З чим може зіткнутися людина в польоті на Марс

Стрімкі досягнення в освоєнні космосу з одного боку і безвихідь існування з іншого змушують людей мріяти про інших планетах і зірках. Сьогодні ідея відправитися на Марс з футуристичного реєстру перемістилася в регістр хвилі матеріальних цілей. Існує безліч організацій, які проводять експерименти й планують провести політ людини на Червону планету, але з чим насправді може зіткнутися людина в цьому польоті?

NASA планує свою місію “Оріон”, яка відправить від двох до шести осіб для дослідження Марса. Крім того, Європейське космічне агентство, багато приватних підприємств, Росія, Індія, Китай і Японія також знаходяться на стадії планування відряджання людей на четверту планету від Сонця.

Багато організацій і вчених попереджають, що люди занадто швидко використовують ресурси Землі для підтримки життя тут. Але при цьому ні в якому разі не можна розглядати Марс як «наступну Землю», яка може задовольнити всі потреби людства, якщо все-таки знищить свою рідну планету. А  тим, хто відправиться на Марс, доведеться впоратися з багатьма труднощами, про які сьогодні й піде мова.

1. Самотність

Полет на Марс: одиночество.
Політ на Марс: Самотність.

Це далеко не маленька незручність: самотність дійсно може стати причиною серйозних проблем зі здоров’ям. Навіть якщо Марс в кінцевому підсумку стане досить популярним серед мандрівників, мало шансів, що він повторить тісно взаємопов’язані спільноти і суспільства, які будувалися протягом століть на Землі. Для боротьби з наслідками самотності мандрівники на Марс можуть розмовляти з роботами й займатися деякими складними індивідуальними видами діяльності.

2. Деградація м’язів

Полет на Марс: деградация мышц.
Політ на Марс: деградація м’язів.

Ті, хто бачив кадри астронавтів на борту Міжнародної космічної станції, можливо, помітили, що вони проводять досить багато часу, тренуючись на стаціонарних велосипедах та іншому обладнанні. Роблять вони це тому, що зміна гравітації має величезний вплив на м’язову структуру тіла. Перебуваючи на Землі, люди майже не помічають роботу своїх «антигравітаційних» м’язів, а саме чотириголового м’яза і м’язів литок, шиї й спини. Але без щоденного тиску тяжіння на ці частини тіла такі м’язи починають деградувати.

Зараз вивчаються заходи, спрямовані на підтримку працездатності й здоров’я людей, особливо їх м’язової системи, при короткочасних перельотах. Однак ніхто ніколи не проводив десятиліття або всього життя на далекій планеті. Таким чином, реально вивчити віддалені наслідки проживання в цих місцях неможливо. І здоров’я м’язів також безпосередньо впливає на кісткову систему, репродуктивне здоров’я і внутрішні органи.

3. Збіднений кисень

Полет на Марс: обедненный кислород.
Політ на Марс: збіднений кисень.

Існує кілька способів видобування кисню з інших матеріалів під час космічних подорожей і проживання на іншій планеті. Однак його рівень на такій планеті, як Марс, не зможе повністю відповідати кисню, доступному на Землі.

Людський організм потребує кисню майже для всіх своїх життєво важливих функцій, від дихання і травлення до поділу і росту клітин. У майбутньому електроліз твердих оксидів може бути використаний для звільнення кисню від вуглекислого газу, який становить 95% атмосфери Марса.

4. Екстремальні температури

Полет на Марс: экстремальные температуры.
Політ на Марс: екстремальні температури.

Атмосфера на Марсі настільки розріджена, що зберегти тепло на планеті практично неможливо. Середня температура планети становить – 62 градуси за Цельсієм, а це дійсно дуже холодно.

5. Неймовірно довгий час у дорозі

Полет на Марс: невероятно длительное время в пути.
Місія на Марс: неймовірно довгий час подорожі.

Варто згадати, як втомлює проводити навіть кілька днів в одному поїзді. Хоча космічні зонди можуть дістатися до Марса досить швидко (не менше 2 місяців), відряджання людей на Марс займе набагато більше часу. Навіть найоптимістичніші прогнози припускають від 400 до 500 днів у дорозі.

6. Радіація

Полет на Марс: радиация.
Вирушаючи на Марс: Радіація.

По-перше, людина отримає величезну дозу радіації по дорозі на Марс. Протягом усього часу життя на планеті доведеться дотримуватися постійних запобіжних заходів, щоб уникнути її  впливу. Як галактичні космічні промені (GCR), так і частинки сонячної енергії (SEP) можуть завдати незворотної шкоди людському тілу.

Просто перебування на Червоній планеті «забезпечить» астронавтів радіаційним впливом, рівень якого в 100 разів вище, ніж на Землі, а польоти туди й назад є ще більш ризиковані. Частинки з високою енергією можуть викликати зміни в ДНК і клітинах. У мозку людини це може привести до погіршення стану і судом.

Очі можуть отримати  катаракту, в легенях може розвинутися рак, а шкіра може пошкодитися або навіть обпектися. Серце й органи травлення будуть пошкоджені, а радіація може зробити людину безплідною.

7. Клаустрофобія

Полет на Марс: клаустрофобия.
Політ на Марс: Клаустрофобія.

Перш ніж набрати екіпаж, NASA та інші організації космічних польотів тестують людей на крайню клаустрофобію. За словами астронавта Кріса Хедфілда, випробування були дійсно дивними, наприклад, він був замкнений в «маленькій чорній сумці» і йому не сказали, коли вона буде відкрита. Літати — це половина клопоту.

Варто уявити, що решту життя вам доведеться провести на Марсі, подорожуючи між невеликими купе і станціями, щоб уникнути радіації й підтримувати належний рівень кисню. При цьому людина ніколи не зможе вийти на поверхню без спеціального костюма і шолома, що також викликає клаустрофобію.

8. Ворожі форми життя

Полет на Марс: враждебные жизненные формы.
Політ на Марс: ворожі форми життя.

Є причина, через яку астронавти десятиліттями вивозять зброю в космос «про всяк випадок», від спеціальних «ножів виживання» до гармат. У той час як в основному стверджується, що астронавти можуть зіткнутися з ситуаціями виживання при поверненні на Землю (посадка в небезпечній місцевості або ворожій території), друга причина вказується набагато рідше.

Хоча переконливих доказів розумного життя поки не знайдено, існування позаземних мікроорганізмів майже гарантовано на основі викопних доказів. Крім того, ймовірність існування інших форм життя настільки висока, що практично не викликає сумнівів. Фактично, у 2016 році вчені визначили, що ймовірність того, що люди є єдиним розвиненим видом в будь-якій галактиці, становить менш як 1 на 60 мільярдів.

9. Напруга очей і втрата зору

Полет на Марс: деформация глаз и потеря зрения.
Політ на Марс: деформація очей і втрата зору.

У 1989 році NASA почало перевіряти зір астронавтів після космічних подорожей. Те, що вони дізналися, спочатку шокувало. У багатьох астронавтів було виявлено більше проблем зі здоров’ям, ніж до польоту в космос. Більш того, проблеми із зором іноді тривали роками або навіть залишалися назавжди.

Виявилося, що насправді змінюється саме око в просторі, разом з головним мозком і спинномозковою рідиною. Ймовірним винуватцем є внутрішньочерепна гіпертензія або високий тиск на мозок і хребет. З огляду на те, що політ на Марс триватиме кілька сотень днів, можна тільки здогадуватися, чим це загрожує для здоров’я.

10. Космічне божевілля

Полет на Марс: космическое безумие.
Політ на Марс: Космічне божевілля.

До того, як люди прагнула до зірок, вчені були стурбовані тим, що мандрівники в космосі в кінцевому підсумку стануть «імпульсивними, суїцидальними, сексуально аберантними шукачами гострих відчуттів». Вони думали, що потрапляння в обмежений простір надовго і відсутність сучасних зручностей змусить космонавтів збожеволіти. Оскільки багато з цих темних страхів були в кінцевому підсумку розвінчані, ідея космічного божевілля стала легендою.

Однак були приклади людей, які не могли впоратися з тиском космосу. Деякі люди демонстрували дивну поведінку навіть після нетривалої подорожі поза атмосферою. Місія на Марс зайняла б набагато більше часу, ніж нинішній космічний політ, тому наслідки непередбачувані. Крім того, мозок складається з великої кількості води, а вплив зміни гравітації на склад мозку майже не вивчено.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *