Норвезькі вчені довели, що жінки водять краще за чоловіків

Після довгих років дебатів і жартів було встановлено офіційно, що жінки водять краще за чоловіків.

«Битва» чоловіків і жінок щодо того, хто кращий водій, навряд чи коли-небудь закінчиться. У той час як навички водіння варіюються залежно від компетенції кожного окремого водія, в одному дослідженні було встановлено, що можна виділити одну стать, яка виконує завдання краще.

Детальніше про дослідження

Хоча жінок заведено бачити на пасажирському сидінні, виявляється, вони водять машину краще. Норвезькі вчені провели дослідження, в якому вивчали, як вік, стать і особистість людини можуть впливати на створення аварійно небезпечних ситуацій. Восьма частина ДТП відбувається через те, що водій відволікся на дорозі.

Дослідники перевіряли дві групи людей. У першій було 1100 учнів середніх шкіл Норвегії, 208 з яких отримали права, в іншій зібрали 414 осіб із загального населення країни.

Результати засвідчили, що, хоча загальні показники відволікання були низькими, увага водія розсіювалася з радіо, що грало, була присутня вікова і статева залежність.

Було з’ясовано, що літні жінки максимально стежать за дорогою. А молоді чоловіки, зокрема екстраверти і невротики, набагато гірше справляються з цим завданням.

“У недавній доповіді зроблено висновок про те, що приблизно 12 відсотків автомобільних аварій трапляються через відволікання водія від дороги”, – розповідає дослідник Оле Йоханссон з Інституту транспортної економіки.

Йоганссон додав, що смартфони також відіграють значну роль у відволіканні водія, що підтверджується й іншими дослідженнями. Аналітична компанія Zendrive виявила, що 88% людей використовують свої мобільні телефони, перебуваючи на вільній дорозі, витрачаючи на це в середньому три з половиною хвилини.

“Оскільки водіння автомобіля здебільшого пов’язане з увагою, будь-яке відволікання на значний період часу може закінчиться плачевно”, – зазначає Йоганссон. “Усього двох секунд достатньо, щоб людина потрапила в аварію”.

Інша думка

Дослідники з сайту порівняння цін Confused.com заявили, що, хоча жінкам потрібно більше часу, щоб звикнути до автомобіля, їхні навички водіння загалом можна оцінити вище. Вони рідше потрапляють в аварії, і їхні виплати за страховкою менші.

У 2017 році на території Англії та Уельсу було проведено 585 судових процесів через різні ДТП. 79 відсотків обвинувачених були чоловіками. Кожен четвертий чоловік порушив швидкісний режим, тоді як серед жінок цей показник становив лише сім відсотків. Крім того, чоловіки набагато частіше сідають за кермо в стані алкогольного сп’яніння.

Privilege Insurance також провела дослідження, яке показало, що, хоча жінки почуваються менш впевненими за кермом, вони більш досвідчені водії. У 2015 році чоловіки і жінки були залучені в серію дорожніх випробувань. З’ясувалося, що чоловіки частіше ризикують, порушують дистанцію, підрізають, проїжджають на жовтий сигнал світлофора і користуються смартфонами.

З іншого боку, жінки схильні бути уважнішими до навколишнього оточення, вони частіше перевіряють дзеркала і зупиняються на жовте світло.

“Після довгих років дебатів і жартів було встановлено офіційно, що жінки водять краще за чоловіків”, – зазначається в дослідженні.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *