CBS News: Щонайменше 112 загиблих і десятки поранених в результаті стрілянини в московському концертному залі; відповідальність взяла на себе ІДІЛ

У п’ятницю кілька озброєних людей увірвалися до великого концертного залу на околиці Москви й розстріляли натовп з автоматичної зброї, вбивши щонайменше 112 людей, поранивши понад 100 і підпаливши зал. Цей зухвалий напад стався всього через кілька днів після того, як президент Володимир Путін зміцнив свою владу в результаті добре зрежисованої виборчої кампанії.

Мер Москви Сергій Собянін назвав напад “величезною трагедією”, яку державні органи розслідують як тероризм. Атака, в результаті якої концертний зал був охоплений полум’ям, а дах обвалився, стала найсмертоноснішою атакою в Росії за останні роки й сталася в той час, коли війна в Україні затягнулася на третій рік.

Угрупування “Ісламська держава” взяло на себе відповідальність за напад у заяві, розміщеній на афілійованих з ним каналах у соціальних мережах. У заяві, поширеній інформаційним агентством Aamaq, угруповання заявило, що напало на велике зібрання християн у місті Красногорськ на околиці російської столиці Москви, в результаті чого сотні людей були вбиті та поранені. Перевірити вірогідність цієї заяви одразу не вдалося.

Американський чиновник повідомив CBS News, що США мають розвідувальні дані, які підтверджують заяви Ісламської держави про відповідальність, і що у них немає причин сумніватися в цих заявах. Американський чиновник також підтвердив, що США надали розвідувальні дані Росії про потенційну атаку відповідно до вимоги розвідувальної спільноти “Обов’язок попереджати” (Duty to Warn).

Речниця Ради національної безпеки США Едріенн Вотсон підтвердила це у своїй заяві, наданій телеканалу CBS News у п’ятницю ввечері.

“На початку цього місяця уряд США отримав інформацію про заплановану терористичну атаку в Москві — потенційно спрямовану на великі скупчення людей, включаючи концерти, — що спонукало Державний департамент випустити публічне звернення до американців у Росії, — сказав Уотсон. Уряд США також поділився цією інформацією з російською владою відповідно до своєї давньої політики “обов’язку попереджати””.

Представник правоохоронних органів США повідомив CBS News, що немає жодної відомої загрози для США, пов’язаної з московською атакою.

Федеральна служба безпеки Росії, головний орган внутрішньої безпеки й боротьби з тероризмом, заявила, що в результаті нападу в “Крокус Сіті Холі”, великому музичному центрі на західній околиці Москви, загинули 40 людей (прим. редакції: останні дані — число загиблих 112 осіб) і понад 100 були поранені.

Напад стався в той момент, коли натовп зібрався на виступ відомого російського рок-гурту “Пікнік”. У російських новинах повідомлялося, що відвідувачів концерту евакуювали, але невідома кількість людей могла опинитися в пастці полум’я.

Прокуратура заявила, що кілька чоловіків у військовій формі увійшли до концертного залу і відкрили вогонь по глядачах.

Над Крокус Сіті Холом на західній околиці Москви, Росія, у п’ятницю, 22 березня 2024 року, спостерігається сильна пожежа.
СЕРГІЙ ВЕДЯШКІН / AP

Неодноразові залпи пострілів можна було почути на відео, опублікованих російськими ЗМІ та в Telegram-каналах. На одному з них видно, як двоє чоловіків з гвинтівками пересуваються по залу. На іншому — чоловік у залі, який каже, що нападники підпалили його, а на задньому плані безперервно лунають постріли.

На інших відео було видно до чотирьох нападників, озброєних автоматами й в кепках, які стріляли в упор у людей, що кричали.

Охоронці концертного залу не мали зброї, і деякі з них могли бути вбиті на початку нападу, повідомляють російські ЗМІ. Не відразу було зрозуміло, що сталося з нападниками, але деякі російські ЗМІ припустили, що вони втекли до прибуття спецпідрозділів і ОМОНу.

Російська влада заявила про посилення заходів безпеки в московських аеропортах, на залізничних вокзалах і в розгалуженій системі столичного метрополітену. Мер Москви скасував усі масові зібрання, а театри та музеї закрилися на вихідні. Інші російські регіони також посилили заходи безпеки.

Кремль нікого не звинуватив у цій атаці, але деякі російські законодавці поспішили звинуватити Україну.

За кілька годин до атаки російські військові розпочали потужний штурм української енергосистеми, виводячи з ладу найбільшу в країні гідроелектростанцію та інші енергетичні об’єкти й залишаючи понад мільйон людей без електрики.

Джон Кірбі, речник Ради національної безпеки Білого дому, заявив у п’ятницю, що поки що не може говорити про всі деталі, але “зображення просто жахливі. І на них важко дивитися”.

“Наші думки будуть з жертвами цієї жахливої, жахливої стрілянини”, – сказав Кірбі. “Є мами та тата, брати та сестри, сини та дочки, які ще не отримали новин. Це буде важкий день”.

Напад стався після заяви, зробленої раніше цього місяця посольством США в Москві, яке закликало американців уникати місць масового скупчення людей у російській столиці з огляду на “неминучі” плани екстремістів напасти на великі зібрання в Москві, — попередження, яке повторили кілька інших західних посольств.

Відповідаючи на запитання про попередження посольства від 7 березня, Кірбі переадресував питання до Державного департаменту, додавши: “Я не думаю, що це було зроблено: “Я не думаю, що це було пов’язано з цією конкретною атакою”.

Відповідаючи на запитання про те, чи мав Вашингтон якусь попередню інформацію про напад, Кірбі відповів: “Мені нічого не відомо про цей напад: “Мені невідомо про будь-яку попередню інформацію, яку ми мали про цей жахливий напад”.

Росія була вражена серією смертоносних терактів на початку 2000-х років під час бойових дій з сепаратистами в російській провінції Чечня.

У жовтні 2002 року чеченські бойовики захопили в заручники близько 800 осіб у московському театрі. Через два дні російський спецназ штурмував будівлю, і 129 заручників і 41 чеченський бойовик загинули, більшість з них — від дії наркотичного газу, який російські силовики застосували для придушення нападників.

А у вересні 2004 року близько 30 чеченських бойовиків захопили школу в Беслані на півдні Росії, взявши сотні заручників. Облога закінчилася кривавою бійнею через два дні, і понад 330 осіб, близько половини з яких — діти, були вбиті.

Девід Мартін, Енді Тріей та Олівія Газіс з CBS News зробили свій внесок у підготовку цього репортажу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *