Позаземне життя або щось інше: марсохід NASA зробив важливе відкриття на Червоній планеті

Марсохід Perseverance знайшов різноманітні органічні сполуки на Марсі.

Згідно з новим дослідженням, марсохід Perseverance виявив різні органічні молекули на Марсі, які, зокрема, є основою для всього відомого нам життя. Але ці сполуки можуть мати як біологічне, так і геологічне походження, пише Space.

Учені з Каліфорнійського технологічного інституту в Пасадені, що в США, представили результати нового дослідження, заснованого на знахідках марсохода Perseverance, які він зробив у кратері Єзеро. Цей кратер, як показують різні дані, був у далекому минулому наповнений рідкою водою, а це означає, що тут могло існувати позаземне життя.

На дні кратера є різні мінерали, які можуть зберігати в собі органічні сполуки. Вони являють собою молекули, які складаються з вуглецю із домішками таких елементів як водень, кисень, азот, фосфор і сірка. Часто такі сполуки вважають основними будівельними блоками для всього відомого нам життя. Раніше їх уже знаходили в метеоритах, що прилетіли на Землю з Марса, а також у кратері Гейла, де їх знайшов інший марсохід — Curiosity.

У межах нового дослідження вчені проаналізували дані, отримані марсоходом Perseverance за допомогою приладу SHERLOC. Він призначений для проведення дрібномасштабного аналізу органічних молекул прямо на Марсі та є першим подібним інструментом на іншій планеті.

Результати показують, що марсохід NASA виявив органічні сполуки в пробах, узятих із 10 гірських порід у кратері Єзеро. Вік цих гірських порід становить від 2,3 до 2,6 млрд років, а це свідчить про те, що будівельні блоки, необхідні для життя, могли існувати на Марсі дуже довгий час у різних місцях.

Марсохід PerseveranceМарсохід NASA виявив органічні сполуки в пробах, узятих із 10 гірських порід у кратері Єзеро
Фото: NASA

Водночас за словами вчених, вони обережно підходять до такого роду аналізу, адже органічні сполуки можуть мати як біологічне, так і геологічне походження. Тобто перш ніж говорити про те, що ці молекули є ознаками позаземного життя, потрібно виключити всі інші процеси, у результати яких вони могли з’явиться.

Тому вивчення того, які органічні молекули існують на Марсі та як вони були створені, є ключем до розуміння того, існувало чи ні коли-небудь на Червоній планеті позаземне життя, кажуть учені.

Дослідники виявили в нових даних марсохода ознаки існування різноманітних органічних молекул. Учені припускають, що їхня поява в місцевих мінералах пов’язана з існуванням рідкої води на поверхні Марса. Поки що повністю ідентифікувати конкретні органічні молекули не вдалося, адже для ретельнішого аналізу потрібно, щоб ці зразки були доставлені на Землю. А це станеться, згідно з планом NASA, не раніше, ніж на початку наступного десятиліття.

Про те, що умови для підтримки позаземного життя на Марсі все-таки були протягом сотень тисяч років, показало інше дослідження, яке також було націлене на вивчення загадкового супутника Сатурна Титана.

Фокус

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *