Вчені виявили, що людство було на межі вимирання: що сталось

Науковці зі Східнокитайського педагогічного університету виявили, що по початку похолодання майже 99% людства вимерло. Зокрема, приблизно 900 000 років тому вижили лише 1 280 осіб, і ця ситуація зберігалася протягом 117 000 років.

Як пише Daily Mail, вчені провели комплексне дослідження, використовуючи нову модель, призначену для ретельного вивчення сучасних генетичних ліній. Це дозволило отримати уявлення про чисельність популяції предків. Науковці детально вивчили генетичний матеріал 3 154 сучасних людей, включаючи як африканські, так і неафриканські популяції.

Зазначається, що масове вимирання людей збіглося з періодом значних кліматичних змін, позначених тривалим зледенінням, різким падінням температури морської поверхні й періодами посухи. Це також призвело до вимирання інших видів, які були джерелом їжі. На думку вчених, цей складний період в історії людства збігається з існуванням нашого останнього спільного предка з неандертальцями, а також ще одного вимерлого виду людей — денисівців.

“Це викликає багато запитань, наприклад про місця, де жили ці люди, як вони подолали катастрофічні кліматичні зміни та чи природний відбір під час похолодання прискорив еволюцію людського мозку”, – зазначила старша авторка дослідження І-Сюань Пан.

Водночас британські експерти у галузі еволюції людини Нік Ештон та Кріс Стрінгер посилюють серйозність цих висновків. За їхніми словами, це дослідження вказує на серйозний демографічний голод, який охопив наших предків приблизно 930 000 років тому і тривав майже 120 000 років.

УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *