Чорні діри у Всесвіті можуть розвивати швидкість майже 29 000 км/с і залишати свої галактики

Технологічний прогрес дарує вченим нові інструменти для вивчення Всесвіту, в т.ч. чорних дір. Нещодавно дослідники дізналися, що ці таємничі об’єкти можуть розвивати швидкість у 10 разів нижчу за швидкість світла.

Що відомо

Раніше вчені припускали, що чорні діри можуть рухатися зі швидкістю не більше ніж 5000 км/год щодо точки народження. Як показало нове моделювання, це зовсім не так.

Підвищена швидкість “активується” при злитті в подвійній системі. У такому разі дві чорні діри зближуються, обертаючись навколо спільного центру мас, а після злиття нова чорна діра, що сформувалася, отримують нову траєкторію і приріст швидкості.

Завдяки новому моделюванню вченим довелося підняти планку граничної швидкості таких об’єктів майже до 10% від швидкості світла (299 792,458 км/с). Як з’ясувалося, чорна діра здатна розганятися до 28 562 ± 342 км/с.

Така швидкість дає змогу чорним дірам літати по своїх галактиках і навіть залишати їхні межі. Поки що вченим відома лише одна чорна діра, яка прискорюється. Вона переміщається зі швидкістю приблизно 1540 км/с.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *