Навіщо США 11-12 атомних авіаносців у супроводі атомних підводних човнів?

Перед американськими збройними силами стоїть завдання постійно тримати напоготові три авіаносці, зазвичай один в Атлантиці, один у Тихому океані й один на Близькому Сході. Хочете вірте, хочете ні, але для цього потрібно 11-12 авіаносців у складі флоту. Жоден корабель або команда не можуть залишатися в бойовій готовності нескінченно. Шість місяців поспіль — це типове розгортання, і я можу вам сказати, що після закінчення шести місяців корабель, літаки та екіпаж неабияк пошарпані.

Коли нас призвали на Щит Пустелі, нам залишалося п’ять місяців. Я був одним із тих людей на палубі, які дивилися на Суецький канал.

Бойові групи авіаносців, по суті, перебувають у ротації, що складається з трьох частин: одна розгорнута, одна перебуває в режимі очікування, відновлюється після розгортання і проводить відкладене технічне обслуговування, і одна перебуває на відпрацюванні підготовки до розгортання. Той, що перебуває на робочому місці, також перебуває в режимі очікування на випадок необхідності і може бути розгорнутий відносно швидко.

Добре, а що щодо решти, номери 10,11,12? Що ж, подібні кораблі потребують капітального ремонту кожні 10 років або близько того, оновлення систем і дозаправленням реакторів. На це йдуть роки, оскільки це ДІЙСНО великі та складні кораблі, які зазнають пошкодження, коли займаються своєю справою.

Клас Ford, можливо, буде трохи краще справлятися з дозаправленням, оскільки вона знадобиться їм тільки один раз за 50 років життя. Існують також третинні обов’язки, які можуть бути покладені на авіаносець, наприклад, отримання кваліфікації авіаносця для нових військово-морських авіаторів.

Ось чому необхідно так багато авіаносців:тому, що вони не можуть “просто” постійно залишатися в розгортанні. Навіть якщо кораблі могли б це зробити, екіпажі не змогли б.

Джим Гібо

Колишній пілот F-14, ІП Т-2С, нинішній капітан B757/767.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *