Якщо вірити легенді, знаменита історія Ісака Ньютона з яблуком сталася в 1666 році

Біографи потрудилися на славу — завдяки їхнім розповідям, ми знаємо не тільки про наукові відкриття Ньютона в галузі фізики, астрономії, механіки, математики… Але і про особисте життя. Ось кілька цікавих фактів про світила, який жив у 17 столітті й набагато випередив свій час.

Яблуня сто років була музейним експонатом

Ньютон відкрив свій знаменитий закон всесвітнього тяжіння після того, як йому на голову впало яблуко – це знає багато хто. Але чи так все було насправді?

– Швидше, це вигадка, — вважає кандидат історичних наук Леонід Фролов. – Хоча завдяки спогадам друга і біографа вченого Вільяма Стаклі яблуня в саду будинку Ньютона понад сто років була музейним експонатом і до неї водили екскурсії.

Стаклі описав, як 1726 року вони з Ньютоном пили чай під яблунею. І Ньютон пригадав, що в такій же ситуації відкрив закон тяжіння. Справа була 1666 року, коли Кембридзький університет закрили через епідемію чуми, і Ньютон поїхав у свій будинок у графстві Лінкольншир.

Сидів у саду під улюбленою яблунею, розмірковував. Тут-то яблуко і впало. Ньютон задумався: чому траєкторія саме така — у напрямку до центру землі? “Природно, тому що він притягує його. Значить, є сила тяжіння”, – цитував ученого біограф. А ось історик Річард Вастлоф засумнівався: мовляв, 1726 року Ньютону було вже 83 роки й навряд чи він міг чітко пам’ятати власні умовиводи 60-річної давнини. Тим більше у своїх творах він представив зовсім іншу історію.

Казку про яблуко, що падає, Ньютон склав для своєї улюбленої племінниці Катерини Кондуїт, щоб популярно викласти суть закону. Катерина була єдиною з рідні, до кого фізик ставився з особливою теплотою, навіть взяв у дім на виховання після смерті її матері. І єдиною жінкою, до якої він коли-небудь наближався.

На думку біографів, учений до кінця життя залишався незайманим. А авторитетний на той час філософ Вольтер зізнавався:

“У юності я думав, що Ньютон зобов’язаний своїми успіхами власним заслугам… Нічого подібного: флюксії (використовуються у вирішенні рівнянь – прим. авт.) і всесвітнє тяжіння були б марні без цієї чарівної племінниці”.

Міфи про котів і протяги

Є й інші легенди. Нібито Ньютон проробив у дверях будинку отвори для двох своїх котів — щоб могли вільно входити-виходити. А його улюблений собака випадково перекинув лампу, і в пожежі згорів рукопис останньої роботи вченого. Насправді він ніколи не тримав тварин.

Ісак Ньютон двічі обирався до парламенту від Кембридзького університету. Існує анекдот про те, що він лише одного разу взяв слово. Усі завмерли, передчуваючи, що світило скаже щось дуже розумне. А Ньютон просто попросив закрити вікно, боячись застудитися від протягу. Так от і це неправда. Вчений був сумлінним парламентарієм, ходив на всі засідання. А історію про вікно напевно склали заздрісники.

Переміг фальшивомонетників

Кілька десятиріч Ньютон був керівником Монетного двору, причому проявив себе класним управлінцем. У той час в Англії існувала серйозна проблема: не встигали викарбувати партію срібних монет, як вони буквально зникали з обігу. А все тому, що цінність монет визначалася за їхньою вагою, і аферисти придумали зрізати краї. У підсумку ходило багато фальшивок, гроші масово вивозилися за кордон, осідали в скринях, йшли на переплавляння.

Ньютон перекарбував усі монети, а на обідку придумав робити насічки — так званий гурт (він, до речі, є і на сучасних монетах). Спрацювало! Обрізка країв стала помітною. Фальшивомонетники обурювалися і стали строчити доноси на “реформатора”. Ньютон виявив принциповість — особисто брав участь у розслідуваннях, у підсумку понад 100 донощиків було вистежено і засуджено. Кількох ватажків навіть стратили.

Призначив кінець світу на 2060 рік

Мало хто знає, що Ньютон займався ще й алхімією, окультизмом, теологією. І крім написання своїх знаменитих законів розшифровував Біблію. Манускрипт на 4,5 тисячі сторінок зберігається в Єврейській національній бібліотеці Єрусалима. У ньому вчені й виявили свого роду “останній закон Ньютона”: пророцтво про кінець світу. Дату вчений вирахував математично, розшифровуючи Книгу пророка Даниїла (Старий заповіт). Його прогноз – 2060-й рік. Що саме станеться через 43 роки? Світова війна, потім мор, через що зникне більша частина людства. Чи збудеться? Думати про це страшнувато, зважаючи на те, що в Ньютона є точні передбачення — приміром, він правильно вказав дату появи держави Ізраїль – 1948 рік.

Був довгожителем

Ньютон народився в сім’ї дрібного, але успішного фермера. Батько помер, так і не побачивши сина. А хлопчик з’явився на світ раніше терміну і таким слабким, що його навіть хрестити не хотіли: думали, довго не протягне. Однак Ісак, названий на честь батька, не просто вижив, а й прожив дуже довге для 17 століття життя – 84 роки. Майже не хворів, до старості зберіг густу шевелюру і всі зуби крім одного.

У дитинстві вчився через пень колоду і вважався чи не найгіршим учнем. А потім став найкращим! Переворот у свідомості стався після того, як його сильно побили однокласники. Ньютон вирішив, що раз фізично не зможе перевершити інших, стане найрозумнішим. І он яких висот досяг.

Нерідко виявляв неуважність. Якось запросивши гостей, пішов у комору по вино. Там його осяяла чергова наукова ідея. Ньютон помчав у кабінет, геть забувши про гостей.

Став першим лицарем, як науковець

Королева Анна звела 62-річного вченого в лицарі. Сер Ньютон став першим англійцем, який отримав високий титул за наукові досягнення. Завів власний герб і родовід. До речі, Ньютон завжди був упевнений, що його рід походить від шотландських дворян 15 століття. Історики докопалися до предків ученого — на жаль, це були бідні селяни.

Ісак Ньютон і без титулу був в Англії культовою особистістю. Ховати його вийшов весь Лондон. Вольтер так описував церемонію: “Спочатку тіло виставили на загальний огляд у пишному катафалку, з боків якого горіли величезні світильники. Потім перенесли до Вестмінстерського абатства, де й поховали серед королів і видатних діячів. На чолі траурної процесії йшов лорд-канцлер, за ним слідували всі королівські міністри”.

КОНКРЕТНО

Найважливіші відкриття

* Закон всесвітнього тяжіння і три закони механіки, що стали основою класичної механіки.

* Теорія руху небесних тіл.

* Теорія світла і кольорів.

* Розробив диференціальне та інтегральне числення.

* Заклав основи сучасної фізичної оптики.

* Винайшов телескоп-рефлектор, за допомогою якого було зроблено безліч важливих астрономічних спостережень і відкриттів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *