Американські вчені встановили, як на Землі з’явилося життя

Вчені виявили білкові структури, які можуть бути відповідальними за походження життя в «первісному супі» давньої Землі. Дослідження очолили представники Ратгерського університету США, повідомляє Science Advances.

Вчені прагнули встановити, як примітивне життя могло виникнути із простих матеріалів. Вони виходили з того, що все живе мало споживати енергію від сонця або гідротермальних джерел.

Для споживання енергії потрібна здатність переміщати електрони. Відомо, що найкращими елементами для перенесення електронів є метали, а більшість біологічної активності здійснюється білками. Дослідники вирішили проаналізувати білки, що зв’язують метали.

Автори порівняли всі присутні білкові структури у пошуках спільних рис, які могли розвинутись ще в архаїчну епоху. Результати аналізу показали, що переважна більшість наявних зараз металозв’язуючих білків схожі, незалежно від типу металу, з яким вони зв’язуються, організму, з якого вони походять, та своїх функцій.

“Ми побачили, що металозв’язуючі ядра теперішніх білків дійсно схожі”, – зазначила провідний автор дослідження Яна Бромберг.

Вчені виявили, що ядра часто складаються з підструктур, що повторюються, на зразок блоків LEGO. Такі блоки були присутні в інших областях білків. На думку авторів наукової роботи, носії цих маленьких будівельних блоків мали одного або невелику кількість спільних предків і призвели до появи всього спектра білків та їх функцій, відомих нині, «тобто до життя, яке ми його знаємо».

«У нас дуже мало інформації про те, як виникло життя на цій планеті, і наша робота робить внесок у раніше недоступне пояснення», – наголосила Бромберг.

Вчені зазначили, що таким чином життя могло виникнути й на інших планетах.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *