CNN: Як Україна стала випробувальним полігоном для західних озброєнь та інновацій на полі бою

Восени минулого року, коли Україна відвоювала великі смуги території в серії контратак, вона вдарила по  російським військам артилерією та ракетами американського виробництва. Частиною цієї артилерії була саморобна система наведення на ціль, яку Україна розробила на полі бою.

Частина програмного забезпечення українського виробництва перетворила легкодоступні планшетні комп’ютери та смартфони на складні інструменти націлювання, які зараз широко використовуються в українських військових.

Результатом є мобільний додаток, який передає супутникові та інші розвідувальні знімки в алгоритм націлювання в режимі реального часу, який допомагає підрозділам поблизу фронту наводити вогонь на конкретні цілі. А оскільки це програма, а не обладнання, її легко швидко оновлювати та оновлювати, а також доступно широкому колу персоналу.

Американські чиновники, знайомі з інструментом, кажуть, що він був високоефективним у спрямуванні українського артилерійського вогню на російські цілі.

Додаток для націлювання є одним із десятків прикладів інновацій на полі бою, які Україна придумала за майже рік війни, часто знаходячи дешеві вирішення дорогих проблем.

Невеликі пластикові дрони, тихо дзижчать над головою, кидають гранати та інші вибухові пристрої на російські війська. 3D-принтери тепер виготовляють запчастини, щоб солдати могли ремонтувати важку техніку в польових умовах. Техніки переобладнали звичайні пікапи в мобільні ракетні установки. Інженери придумали, як прив’язати складні американські ракети до старих радянських винищувачів, таких як МіГ-29, допомагаючи зберегти використання українських ВПС після дев’яти місяців війни.

Україна навіть розробила власну протикорабельну зброю «Нептун», спираючись на радянські ракетні конструкції, які можуть націлитися на російський флот майже за 200 миль.

Така українська винахідливість справила враження на американських чиновників, які високо оцінили здатність Києва вирішувати «MacGyver» свої потреби на полі бою, які заповнюють важливі тактичні прогалини, залишені більшою, досконалішою західною зброєю.

Ukrainian servicemen of National Guard operate with a homemade anti-aircraft machine gun to destroy drones in Mykolaiv, Ukraine.

Хоча американські та інші західні чиновники не завжди мають ідеальне уявлення про те, як саме працюють українські системи на замовлення – значною мірою тому, що вони не на місцях – і офіційні особи, і аналітики з відкритим кодом кажуть, що Україна стала справжньою лабораторією битви за дешеві, але ефективні рішення.

«Їх інновації просто неймовірно вражають, – сказав Сет Джонс, директор програми міжнародної безпеки в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень.

«Випробування бою в реальному світі»

Тим часом війна в Україні також дала можливість Сполученим Штатам та їхнім союзникам рідкісну можливість вивчити, як їхні власні системи озброєнь працюють при  інтенсивному використанні – і які боєприпаси використовують обидві сторони, щоб здобути перемогу в цій гарячій сучасній війні. Американські оперативники та інші військові чиновники також відстежили, наскільки успішно Росія використовує дешеві, витратні дрони, які вибухають від удару, наданого Іраном, для знещення української електромережі.

Україна є “абсолютно збройовою лабораторією у всіх сенсах, тому що жодне з цього обладнання ніколи насправді не використовувалося у війні між двома промислово розвиненими країнами”, сказало одне з джерел, знайомих із західною розвідкою. “Це справжнє бойове випробування”.

Для американських військових війна в Україні стала неймовірним джерелом даних про корисність власних систем.

Деякі розрекламовані системи, надані українцям – такі як дрон Switchblade 300 і ракета, призначені для націлювання на радіолокаційні системи противника – виявилися менш ефективними на полі бою, ніж очікувалося, за словами офіцера американських військових операцій зі знанням поля бою, а також нещодавнього дослідження британського аналітичного центру.

Але легка реактивна система залпового вогню M142 американського виробництва, або HIMARS, мала вирішальне значення для успіху України – навіть якщо офіційні особи засвоїли цінні уроки щодо швидкості ремонту технічного обслуговування, якого вимагали ці системи при такому інтенсивному використанні.

Те, як Україна використовувала свої обмежені поставки ракет HIMARS, щоб посіяти хаос у російському командуванні та управлінні, завдаючи ударів по командних пунктах, штабах та складах постачання, відкриває очі, сказав представник оборонного відомства, додавши, що військові керівники вивчатимуть це роками.

Ukrainian service members fire a shell from an M777 Howitzer at a front line, as Russia's attack on Ukraine continues.

Ще однією важливою інформацією було про гаубицю M777, потужну артилерію, яка була важливою частиною бойової потужності УкраїниСтволи гаубиць втрачають свою нарізку, якщо за короткий проміжок часу випущено занадто багато снарядів, сказав інший представник оборонного відомства, зробивши артилерію менш точною і менш ефективною.

Українці також внесли тактичні нововведення, які вразили західних чиновників. У перші тижні війни українські командири адаптували свої операції для застосування невеликих груп демонтованої піхоти під час російського наступу на Київ. Озброєні встановленими на плечі ракетами Stinger і Javelin, українські військові змогли підкрастися до російських танків без піхоти на своїх флангах.

США також уважно вивчали конфлікт, щоб отримати більші уроки про те, як у 21 столітті може вестися війна між двома сучасними країнами.

A High-Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) during military exercises at Spilve Airport in Riga, Latvia.

Оперативник сказав, що один з уроків, який США можуть взяти з цього конфлікту, полягає в тому, що буксирована артилерія – як і гаубична система M777 – може піти в минуле. Ці системи важче швидко переміщати, щоб уникнути вогню у відповідь – і у світі всюдисущих дронів і повітряного спостереження “сьогодні дуже важко сховатися”, – сказала ця людина.

Коли справа доходить до засвоєних уроків, «про це потрібно написати книгу», сказав представник демократичної партії Джим Хімс з Коннектикуту, член комітету з розвідки Палати представників.

“Безпілотник з односторонньою атакою вартістю 10,000  доларів”

Американські оборонні підрядники також звернули увагу на нову можливість вивчати – і продавати  свої системи.

BAE Systems вже оголосила, що успіх Росії з їхніми дронами-камікадзе вплинув на те, як вона розробляє нову бойову броньовану машину для армії, додавши більше броні для захисту солдатів від атак зверху.

І різні частини уряду та промисловості США прагнули випробувати нові системи та рішення у боротьбі, за яку Україні потрібна була вся допомога, яку вона могла отримати.

Ukrainian soldiers are on standby with a US made Stinger MANPAD (man-portable air-defense system) on the frontline in Bakhmut, Ukraine

У перші дні конфлікту Національне агентство геопросторової розвідки направило п’ять легких дронів спостереження високої роздільної здатності Командуванню спеціальних операцій США в Європі – про всяк випадок, якщо вони можуть стати в нагоді в Україні. Дрони, виготовлені компанією під назвою Hexagon, не були частиною так званої програми допомоги в оборонному відомстві, натякаючи на експериментальний характер конфлікту.

Віцеадмірал ВМС Роберт Шарп, глава Національного геопросторово-розвідувального управління в той час, навіть публічно хвалився, що США підготували «військового партнера» в Європі по системі.

«Що це дозволяє вам зробити, так це вийти під хмарний покрив і зібрати власні дані [георозвідки]», – сказав Шарп CNN в кулуарах супутникової конференції в Денвері навесні минулого року.

"Ghost", 24, a soldier with the 58th Independent Motorized Infantry Brigade of the Ukrainian Army, catches a drone while testing it so it can be used nearby.

Попри інтенсивні зусилля невеликої групи американських чиновників і зовнішньої промисловості, залишається неясним, чи ці дрони коли-небудь потраплять в боротьбу.

Тим часом численні представники розвідки та військових заявили CNN, що сподіваються, що створення американських військових термінів «атрибутивні» дрони – дешева зброя одноразового використання – стало головним пріоритетом для оборонних підрядників.

“Я хотів би, щоб ми могли зробити безпілотник односторонньої атаки на суму 10 000 доларів”, – сказав один з цих чиновників.

CNN

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *