Снаряди зі збідненим ураном, які Україна отримає від США: аналіз переваг і недоліків

Росія може вивести свої танки з України, якщо їй не подобається, що США надсилають в Україну снаряди зі збідненим ураном — так в уряді США відреагували на скарги Москви щодо надання Україні боєприпасів зі збідненим ураном.

Неназваний американський чиновник у коментарі виданню Politico, зокрема заявив:

“Насправді відбувається те, що Росія просто не хоче бачити Україну з танками та більш ефективними танковими снарядами, які можуть бути смертоносними для російських танків”, – сказав чиновник.

“Якщо Росії це неприємно, вони можуть вивести свої танки з України”, – додав він у розмові з Politico.

У США попереджають, що Росія готується поширювати пропаганду, мовляв, снаряди зі збідненим ураном небезпечні, хоча сама Росія також має ці боєприпаси.

“Що тут насправді відбувається, це Росія просто не хоче, щоб Україна продовжувала виводити їхні танки з ладу”, — заявляв у березні цього року представник Білого дому Джон Кірбі, коли у РФ висловлювали незадоволення рішенням Британії надати Україні снаряди зі збідненим ураном для британських танків Challenger.

Що таке снаряди зі збідненим ураном

Боєприпаси зі збідненим ураном вже давно є стандартними у збройних силах багатьох країн, хоча їхнє застосування критикують через ризик негативного впливу на здоров’я людини.

Збіднений уран – побічний продукт виробництва ядерного палива. Як повідомляє МАГАТЕ, це метал з високою щільністю і твердістю, як вольфрам. Він на 70% перевищує щільність свинцю, який використовується у традиційних боєприпасах.

“Він настільки щільний, що маленький 10-сантиметровий кубик (збідненого урану) важив би 20 кілограмів”, – мовиться на сайті МАГАТЕ.

Саме через високу щільність його використовують у військових цілях, зокрема у бронебійних танкових снарядах.

“Вони настільки щільні і мають такий великий імпульс, що вони просто продовжують проходити крізь броню — і нагрівають її настільки, що вона загоряється”, — описує дію снаряда експерт з ядерної зброї RAND Едвард Гейст у коментарі Associated Press.

В огляді Newsweek фахівці описують ці боєприпаси як “кінетичні снаряди, які не вибухають, але пробивають броню танка під час стрільби”.

Боєприпаси зі збідненим ураном є “найпотужнішими танковими боєприпасами”. Ці снаряди дозволять Україні збивати російські танки “з будь-якої позиції, навіть там, де броня найтовща”, – розповів для видання Newsweek колишній полковник британських Сухопутних сил Геміш де Бреттон-Гордон, який раніше командував силами хімічного, біологічного, радіологічного та ядерного захисту Великої Британії та НАТО (CBRN).

Внаслідок пробивання снарядом броні танка, всередині машини загоряється боєкомплект і пальне.

“Що стосується знищення російських танків, це неймовірно ефективно”, – сказав де Бреттон-Гордон.

Крім цього, ці снаряди можна використовувати для ураження ворожої техніки на більшій відстані, пише Newsweek. Вони також можуть пробивати фортифікаційні споруди, укріплені обʼєкти та навіть бункери.

Збіднений уран у США також застосовували для виготовлення броні військової техніки. Зокрема, броня зі збідненим ураном встановлена на американських важких танках Abrams, які ЗСУ мають отримати всередині вересня цього року.

Погрози Росії

Білий дім 6 вересня оголосив про новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли боєприпаси зі збідненим ураном. Ці снаряди українцям рекомендують застосовувати на танках американського виробництва Abrams. Це не вперше, коли Україна матиме це озброєння.

У березні цього року Британія надала Україні боєприпаси зі збідненим ураном для застосування їх на британських важких танках Challenger.

Наступного дня після оголошення США, у четвер 7 вересня, заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков заявив, що постачання Україні боєприпасів зі збідненим ураном є “злочинним актом”.

“Це не просто ескалаційний крок, це відображення обурливого ігнорування Вашингтоном екологічних наслідків використання такого роду боєприпасів у зоні бойових дій. Це, по суті, злочинний акт, іншої оцінки я дати не можу”, – цитують російські ЗМІ заступника глави МЗС Росії Рябкова.

За даними російських ЗМІ, Рябков також повторив попередні погрози Кремля про ризик ядерної війни, що Захід “тисне” на Москву, і що є небезпека прямого збройного конфлікту між ядерними державами.

Посольство Росії у США у своєму Телеграм-каналі назвало передачу цих снарядів Україні “явною ознакою нелюдяності”, повідомляє Al Jazeera.

А прессекретар Путіна Дмитро Пєсков у четвер заявив, що такі снаряди призведуть до “зростання числа хворих на онкологію та інших захворювань”.

“Це дуже погані новини. Тому, на жаль, така ситуація неминуче чекатиме на ті українські території, на яких вони будуть застосовуватися”, – сказав Пєсков, і додав: “Звичайно ж, відповідальність за це цілком і повністю лежатиме на керівництві США, яке ухвалило таке рішення”.

У Вашингтоні попереджали, що РФ поширюватиме пропаганду про “небезпеку” збідненого урану.

Як збіднений уран впливає на здоров’я військових

Використання снарядів зі збідненим ураном не заборонено міжнародним правом.

Громадський рух “Міжнародна коаліція із заборони уранової зброї” заявляє, що дотик до пилу збідненого урану або його ковтання становлять небезпечний ризик для здоров’я людини, зокрема це сприяє онкохворобам.

А аналітичний центр RAND зробив дослідження щодо боєприпасів зі збідненим ураном, у висновках якого мовиться, що “поширеною помилкою є те, що радіація є основною небезпекою від використання збідненого урану. … Це не так у більшості сценаріїв його використання на полі бою”.

Про те, що боєприпаси зі збідненим ураном не мають жодного стосунку до ядерного озброєння і навіть “не наближаються до” сфери ядерної зброї, заявив у середу, 6 вересня, координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США Джон Кірбі.

“Це звичайний тип боєприпасів, який використовується, зокрема, завдяки його бронебійним можливостям”, — сказав Кірбі.

Міжнародна організація МАГАТЕ — агенція ООН із ядерного нагляду — заявляє, що залишки збідненого урану, розсіяні в навколишньому середовищі, “не становлять радіологічної небезпеки для населення постраждалих регіонів”.

У звіті МАГАТЕ йдеться, що дослідники не знайшли зв’язку між використанням збідненого урану та підвищенням рівня смертності серед військовослужбовців.

За даними звіту, збіднений уран “значно менш радіоактивний, ніж природний уран”, при цьому МАГАТЕ закликає до обережного поводження з цими снарядами.

Хоча збіднений уран суттєво не впливає на фонове випромінювання, він може становити небезпеку, якщо його частинки потраплять в організм, визнають фахівці МАГАТЕ.

Коли боєприпаси зі збідненим ураном вражають броню танка, вони можуть спалахнути та утворити урановий пил або аерозольні частинки, які при вдиханні можуть потрапити в кров і спричинити пошкодження нирок.

“Високі концентрації в нирках можуть спричинити шкоду, або у крайніх випадках, ниркову недостатність”, – зазначається у звіті МАГАТЕ.

2010 року комітет Європарламенту з питань охорони здоров’я назвав вплив випромінювання від снарядів зі збідненим ураном “дуже малим”, порівняно із природним випромінюванням. Комітет рекомендував у регіонах, де тривають бойові дії, не допускати населення до ураженої такою зброєю техніки та утилізувати її належним чином.

Заступниця прессекретаря Пентагону Сабріна Сінгх в середу у коментарі CNN сказала, що США впевнені, що українці будуть використовувати ці снаряди відповідально.

“Ці снаряди є стандартними для танків, які застосовують не лише США, і які ми будемо надавати українцям. Якщо вони увійдуть в пакет допомоги сьогодні або в найближчі тижні, ми абсолютно впевнені, що українці використовуватимуть їх відповідально, борючись за повернення своєї суверенної території”, – сказала заступниця речника Міноборони США.

Використання збідненого урану Росією

У березні цього року Пентагон у коментарі AP повідомив, що США разом з іншими країнами, “включно з Росією”, давно володіють снарядами зі збідненим ураном.

У відповідь на запит Associated Press, речник міноборони США підполковник морської піхоти Гаррон Гарн у березні заявив, що ці снаряди “врятували життя багатьом військовослужбовцям під час бою”.

“Інші країни також давно володіють снарядами зі збідненим ураном, включаючи Росію”, – додав Гарн.

“Звичайно, росіяни також широко використовують його (збіднений уран)”, — сказав у березні у коментарі виданню Newsweek полковник у відставці Геміш де Бреттон-Гордон.

Російські державні ЗМІ раніше повідомляли, що російські модернізовані бойові танки РФ, зокрема Т-80БВ, можуть стріляти снарядами зі збідненим ураном.

Видання AlArabia влітку цього року повідомляло про заяву Путіна, який погрожував застосувати збіднений уран проти Збройних сил України.

“У нас багато таких боєприпасів, зі збідненим ураном, і якщо вони [ЗСУ – ред.] їх використовують, ми також залишаємо за собою право використовувати такі ж боєприпаси”, — сказав Путін.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *