За три роки українські ракети почнуть літати з космодрому в Канаді

Очільник Державної космічної агенції України Володимир Тафтай повідомив, що новий канадський космодром під українські ракети-носії може почати працювати у 2024 році.

Про це передає Національний Промисловий Портал з посиланням на Defense Express.

«Якщо нашим колегам з Maritime Launch Services вдасться все те, що вони запланували, в тому числі якщо їм вчасно надійдуть усі кошти, то вже за 3 роки вони зможуть перейти до польотних випробувань. І MLS, і КБ «Південне», і ДП «Південмаш» зорієнтовані на досягнення результату у максимально стислі терміни», – повідомив він в інтерв’ю виданню Укрінформ.

За його словами, вітчизняний ракетоносій «Циклон-4М» буде створений не з нуля, а на основі робочих перевірених технологій.

«Більшість компонентів цієї ракети вже мають льотну історію або повний цикл випробувань. Саме завдяки цьому космодром може розпочати роботу так швидко. Створення нового ракетоносія зайняло б значно більше часу», – відзначив голова ДКАУ.

Володимир Тафтай висловив переконаність у перспективності та конкурентоздатності роботи нового космодрому з українськими ракетами й зазначив, що вже є перший потенційний клієнт.

«Готовність української сторони – 100%. Наскільки я розумію, наші канадські партнери також повністю готові до того, аби приступити до фактичного будівництва комплексу. Під час церемонії у Галіфаксі навіть було оприлюднено інформацію про першого замовника пускових послуг майбутнього космодрому – компанію Nanoracks», – повідомив він.

Варто також відзначити, що відновлення серійного створення космічних ракет в Україні є надважливим для подальшого розвитку нашої країни. Мова йде не лише про опанування нових сучасних технологій, а й про вклад в економіку. Адже кожна побудована ракета-носій має вартість в кілька десятків мільйонів доларів та дає робочі місця для тисяч висококваліфікованих працівників.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *