Найважливішими істотами на Землі визнано бджіл

Бджоли — створіння, які приносять людині чимало користі. Вони дають нам мед, віск, прополіс… Однак, як з’ясували вчені, роль бджіл у нашому житті набагато більша, ніж ми могли уявити. І якщо бджоли покинуть нас, наше життя зміниться до невпізнання.

Міжнародна некомерційна екологічна організація “Спостерігачі Землі” представила в Королівському географічному товаристві Великої Британії доповідь, згідно з якою, найбільш значущими для збереження екосистеми планети тваринами є бджоли. Згідно з доповіддю, той факт, що багато видів бджіл уже зникли з лиця планети або перебувають у списку видів, що зникають, являє собою небезпеку для всієї Землі, зокрема, для людства.

Згідно з даними екологів, від 60 до 90% їжі, яку ми їмо, ми отримуємо завдяки допомозі комах-запилювачів, і насамперед бджіл. Серед продуктів, які ми не могли б отримувати без їхньої підтримки, – фрукти, овочі, зернові та горіхи. Це означає, зокрема, що в міру зниження чисельності бджіл на небезпеку наражатимуться й інші види, включно з людьми. Виникне “ефект доміно”, через який їхня чисельність неухильно знижуватиметься.

Що станеться, якщо всі бджоли вимруть? Можемо розглянути це на прикладі мигдальних дерев. Щоб на них з’являлися горіхи, мигдаль потребує запилення. У багатьох країнах мигдальні шкаралупки та лушпиння використовують як корм для домашньої худоби і курей. Без бджіл не буде мигдалю — а отже, не буде ні худоби, ні курей. А отже, людям дістанеться менше м’яса, молока та інших продуктів. І це лише одна з харчових екосистем, на яку вплине скорочення або зникнення бджолиної популяції.

Не менш, а то й більш значущою втратою стане зникнення “бджолиної індустрії” – виробництва меду, воску, прополісу.

Багато екологічних груп уже зараз закликають людство подбати про благополуччя бджіл. Крім природних чинників, що скорочують їхню популяцію, – таких, як захворювання і міжвидові зіткнення, – на них негативно впливає використання інсектицидів, зміна клімату, скорочення чисельності рослин. Якщо людство буде дбайливіше ставитися до планети, бджолам буде простіше вижити і зрости в чисельності.

Збереження бджіл важливе для кожного жителя планети!

“Бджоли — основні запилювачі, вони запилюють не тільки квіти, а й інші зелені рослини, а значить, дають нам можливість дихати! Подбайте про них!” – закликають екологи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *