Він є засновником Duty Free

Йому 88 років, він нажив статків у 7,5 мільярда доларів. При цьому не має машини, літає економкласом, живе в орендованій квартирі. Чак Фіні носить електронний годинник за 15 доларів і м’яту сорочку. На історичній батьківщині, в Ірландії, його запросто вважатимуть  американським туристом. Замість ресторанів він віддає перевагу закусочним, кравцям — магазинам ширвжитку, він користується метром або таксі.

Можна було б назвати його скупердяєм, що тремтить над кожною копійкою, якби не той факт, що за останні 30 років він віддав на благодійність понад 6 мільярдів доларів. Ці гроші були витрачені на освіту, охорону здоров’я, науку, утримання будинків для людей похилого віку в США, В’єтнамі, Австралії, Південній Африці, в Ірландії, на Бермудських островах.

Причому, цього екстравагантного багатія не цікавлять як гроші, а й слава: роздаючи свої мільярди, він намагався залишитися в тіні, і перші 15 років проробляв це досить успішно, т.к. ніхто не здогадувався про його благодійну діяльність. Потім було «викриття», хоча і після цього Фіні поводився дуже скромно. Наприклад, відомо, що до 2012 року він дав не більше 5 інтерв’ю.

Чак Фіні – дивовижна людина. Почавши свій бізнес із самих низів, він зміг за кілька років сколотити компанію із 200 співробітників у 27 країнах. Його доходи збільшувалися з величезною швидкістю, хоча більша їх частина відразу йшла його благодійному фонду The Atlantic Philanthropies.

«Я переконався, що значно більше задоволення отримуєш, коли віддаєш гроші й бачиш, як завдяки їм щось з’являється, наприклад, госпіталь. Це ж логічно — вкладати гроші у добрі справи, а не класти на рахунок у банку та дозволяти накопичуватися та накопичуватися», — розповідає Фіні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *