Через українську фірму, яка має дозвіл на видобування мінералів на Закарпатті, під час війни купували курорт в Сочі

Пов’язана з росіянами українська компанія “Карпати” має дозвіл на видобуток доломітів на Закарпатті. Через цю ж фірму купували курорт в російському Сочі

Про це йдеться у розслідуванні Центру протидії корупції, передає “Еспресо.Захід“.

ТОВ “Карпати”, зареєстроване у селищі Великий Бичків Рахівського району на Закарпатті, понад 20 років володіє спеціальним дозволом від Держгеонадр на користування Чертежською ділянкою Полунського родовища доломітів у тому ж Рахівському районі. До речі, доломіт – це мінерал, який використовують у металургії, хімічній промисловості, виробництві скла, як облицювальний матеріал або добриво.

З 2010-х компанія записана на кіпрську фірму. Зауважується, що коли українське законодавство зобов’язало бізнес вказувати бенефіціарів, “Карпати” цього не зробили, нібито через відсутність такого.

Повідомляється, що 100% ТОВ “Карпати” належить кіпрській фірмі “Baritoren management LTD”. Бенефіціар компанії, як вказано в українському Єдиному реєстрі юросіб, – відсутній. Директоркою “Карпат” є Юлія Бадагова. Зазначається, що в українських реєстрах Юлія фігурує під двома прізвищами – Бадагова та Часовських. Інший український бізнес, у який залучена Юлія Бадагова (компанія “Новеліс”) належить Андрію Часовських, який має паспорт, громадянство і реєстрацію Російської Федерації та, імовірно, є її чоловіком.

Крім того, ЦПК знайшов директорку ТОВ “Карпати” Юлію Бадагову в російських реєстрах. І не помилилися. За даними російської аналітичної системи audit-it.ru, яка агрегує інформацію з російської податкової та бізнес-реєстру, Юлія Бадагова була засновницею російського ООО “ТМ-Нефть” майже до 2019 року (пізніше 99% фірми переписали на Андрія Часовських). Також, судячи з соцмереж, Бадагова їздила до Росії після окупації Криму.

У Центрі протидії корупції звернули увагу на перелік корисних копалин, які з 2021 року є стратегічними для України, зокрема на власників родовища на Закарпатті, яке є одним з тих, де видобувають стратегічні корисні копалини.

Як з’ясувалося, у жовтні 2015 року російське видання Forbes опублікувало матеріал Цар гори: хто купує гірськолижний курорт “Гірська карусель. В ньому описувався продаж російським Сбербанком одного з трьох найкрупніших гірськолижних курортів Красної Поляни неподалік міста Сочі в РФ – “Гірська карусель”. Курорт розташований на різних рівнях над морем, складається із мережі готелів, таун-хаусів та апартаментів. Він був на балансі НАО “Красная поляна”, 96,91% акцій якої у вересні 2015 року виставила на продаж “сберівська” фірма “СВК Холдинг”. Єдиним претендентом на курорт була російська ООО “Курорт плюс”, зареєстрована незадовго до торгів. Вона і стала власником “Гірської каруселі” за 35 мільярдів рублів. Пресслужба Сбербанку коментувала, що угоду з “Курорт плюс” підписали 12 жовтня 2015 року. Станом на цю дату курс долара був 61,2 рублі. Тож “Гірська карусель” обійшлася покупцю майже у 572 млн або ж 0,57 млрд доларів.

Російський Forbes із посиланням на “двох чиновників та два джерела, знайомі з деталями угоди” стверджують, що купила курорт компанія, наближена до на той час міністра сільського господарства РФ, колишнього губернатора Краснодарського краю Олександра Ткачова. Також журналісти наводять досить переконливі факти, які непрямо це можуть підтверджувати. У ЦПК зауважують, що 2018 року, після відставки з посади міністра сільського господарства Олександр Ткачов повернувся до сімейного бізнесу – фірми “Агрокомплекс ім. М. І. Ткачова”. У грудні 2022 року The Wall Street Journal писали, що “Агрокомплекс” під час вторгнення Росії в Україну захопив 160 тис га землі Донецької та Луганської областей в українських компаній “Агротон”, “HarvEast” та “Нібулон”.

Зараз фірма, яка купила “Гірську карусель” через іншу фірму належить черговій кіпрській компанії “Casterton holding LTD”. Але її власниками все одно досі є пов’язані з українською ТОВ “Карпати” “Goodgate nominees LTD” та “Goodgate secretarial LTD”.

ЕСПРЕСО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *