Як Ейфелева вежа ледь не пішла на металолом

У період з 6 травня по 31 жовтня 1889 року в Парижі відбулася грандіозна подія, 100-річчя взяття Бастилії було присвячено до Всесвітньої виставки. Експозиції проходили в спеціально побудованих грандіозних павільйонах, а перед входом на виставку побудували Ейфелеву вежу в якості привітання для відвідувачів. Через деякий час її передбачалося демонтувати так само як і інші павільйони, але ця «залізна леді» все ще знаходиться в Парижі.
 Галерея витончених мистецтв.
Як відомо, День взяття Бастилії поклав початок Французькій революції, через що багато монархічних країн відмовилися від відвідування виставки. Всього в цьому заході взяли участь 42 країни, які продемонстрували свої досягнення в галузі машинобудування, сільського господарства та легкої промисловості.
 Екстер’єр єгипетського павільйону.
Десятки декоративних павільйонів і виставкових залів зведені на площі в 1 га. Кожна країна намагалася оформити виділений для неї простір в національному стилі. Тут знаходилися будівлі, що зображують фараонів, мексиканських ідолів, індійських крокодилів.

 Виставка металоконструкцій.
Найвидатнішим експонатом виставки стала Ейфелева вежа — символ досягнень французької науки і техніки. Попри те що її офіційне відкриття відбулося 31 березня 1889 року, на початку виставки її ліфти ще не працювали. Але це не завадило відвідувачам піднятися на Ейфелеву вежу 30 000 разів тільки за перший тиждень.

 Французький павільйон.
 Ілюмінація Ейфелевої вежі 100 років тому.
Головний конструктор Гюстав Ейфель назвав своє творіння просто «300-метрова вежа». Планувалося, що через 20 років його конструкцію демонтують. Громадська думка розділилася. Деякі писали скарги в муніципалітет: «Протягом 20 років ми будемо змушені дивитися на огидну тінь ненависного стовпа заліза і гвинтів, що тягнеться над містом, як чорнильна пляма».Інші просто йшли дивитися на це диво інженерної думки.

 Вхід на виставку.

Всього за дев’ять місяців після відкриття Ейфелеву вежу відвідало стільки людей, що місту вдалося відшкодувати три чверті витрат на її будівництво, а це понад 5 мільйонів франків.

 Карикатура на Гюстава Ейфеля і 300-метрова вежа.
Але минав час, і потік туристів, охочих подивитися на 300-метрову «залізну леді», не вичерпувався. Крім того, її стали використовувати як вежу для радіопередач, а потім і у військових цілях. Сьогодні Ейфелева вежа вважається символом не тільки Парижа, але і всієї Франції. І мало хто пам’ятає, що колись її хотіли розібрати на частини.

 Виставка мармурових скульптур Жуля Кантіні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *