The Washington Post: Путін давиться українським «дикобразом»

У той час як українські військові просуваються вперед у важкому літньому наступі, який поки що не призвів до прориву, у Києві та Вашингтоні відчувається розчарування. Можливо, це корисний момент, щоб нагадати про одну з прихованих сильних сторін України. Представники адміністрації Байдена назвали її “стратегією дикобраза”.

Ось як я перефразував опис виклику, який стояв перед Білим домом у січні 2022 року, за місяць до того, як президент Росії Владімір Путін розпочав повномасштабну атаку: “Як Сполучені Штати і їхні союзники можуть допомогти Україні стати дикобразом — колючою, впертою нацією, яку буде важко перетравити російській армії-загарбнику?”

Що б ви не говорили про війну в Україні, ця стратегія спрацювала. Україна виявилася абсолютно неперетравлюваною для російських військових. Штурм Путіним Києва в перші місяці був катастрофічним провалом. «Дикобраз» відкинув загарбників назад минулого року в Харкові та Херсоні. І тепер, кілометр за кілометром, Україна повільно просувається на півдні та сході.

“Ми прийняли стратегію, щоб створити для Росії якомога більше труднощів”, якщо вона вдереться, пояснив Джон Файнер, заступник радника з питань національної безпеки. І це спрацювало: Росія не поглинула Україну і, ймовірно, ніколи не поглине.

Зараз мета України змістилася від блокування окупантів до їх вигнання. Але прорив російських мінних полів був болісно важким — і коштував людських життів і техніки. Цього року Україна ще може досягти своєї мети — перерізати російський коридор до Криму — і поставити цю дорогу під загрозу. Але вже за три місяці жовтнева багнюка, швидше за все, зупинить просування України.

Путін, схоже, все ще вірить, що може виснажити Україну. Можливо, він думає, що якщо його побита армія встоїть, то до Білого дому повернеться гнучкий Дональд Трамп і дасть йому те, що він хоче. Але Путіну доводиться боротися з тим, що я б назвав “трьома П” – пропагандистською битвою, яку він програє; партизанською війною на територіях, які, як він стверджує, Росія анексувала; і зростальною політичною фрагментацією всередині країни.

“Перечекати” може бути поганою ставкою з їхнього боку”, – стверджує один високопоставлений чиновник адміністрації. Я думаю, що він має рацію.

На пропагандистському фронті країни Глобального Півдня, схоже, схиляються до України. Представники Бразилії, Індії, Південної Африки й Туреччини зустрілися на минулих вихідних у Джидді, Саудівська Аравія, щоб вислухати мирну пропозицію українських офіційних осіб, в основі якої лежить повне виведення російських військ. Представник Китаю був присутній на зустрічі, яку міністр закордонних справ України назвав “проривом” та “історичною перемогою”.

Росія відповіла запереченням: Заступник міністра закордонних справ Сергій Рябков заявив, що “марна” зустріч була “приречена на провал”.

Звернімося до партизанської війни й збройного опору України спробам Росії проковтнути чотири області, які вона “анексувала” минулого року. Повідомлення в соціальних мережах описують низку партизанських нападів цього року. Візьмемо Запорізьку область, що межує з Азовським морем: Російські чиновники або колаборанти там постраждали від двох замінованих автомобілів у січні; саморобного вибухового пристрою в лютому; замінованого автомобіля в березні; бомби у квітні; і двох замінованих автомобілів, підірваної залізничної колії й снайперської атаки в червні.

Партизани в окупованому Криму підірвали газопровід у березні, напали на залізничні лінії у травні та червні, а також на склад боєприпасів у липні. Це брудна війна. Кажуть, що бойовики напали на одного колаборанта, коли той перебував у перукарні в Луганську; за повідомленнями, вони отруїли російських офіцерів, які святкували День ВМФ Росії в Маріуполі, вбивши двох і поранивши 15.

Росія жорстоко намагається придушити опір у цих регіонах — вивозячи дітей з окупованих територій до Росії та змушуючи мешканців отримувати російські паспорти для отримання медичної допомоги. Ця жахлива тактика нагадує спроби Йосипа Сталіна переселити населення і перекроїти кордони. Але результатом цього разу для Росії, ймовірно, буде створення ще більшої неперетравлюваної «грудки» опозиції.

Путін може уявити, що зможе перетворити Україну на ще один “заморожений конфлікт”, якщо затягне бойові дії. Але покоління українців вчиться ненавидіти росіян, і партизанська боротьба триватиме. Мета України “полягає в тому, щоб розвінчати брехню Росії про анексію і показати, як дорого це буде коштувати”, – каже високопоставлений американський чиновник.

Нарешті, Путін стикається зі зростальними проблемами вдома через конвульсії, спричинені його авантюрою в Україні. Блискучий огляд наростального політичного безладу в Росії був опублікований на цьому тижні в журналі Foreign Affairs Тетяною Становою, аналітиком Російського центру Карнегі, яка має широкі зв’язки.

“Війна почала змінювати Росію, і, ймовірно, відбуваються глибокі внутрішні зрушення – в путінському режимі, в сприйнятті Путіна елітами й в ставленні громадськості до війни”, – пише вона.

Фрагментована, деморалізована Росія — це ігровий майданчик для диявола. У своїй дезорієнтації росіяни прагнуть порядку і перемоги. Згідно з внутрішніми опитуваннями, на які посилається Станова, росіяни підтримують Путіна сильніше, ніж до війни, вони зліші на Захід і висловлюють сильну підтримку своїм військам. Внутрішній безлад у Росії створює серйозну дилему для Путіна, але він також дуже небезпечний і для Заходу.

Простий факт полягає в тому, що Росія задихається від України. «Дикобразу» не стане легше ковтати, незалежно від того, як довго триватиме війна.

The Washington Post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *