На імпортозаміщення напівпровідників у Росії потрібно, що найменше, 15 років

Щоб налагодити виробництво вітчизняних напівпровідників, необхідні випуску найрізноманітнішої електроніки РФ знадобиться близько 15 років. Принаймні до такого висновку дійшли експерти Content Review.

У геополітичній ситуації, що склалася, багато іноземних компаній згорнули діяльність у Росії та роботу з російськими компаніями. Нещодавно стало відомо, що російські виробники процесорів МЦСТ та Байкал Електронікс потрапили під чергові європейські санкції. Йдеться про заборону використання архітектури британської Arm як зі створення, і під час виробництва процесорів. А ще наприкінці лютого тайванський контрактний виробник TSMC припинив роботу з компаніями з Росії та зупинив виробництво чіпів «Ельбрус» та Baikal.

«Треба чітко усвідомлювати, що в Росії необхідного техпроцесу для виробництва таких мікрочіпів немає, і найближчим часом не передбачається, тому що для виробництва такого складного мікрочіпа необхідно обладнання, яке є на Тайвані або в азійських країнах, – кажуть експерти. — Враховуючи, що розвиток з кожним роком стає дедалі складнішим, Росії знадобиться років 15 на це (на створення свого виробництва чіпів), якщо таке завдання взагалі стоїть».

Завод «Мікрон» у Зеленограді, мікроконтролери якого застосовуються в картах «Мир» та «Трійка», не має техпроцесу, який дозволив би виробляти складні сучасні мікрочіпи.

Учасники ринку також зазначають, що постачання мікрочіпів може бути організовано з Китаю. Йдеться, зокрема, про компанію SMIC. “При цьому є низка нюансів, які необхідно врахувати: рік на перезапуск виробництва, ймовірну зміну зовнішнього вигляду чіпа, політику компанії та лояльність до російського ринку з боку Китаю”, – кажуть фахівці.

Також варто зазначити, що й сама SMIC перебуває за санкціями, які США можуть посилити, якщо компанія почне співпрацювати із підсанкційними країнами.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *