The Washington Post: Гнівний твіт Зеленського про членство в НАТО ледь не призвів до зворотного ефекту

Полум’яна реакція українського президента на зобов’язання НАТО щодо членства у Вільнюсі, що базуються на певних умовах, викликала суперечку — і короткий розгляд питання про те, що Києву буде запропоновано, кажуть офіційні особи.

Конфронтаційний твіт президента України Володимира Зеленського, який цього тижня кинув виклик лідерам НАТО через повільні темпи прийняття його зруйнованої війною країни до альянсу, настільки розбурхав Білий дім, що американські чиновники, які беруть участь у цьому процесі, розглядають можливість скорочення “запрошення” для Києва до вступу, повідомили шість осіб, знайомих з цим питанням.

Зрештою, Сполучені Штати та їхні союзники домовилися, що вони збережуть текст декларації в тому вигляді, в якому він був представлений у вівторок на саміті НАТО у Вільнюсі, Литва. Декларація не містить часових рамок для вступу України до блоку, але стала результатом важких зусиль, спрямованих на те, щоб змусити адміністрацію Байдена та інших європейських лідерів надати Києву більш конкретні пропозиції на тлі триваючого російського вторгнення.

Цей інцидент ілюструє розчарування в НАТО тактикою тиску Зеленського, коли навіть деякі з його найсильніших прихильників цього тижня поставили під сумнів, чи слугує він інтересам України своїм виступом. Водночас кулуарна боротьба, яку він розпочав, показує, наскільки мало Альянс може зробити для розв’язання цієї проблеми: Країни НАТО йдуть ва-банк у військових діях, і багато країн-членів залишаються глибоко прихильними до вимог Зеленського про більший рівень підтримки. І хоча багато офіційних осіб висловили роздратування цим твітом, існує розуміння того, що лідер країни, яка воює, повинен продемонструвати, що він зробить все можливе, щоб домогтися максимуму від імені свого народу.

У посланні Зеленського, оприлюдненому в той час, коли лідери НАТО збиралися на дводенний саміт, було засуджено як “безпрецедентний і абсурдний” проєкт рішення про членство.

Публічний докір українського лідера на адресу альянсу приголомшив присутніх у місці проведення саміту – виставковому залі на околиці литовської столиці — і, за словами одного з чиновників, знайомого з ситуацією, зробив американську делегацію “розлюченою”. Як і інші, цей співрозмовник говорив на умовах анонімності, щоб обговорити делікатні переговори.

“Дипломатія, заснована на почутті провини” Зеленського залишає свій слід на саміті НАТО

Посли, міністри та інші високопосадовці провели неформальні переговори про те, як має реагувати Альянс. Американські офіційні особи порушили питання про можливість перегляду або скасування статті, проти якої так рішуче заперечував Зеленський: “Ми зможемо надіслати Україні запрошення приєднатися до Альянсу, коли члени Альянсу погодяться й умови будуть виконані”, – заявили європейські чиновники, які брали участь у переговорах.

Хоча Вашингтон надав Києву військову допомогу та іншу підтримку на мільярди доларів з початку війни на початку минулого року, президент Байден віддав перевагу обережному підходу, побоюючись, що занадто швидкі дії можуть призвести до ескалації кризи й втягнути НАТО в прямий конфлікт з Росією. Байден був присутній на саміті у Вільнюсі разом зі своїм держсекретарем Ентоні Блінкеном, який поїхав до Джакарти, Індонезія, на зустріч міністрів закордонних справ країн Південно-Східної Азії.

На саміті в Бухаресті, Румунія, у 2008 році Україні та Грузії запропонували членство в НАТО за умови, що вони спочатку виконають низку вимог. Українці скаржаться, що 15 років потому вони все ще стикаються з безліччю вимог щодо реформ, багато з яких не є конкретними.

Американський чиновник, знайомий з розмовами, визнав, що зміни до декларації розглядалися, заявивши, що адміністрація Байдена з розумінням ставиться до занепокоєння Зеленського і сподівається, що вони зможуть їх якось вирішити.

Однак троє інших високопоставлених політиків, двоє з яких були безпосередніми учасниками переговорів, заявили, що, на їхню думку, Сполучені Штати готуються пом’якшити формулювання документа, щоб зробити його менш сприятливим для якнайшвидшого вступу України до Альянсу.

“Дехто хотів вилучити посилання на “запрошення” або знайти інше місце для цього слова”, – сказав один з високопоставлених політиків, дипломат НАТО, який брав участь у переговорах.

Речники Білого дому і президента України не відразу відповіли на запити про коментарі.

Інший високопоставлений дипломат НАТО, який брав участь у шалених переговорах, сказав, що, хоча “кілька людей” підтримували вилучення формулювання, яке засмутило Зеленського, американська делегація “спеціально не хотіла вилучати з декларації цю обіцянку” про запрошення. Був досягнутий консенсус щодо того, що перероблювання документа затримає його публікацію, і “врешті-решт ті, хто найбільше стурбований реакцією України, дійшли висновку, що краще дотримуватися тексту” в тому вигляді, в якому він був підготовлений.

“Він надсилає дуже чіткий і сильний сигнал, — сказала ця особа, — як Україні, так і Росії”.

Президент Франції Еммануель Макрон за підтримки країн Центральної Європи та Балтії наполягав на збереженні початково узгоджених формулювань. Ці лідери розцінили це як найсильнішу з можливих пропозицій Україні, враховуючи небажання США, Німеччини та інших країн йти далі через побоювання, що це втягне Альянс у пряму конфронтацію з Росією. Лідери НАТО також оголосили про широкі пакети військової допомоги Києву.

“Ми приземлилися. Результат був найкращим з можливих”, – сказав дипломат.

На той час, коли посли НАТО офіційно обговорювали, як реагувати на твіт Зеленського, Сполучені Штати повернулися до початкового формулювання декларації, зазначили політики.

За словами чиновників, у кімнаті лідерів було більше перемовин між радниками, ніж зазвичай буває під час подібних зустрічей на вищому рівні, де є чітко прописаний сценарій. У якийсь момент до кімнати увійшов радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван і відтягнув Байдена від столу, схоже, щоб поговорити з президентом про щось, сказав один з чиновників.

Президент Франції Еммануель Макрон, прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда, Байден і Зеленський (зліва направо) виходять після закінчення заходу, на якому була оголошена спільна декларація про підтримку України під час саміту НАТО у Вільнюсі в середу. (Людовік Марін/AFP/Getty Images)

Пізніше Зеленський пом’якшив свій тон, висловивши подяку під час особистих зустрічей у Вільнюсі і закликавши до якнайшвидшого вступу України до Альянсу.

У середу, на наступний день після напружених переговорів, голова президентського офісу Зеленського Андрій Єрмак мав інтенсивну розмову з Салліваном під час першого засідання Ради Україна – НАТО, новоствореного консультативного органу, створеного для України для скликання послів країн-членів НАТО та обговорення питань безпеки.

Єрмак, за словами одного зі свідків розмови, виглядав так, ніби намагався сперечатися. За словами Саллівана, ця людина “виглядала рішуче”. Розмова тривала близько 30 хвилин.

Напружені зусилля, спрямовані на те, щоб утримати лінію від імені України, призвели до того, що деякі з найсильніших прихильників Києва були виснажені й роздратовані.

“Це було невесело”, – сказав високопоставлений політик НАТО, знайомий з ходом переговорів.

Емілі Раухала у Вільнюсі, Литва, і Толусе Олоруннипа та Меріл Корнфілд у Гельсінкі зробили свій внесок у підготовку цього звіту.

The Washington Post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *