На Закарпатті до кінця цього року планують побудувати перший сміттєпереробний завод

Сміттєпереробний завод, що обслуговуватиме 27 громад, будують на Закарпатті.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Закарпатської обласної ради.

У чому проблема?

Проблема сміттєзвалищ, а простіше – що робити з десятками чи вже сотнями мільйонів тонн шкідливого для людини сміття, – чи не найпекучіша екологічна проблема по всій Україні.

На сьогодні понад 90% з усього сміття – це полімери, які не розпадаються. Це і шкідливі відходи, це і небезпечні відходи, це батарейки й лампи, це медичні відходи, які у нас належним чином теж не переробляються.

Крім того, більшість звалищ не мають навіть елементарного ізолятивного обладнання, фільтраційних споруд, які б не дозволяли шкідливим речовинам, що утворюються внаслідок розпадання сміття, потрапляти в навколишнє середовище.

Яке рішення?

У всіх розвинутих європейських країнах збільшується кількість сміттєпереробних заводів, тому це нові робочі місця й поліпшення екологічного стану країни.

Фото: Закарпатська обласна рада

Як це працює?

Зазначається, що перший в Закарпатській області сміттєпереробний завод, який будують у селі Яноші Берегівського району, має запрацювати до кінця 2023 року.

Планується, що сюди довозитимуть сміття з усього району та, можливо, Мукачівського. Пункти для збору сміття планується встановити у 27 громадах Берегівського району.

“Наразі тут іде підготовка до облаштування першої черги заводу. Зокрема – споруджується полігон для відходів, який передбачає кілька шарів ґрунту та спеціальних сумішей”, – зазначили в облраді.

Загальна площа будівництва складає близько 30 гектарів. Відомо, що уряд Угорщини додатково виділив 2,5 мільйона євро на добудову заводу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *