Чим відрізняється кава арабіка від робусти: який сорт кави найсмачніший

Багато хто й не замислюється, що два ці кавові сорти мають абсолютно різні властивості.

Кавові зерна двох цих сортів стали настільки популярними, що сьогодні важко знайти кав’ярню, в якій не варили б із них напої, що бадьорять. Але чим відрізняється кава арабіка від робусти, майже ніхто не знає, але ж відмінності досить істотні.

Деталі

Різняться вони не тільки смаком і місцем вирощування, а й за рівнем кофеїну. Так, у робусті його вдвічі більше, ніж у зернах арабіки. Однак останній сорт вирізняється м’якшим смаком, а перший — насиченим ароматом.

Кава сорту арабіка виробляється з плоских і овальних зерняток, а ось у сорту робуста зерна округлої форми.

Попри те, що в зернах арабіки міститься менше кофеїну, ніж у робусті, вони вважаються найкращими на смак. Арабіка має більш м’який і солодкий смак із нотками шоколаду та цукру. Іноді навіть зустрічаються відтінки фруктів або ягід.

Чагарник арабіки виростає до 5 м у висоту, але зазвичай його обрізають приблизно до 2 м, щоб поліпшити плодючість.

Як відрізнити каву арабіка від робусти

  • Зовнішній вигляд. Зерна арабіки плоскі та довгасті, а зерна робусти круглі та менші за розміром.
  • Смак. У арабіки м’які смакові властивості й аромат, а робуста вирізняється пряним присмаком із помітною гіркуватістю.
  • Вміст кофеїну. В арабіці його не більше 1,5%, а в робусті до 2,5%.

Робуста має сильніший, різкий і злегка гіркий смак. Попри те, що смакові якості цього сорту менш витончені, він широко використовується в сумішах для еспресо, оскільки з ним виходить ідеальна вершкова пінка на поверхні еспресо.

Плантації цього виду можна знайти в Бразилії, В’єтнамі, Камеруні, Індонезії, Індії та Уганді. Частка робусти на світовому ринку кави набагато менша за частку арабіки й становить приблизно 20-29%.

Цей сорт вирізняється витривалістю і стійкістю до хвороб, а також високим урожаєм. Підвищений вміст кофеїну в робусті разом з її природними антиоксидантами є результатом механізму самозахисту рослини, який захищає чагарник від шкідників.

Існує кілька підтипів зерен робусти, кожен з яких має унікальний набір характеристик. Те ж саме стосується і зерен арабіки.

Сорти робусти виявляють більший імунітет до хвороб і підвищену продуктивність порівняно з арабікою. Добре росте на низьких висотах, робуста процвітає в районах, де арабіка може бути знищена грибком.

Робуста — міцніша рослина, приблизно вдвічі більша за арабіку, і вона добре росте в умовах високої вологості. Після цвітіння ягоди дозрівають майже рік, а для розмноження потрібне перехресне запилення вітром, бджолами та іншими комахами.

Арабіка навпаки має два набори хромосом, тому здатна до самозапилення.

Раніше експерти розповіли, що буде при щоденному вживанні кави. Виявляється, напій якнайкраще впливає на здоров’я і навіть може вберегти від передчасного старіння.

philips.pl

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *