7 найдивніших катастроф, що трапилися в XX столітті

В історії не раз відбувалися землетруси, шторми, авіакатастрофи та інші страшні події, що відбувалися з вини природи або людини.

У цьому огляді зібрані воістину глобальні й абсолютно нерозкриті катастрофи.

1. Тунгуський вибух

Странная катастрофа: «Тунгусский метеорит».

Дивна катастрофа: «Тунгуський метеорит».

Росія, 1908 р.

У 1908 році в стратосфері над віддаленою тайгою біля річки Підкам’яної Тунгуски в центральному Сибіру стався колосальний вибух. Цей вибух, викликаний (швидше за все) космічним тілом, яке увійшло в атмосферу, призвело до того, що сосновий ліс був повністю зрубаний на площі 5 200 квадратних кілометрів. Підраховано, що сила вибуху була приблизно в 1000 разів вище, ніж в атомного вибуху, який зруйнував японську Хіросіму в 1945 році.

Деякі вчені вважають, що цей об’єкт був кометою (доказом є сріблясті хмари над Європою незабаром після вибуху, що могло бути викликано появою кристалів льоду у верхніх шарах атмосфери після раптового випаровування комети). Інші дослідники стверджують, що об’єкт був метеоритом діаметром 100 метрів.

2. Повінь в Бостоні

Странная катастрофа: затопление Бостона патокой.

Дивна катастрофа: затоплення Бостона патокою.

США, 1939 р.

Опівдні 15 січня 1919 року в Бостоні стався справжній потік «солодкої, липкою смерті». Причина полягала в тому, що вибухнув гігантський резервуар з ферментованою патокою, який використовувався у виробництві технічного спирту для боєприпасів та іншої зброї Першої світової війни. Хвиля липкою рідини висотою 5-12 метрів і шириною близько 50 метрів пронеслася вулицями зі швидкістю 55 кілометрів на годину.

Хвиля руйнувала будівлі, а в ній тонули автомобілі, коні й пішоходи. З огляду на, що на вулиці було дуже холодно, в’язка патока швидко замерзала, назавжди полонивши своїх жертв. 21 людина загинула (в основному через задуху), а ще 150 отримали поранення.

3. Донорський туман

Странная катастрофа: донорский смертельный туман.Дивна катастрофа: смертельний туман донора.

США, 1948 р.

В кінці жовтня 1948 року на американське місто Донор повалився смертельний туман. Протягом чотирьох днів незвичайні погодні умови призвели до того, що пари фтору, частинки свинцю і кадмію та інші техногенні викиди (такі як чадний газ, плавикова кислота і діоксид сірки) з металургійних і цинкових заводів регіону накопичувалися в повітрі біля землі.

Від цього постраждали майже 5000 осіб, і у багатьох людей розвинулося отруєння фтором (його рівень в крові в 12-25 разів перевищував норму). Двадцять дві людини загинули, а протягом декількох місяців ще близько 50 померли від ускладнень, пов’язаних з туманом. Протягом наступних 10 років рівень смертності в місті встановив рекорди по всьому штату. Багато з тих, що вижили мали проблеми з дихальною системою на все життя.

4. Лондонський смог

Странная катастрофа: «Великий смог Лондона».

Дивна катастрофа: «Великий лондонський смог».

Англія, 1952 рік

Лондон давно відомий своїм туманом і серпанком. Однак з приходом промислової революції до погодних умов додався дим від заводів, в результаті чого місто огорнув жовтий смог «гороховий суп» (увічнений в роботах Чарльза Діккенса і сера Артура Конан Дойля). Восени 1952 року поєднання корпоративного диму, туману і холодної погоди призвело до одного з найбільш смертоносних випадків смогу в історії Лондона.

Починаючи з 5 грудня, на 4 дні місто огорнув смертоносний «жовтий туман», який призвів до загибелі від 4 000 до 12 000 осіб, а також більшої частини худоби. Більшість смертей були зафіксовані серед немовлят і літніх людей через бронхіальну астму і пневмонію.

5. Хмара CO2 озера Ньос

Странная катастрофа: облако углекислого газа на озеро Ньос.

Дивна катастрофа: хмара вуглекислого газу на озері Ньос.

Камерун, 1986

Перед світанком 21 серпня 1986 року величезна хмара вуглекислого газу (CO2) вивергалася з вулканічного озера в Камеруні, убивши понад 1 700 осіб. Сьогодні вчені припускають, що вуглекислий газ, ймовірно, утворився в результаті вулканічної активності.

В інших вулканічних озерах щільність води на поверхні змінюється зі зміною сезонів, так що вона періодично змішується з нижчими водами. Однак у випадку з озером Ньос змішування не відбулося, оскільки в тропіках температура залишається відносно високою цілий рік. Оскільки поверхневі води цього тропічного озера були недостатньо охолоджені, біля дна був зосереджений вуглекислий газ.

Раптовий зсув або нагрівання дна через вулканічну активність, схоже, виштовхнув бульбашки газу CO2 на поверхню, де вони об’єдналися, утворивши задушливу хмару до 1,2 кубічних кілометрів. Смертоносна хмара, яке, ймовірно, утворилося всього за кілька хвилин, вбило людей, худобу та інших тварин в радіусі 24 кілометрів.

6. Токсичні повені

Странная катастрофа: токсическое затопление красным шламом.Дивне лихо: токсична повінь червоним мулом.

Угорщина, 2010

На глиноземному заводі Ajkai Timföldgyar в угорському місті Айка обвалилася стіна греблі, що стримувала водосховище з токсичними відходами (червоним мулом). При цьому витекло близько 1 мільйона кубометрів токсичного матеріалу, а мул затопив навколишні села.

Щонайменше 10 людей загинули й понад 120 отримали поранення після контакту з відходами, які спалювали їх шкіру і викликали подразнення очей. Потім хвиля мулу досягла місцевих річок і струмків, вбивши по дорозі безліч рослин і тварин, і в підсумку опинилася в Дунаї.

7. Заливання фруктовим соком

Странная катастрофа: реки фруктового сока Pepsi.

Дивне лихо: річки фруктового соку Pepsi.

Росія, 2017

25 квітня 2017 року в результаті аварії на складі Pepsi в російському місті Лебедян на вулиці й в річку Дон вилилося близько 128 мільйонів літрів фруктово-овочевих соків (включаючи томатний, апельсиновий і яблучний). 2 людини, які перебували на даху складу, отримали поранення, але, на щастя, летальних випадків зафіксовано не було.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *