Божевільний і геній Боббі Фішер: чому найбільший шахіст світу перетворився в ізгоя

Боббі Фішер мав один з найбільших розумів у світі шахів. Тільки одне могло утримати його від завоювання титулу чемпіона світу — це був він сам.
У 1972 році в США знайшли великого генія, який став чемпіоном з шахів, його звали Боббі Фішер. Хоча протягом десятиліть він славився як великий майстер своєї справи, він помер у відносній невідомості. Далі ми розповімо вам історію життя найбільшого шахіста минулого століття, який за збігом обставин перетворився в ізгоя і був змушений жити далеко від рідного дому.

Шаховий лідер

У 1972 році він опинився в центрі світової арени, через те, що скинув найбільшого шахіста СРСР і чинного чемпіона світу Бориса Спаського. Дехто кажзав, що ніколи ще не було такого великого шахіста, як Боббі Фішер. До цього дня його ігри ретельно вивчаються. Його уподібнювали комп’ютеру або, як описав його один російський гросмейстер, він був Ахіллом без вразливої п’яти.

Незвичайний геній Боббі Фішера

Народжений в 1943 році, цей унікальний чоловік був нащадком двох неймовірно розумних людей. Його мати, Регіна Фішер, була єврейкою, вільно володіла шістьма мовами й мала ступінь доктора філософії. Його батько був відомим єврейським вченим з Угорщини. Його звали Пол Немені, він написав великий підручник з механіки й деякий час навіть працював з сином Альберта Ейнштейна в університеті штату Айова.

Фішер любив шахи з раннього дитинства. Вирісши в Брукліні, він почав грати в них у віці шести років. Його природні здібності й непохитна зосередженість в кінцевому результаті привели його на свій перший турнір у віці дев’яти років. До одинадцяти років він вже регулярно відвідував шахові клуби Нью-Йорка.

Його існування в цьому світі було повністю шаховим. Фішер твердо вирішив стати чемпіоном світу. Він прогресував дуже швидко. До тринадцяти років він став чемпіоном Америки серед юних учасників. У тому ж році він грав проти найкращих претендентів на відкритому змаганні в США. Як зазначається в його біографії, хлопець настільки захопився шахами, що нічого не помічав навколо. Він прочитав величезну кількість літератури по цій грі, яку буквально проковтнув. Таким способом він розвинув свій блискучий талант, який дав приголомшливі результати й зробив його згодом найкращим.

Пізніше він провів приголомшливу гру проти міжнародного майстра Дональда Бірна, який першим відзначив Фішера як одного з великих. Фішер виграв той матч, пожертвувавши королевою, щоб завдати удару по Бірну, і ця перемога вважається однією з найкращих в історії шахових вундеркіндів.

Сходження тривало

Його сходження вгору по шаховій кар’єрі тривало. У віці чотирнадцяти років він став наймолодшим чемпіоном США в історії. А в п’ятнадцять років Фішер зарекомендував себе як найбільший вундеркінд у світі шахів, ставши наймолодшим гросмейстером в історії. Таким чином, Боббі Фішер вважався кращим в цьому бізнесі в Америці.

Подальша доля генія

Боббі Фішер кинув школу у віці шістнадцяти років, щоб повністю присвятити себе шахам. Все інше відвертало його. Він навіть перестав спілкуватися з матір’ю. Таким чином, Фішер ставав все більш ізольованим. Тим часом його шахові навички ставали ще сильнішими.

У період з 1957 по 1967 рік Фішер виграв вісім чемпіонатів США і був єдиним, хто отримав ідеальний результат в історії турніру (11-0). Але в міру того, як його успіх зростав, зростало і його его. Він отримав високу оцінку майстрів своєї справи. Наприклад, російський гросмейстер Олександр Котов високо оцінив майстерність Фішера, сказавши, що його бездоганна техніка гри — щось рідкісне. Він залишав одного чемпіона за іншим переможеним.

Переконлива перемога Фішера

У 1972 році Боббі Фішер переміг чемпіона СРСР Бориса Спаського. Це сталося вперше за двадцять чотири роки, коли комусь вдалося перемогти Радянський Союз на чемпіонаті світу з шахів. Цей матч Фішера зруйнував імідж СРСР як інтелектуального лідера. Його навіть транслювали по телебаченню.

Життя ізгоя

Але слава Боббі Фішера була недовгою. Як тільки матч закінчився, він сів на літак і полетів додому. Він не виголошував промов, автографів не давав. Він відхилив спонсорські пропозиції на мільйони доларів і зник з очей громадськості, почавши жити відлюдником. Річ у тому, що погляди генія на життя і суспільство в цілому зробили його ізгоєм. Він часто залишав антисемітські коментарі на радіо, заявляючи про свою ненависть до євреїв і американських цінностей.

Протягом наступних двадцяти років Боббі Фішер не грав жодної змагальної партії в шахи. Коли його попросили захистити титул чемпіона світу в 1975 році, він відмовився грати. Пізніше він був позбавлений титулу.Однак у 1992 році він на мить повернув собі колишню славу після перемоги над Спаським у неофіційному матчі-реванші в Югославії. За це його звинуватили в порушенні економічних санкцій проти Югославії. Він був змушений жити за кордоном, через те, що міг бути заарештований після повернення в США.

Коли сталися теракти 11 вересня 2001 року, він заявив, що хоче, щоб США були знищені. Він також був заарештований один раз у 2004 році за поїздку до Японії й конфіскували його  паспорт громадянина США. Пізніше він отримав ісландське громадянство. Останні роки життя Фішер прожив в Ісландії в безвісті.

Зрештою, цей геній помер від ниркової недостатності у 2008 році. Він опинився тоді на чужині, вигнаний з рідного дому, попри колишню славу. Цікаво відзначити, що він пішов з життя у віці шістдесяти чотирьох років, що своєю чергою становить кількість квадратів на шахівниці.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *