Астрономи виявили натяки на життя на далекій екзопланеті

Дослідники NASA оголосили про можливе існування населеного водного океану на гігантській екзопланеті K2-18b, яка розташована за кілька світлових років від нас. На ній виявлено сліди диметилсульфіду, виробленого життям на Землі.

K2-18b

K2-18b обертається навколо червоного карлика, розташованого за 111 світлових років від Сонця в сузір’ї Лева. Екзопланета потрапляє в населену зону, має вагу 8,63 маси Землі і рівноважну температуру від -23 до +27 градусів за Цельсієм. Раніше 2019 року в її атмосфері виявили водяну пару. Екзопланету вважали кандидатом у гікеан (субнептуни з помірними температурами, що мають глобальний водний океан і велику атмосферу, багату воднем), скелясту суперземлю або міні-нептун.

Спостереження за екзопланетою велися в діапазоні довжин хвиль 0,9-5,2 мікрометра в січні 2023 року під час двох проходжень планети по диску своєї зірки. На отриманих знімках в її атмосфері було виявлено водень, метан і вуглекислий газ, за відсутності аміаку, що узгоджується з моделлю глобального океану. Також виявилися потенційні сліди диметилсульфіду, який розглядається як біомаркер у вигляді продукту життєдіяльності бактерій і фітопланктону.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *