Жінка провела 500 днів у печері на самоті: ось що з нею сталося

Півтора року самотності в печері багатьом людям може здатися кошмаром, але іспанська спортсменка Беатріс Фламіні вийшла з веселою усмішкою та сказала, що думає, що у неї є більше часу, щоб закінчити книгу.

Вона майже не контактувала із зовнішнім світом під час свого дивовижного подвигу людської витривалості. Протягом 500 днів вона документувала свій досвід, щоб допомогти вченим зрозуміти наслідки надзвичайної ізоляції.

Однією з перших речей, яка стала очевидною 12 квітня 2023 року, коли вона вийшла з печери, було те, наскільки плинний час, який формується більше вашими особистими рисами та людьми навколо вас, ніж цоканням годинника.

Розмовляючи з журналістами про свій досвід, Фламіні пояснила, що швидко втратила відчуття часу. Втрата часу була настільки великою, що, коли її команда підтримки прийшла, щоб її забрати, вона була здивована, що її час закінчився, натомість вважаючи, що вона була там лише 160-170 днів.

Для більшості людей схід і захід Сонця знаменують плин днів, а робота та громадські будні позначають плин годин. У темряві підземної печери, без компанії інших, багато сигналів плину часу зникнуть.

Отже, Фламіні, можливо, стала більше покладатися на психологічні процеси, щоб контролювати час.

Одним зі способів відстеження плину часу є пам’ять. Якщо ми не знаємо, як довго ми щось робили, ми використовуємо кількість спогадів, сформованих під час події, як показник кількості часу, що минув. Чим більше спогадів ми формуємо про подію чи епоху, тим довше ми вважаємо, що вони тривали.

Напружені дні й тижні, наповнені безліччю нових і захопливих подій, як правило, запам’ятовуються довше, ніж монотонні дні, де не відбувається нічого вартого уваги.

Для Фламіні відсутність соціальної взаємодії в поєднанні з браком інформації про сім’ю та поточні справи (війна в Україні, відновлення суспільства після карантину через COVID) могло значно зменшити кількість спогадів, які вона сформувала під час ізоляції.

Сама Фламіні зазначила: «Я все ще застрягла на 21 листопада 2021 року. Я нічого не знаю про світ».

Втрата часу може також відображати зменшення значення часу в печерному житті. У зовнішньому світі зайнятість сучасного життя та соціальний тиск, щоб не витрачати час, означають, що багато з нас живуть у стані постійного стресу за часом. Для нас годинник є показником того, наскільки ми продуктивні та успішні, як дорослі.

Фламіні не перша, хто відчуває зміну свого досвіду часу після зміни середовища. Про подібні випадки повідомляв французький вчений Мішель Сіффр під час своїх експедицій у печери, які тривали від двох до шести місяців у 1960-70-х роках.

Про втрату відчуття часу постійно повідомляли дорослі та діти, які проводили тривалий час ізольовано в ядерних бункерах (з дослідницькою метою) у розпал холодної війни. Про це також часто повідомляють люди, які відбувають покарання у в’язниці, і широка громадськість широко стикалася під час карантину через COVID-19.

Печери, ядерні бункери, в’язниці та глобальні пандемії мають дві спільні риси, які, здається, створюють змінене відчуття часу. Вони ізолюють нас від усього світу й охоплюють обмежені простори.

Однак Фламіні жила з порожнім графіком, що розтягувався на її майбутнє. Ні робочих зустрічей, до яких потрібно готуватися, ні зустрічей, на які потрібно поспішати, ні соціального щоденника, який потрібно вести.

Вона вела самостійне існування, де могла їсти, спати та читати, як і коли їй хотілося. Вона займалася малюванням, вправами та документуванням свого досвіду. Це могло зробити плин часу неважливим.

Оскільки біологічні ритми сну, спраги та травлення переймали стрілки годинника, які цокають, Фламіні, можливо, просто приділяла все менше уваги плину часу, через що вона зрештою втратила його поняття.

Можливо, здатність Фламіні відпускати час була посилена її сильним бажанням досягти своєї 500-денної мети. Зрештою, вона вирішила піти в печеру і могла б піти, якби захотіла.

Для людей, яких ув’язнюють проти власної волі, час сам може стати в’язницею. Військовополонені та люди, які відбувають покарання, часто повідомляють, що спостереження за плином часу може стати нав’язливою ідеєю. Здавалося б, ми можемо по-справжньому відпустити час лише тоді, коли контролюємо його.

Свобода Фламіні може зробити відхід від цивілізації в печери привабливою перспективою. Проте життя під землею не для слабкодухих. Виживання залежить від вашої здатності підтримувати високий рівень психічної стійкості.

Якщо у вас є здатність зберігати спокій і врівноваженість, коли справи стають важкими, сильна віра в те, що ви контролюєте власну поведінку, відома як внутрішній локус контролю, і легко занурюватися у власні думки, ви можете мати силу духу для досягнення успіху. Однак вам може бути простіше вимкнути сповіщення, очистити календар і загубитися у часі «я».

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *