим і складним. Сьогодні в арсеналі вчених є телескопи й методи, досить потужні, щоб дізнатися, на орбіті якої зірки і як далеко розташована екзопланета. Ми не можемо отримувати прямі зображення планети, але інструменти дають змогу визначити її основні характеристики.

Визначення того, яка кількість світла падає на K2-18b, важливе для оцінки потенціалу планети для життя. K2-18b розташована ближче до своєї зірки, ніж Земля до Сонця: приблизно в 16% відстані від Землі до Сонця. Ще один значущий вимір — це потужність випромінювання батьківської зірки, тобто загальна кількість енергії, яку вона випромінює за секунду. Потужність K2-18 становить 2,3% потужності Сонця.

Використовуючи ці дані, вчені визначили, що K2-18b отримує близько 1,22 кВт сонячної енергії на квадратний метр. Хоча енергії, що йде від K2-18, менше, це компенсується близькістю планети до зірки. Однак розрахунок не враховує хмарність і коефіцієнт відбивальної поверхні планети.

Коли говорять про життя на інших планетах, популярним терміном є “зона населеності”, що означає, що при середній поверхневій температурі вода буде перебувати в рідкому стані, оскільки це є необхідною умовою для підтримки життя у відомому нам вигляді. У 2019 році космічний телескоп “Габбл” визначив, що у K2-18b присутні ознаки водяної пари, що вказує на наявність рідкої води на поверхні.

Це викликало хвилювання на момент виявлення, але без подальших доказів це просто цікавий результат. Тепер у нас астрономів є докази того, що JWST виявив вуглекислий газ, метан і, можливо, сполуку диметилсульфіду в атмосфері. Виявлення диметилсульфіду є значущою ознакою, оскільки з відомих шляхів його природним чином виробляють тільки водорості на Землі. На сьогодні вченим невідомі інші способи природного утворення диметилсульфіду без живих організмів.

Усі ці вказівки здаються провісниками того, що K2-18b може бути місцем, де можна знайти позаземне життя. Однак це виявлення не таке просте, оскільки невідомо, наскільки точні отримані результати. Метод, що використовується для визначення складу атмосфери екзопланети, передбачає проходження світла від іншого джерела (зазвичай зірки або галактики) через край атмосфери. Будь-які хімічні сполуки будуть поглинати світло на певних довжинах хвиль, які потім можна ідентифікувати.

Імовірність існування життя на екзопланеті K2-18b невелика, але не виключена. Нинішні результати, ймовірно, не змінять думки або переконання про потенційне позаземне життя. Однак вони демонструють зростаючу здатність досліджувати екзопланети й отримувати більше інформації.

Довіра до даних JWST становить не тільки створення захопливих зображень, а й надання докладних і точних даних про досліджувані об’єкти. А крім того, наше знання, які екзопланети мають на поверхні воду, може розповісти нам про те, як формувалася Земля.

Вивчення атмосфер газових гігантів-екзопланет може допомогти дослідженню аналогічних планет у Сонячній системі, таких як Юпітер і Сатурн. А визначення рівня CO2 дає змогу уявити, як парниковий ефект може вплинути на атмосферу планети.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *