Ерно Вадаш та Підкарпатська Русь (нинішнє Закарпаття). Що шукав у центрі Європи один з найкращих фотографів світу

Завдяки старим фотографіям непростого, але дуже цікавого міжвоєнного періоду Підкарпатської Русі (нинішнє Закарпаття), маємо змогу зануритись в архаїчний світ з неповторною природою, з чистотою гір, лісів та річок, в поєднанні з колоритним життям багатонаціонального населення… Як зараз полюбляють казати, – це був справжній “магніт” для дослідників, які мріяли показати світу terra inkognita в центрі Європи. І за кожною унікальною світлиною стоїть людина, митець, якого вразила ця земля.Адже де ще можна було побачити, як на зовсім невеликій території працюють, творять, навчаються, одним словом, живуть карпаторусини, німці та роми, євреї зі словаками, румуни з чехами та угорцями? Де ще поєднувалось стільки ремесел, починаючи з вівчарства та виготовлення одягу, закінчуючи сплавом деревини, будівництвом дерев’яних церков та цілих житлових кварталів у стилі модерн та функціоналізм?

Саме ці особливості регіону й приваблювали як фотолюбителів, так і справжніх професіоналів фотографії зі світовими іменами. Ця історія – про Ерно Вадаша.

Ерно Вадаш (Vadas Ern?) (1899-1962)

Від банківського клерка до голови Асоціації угорських фотографів

Перш ніж непроста життєва доля заведе майбутнього генія угорської фотографії в Підкарпатську Русь (нинішнє Закарпаття), розповімо цікаві деталі з його біографії. Ерно Вадаш народився 17 грудня 1899 року в промисловому місті Надьканіжа, що в Угорщині. Перші фотографії зробив у 1918 році, на подаровану батьками камеру. Після закінчення університету працював банківським службовцем, займаючись фотографією лише як хобі. Однак, все змінюється, коли він знайомиться з Рудольфом Балогом – відомим новатором в угорському фотомистецтві. Під його впливом Вадаш опановує тонкощі цієї професії.

Невдовзі молодий талановитий фотограф здобуває першу перемогу за кордоном – у 1931 році він відзначений премією в тисячу золотих франків за світлину “Гуси”. Конкурс організовував швейцарський журнал “Camera”.

Гуси. Vadas Ern?

Гуси. Vadas Ern?

Вже у 1934 році читачі журналу “Die Galerie” присуджують Вадашу премію, а Королівське фотографічне товариство нагороджує його медаллю Емерсона. У 1936 році він засновує Асоціацію сучасних угорських фотографів. А через два роки, у1938-му, до Ерно Вадаша приходить чи не найбільший успіх у фотокар’єрі – щорічний рейтинг American Photography Yearbook поставив його на п’яте місце серед 13 424 експонентів фотографічних робіт.

Ерно Вадаш (Vadas Ern?) (1899-1962)

З початком Другої світової війни для Ерно Вадаша приходить справжнє випробування. Створену ним Асоціацію фотографів забороняють, а сам фотограф опиняється в німецькому концентраційному таборі Маутгаузен, де йому дивом вдається вижити.

Наприкінці 1945 року Вадаш повертається в Угорщину, з головою віддаючись улюбленій справі. Його призначають одним з вітчизняних директорів Міжнародної асоціації аматорських фотографів, працює головним редактором журналу “FOTO”, репортером у новинному агентстві, водночас навчаючи молодь, заохочуючи її до кар’єри в області фотомистецтва.

Його учень і послідовник Рудольф Ярай напише:

Він (Ерно Вадаш) вважав, що не варто жити, якщо не можеш працювати на повну силу“.

В післявоєнний час фотографії Ерно Вадаша публікувалися в багатьох міжнародних виданнях та перемагали у фотоконкурсах. У 1957 році його нагороджують найвищою відзнакою FIAP (Міжнародна федерація фотомистецтва), і до самої смерті, у травні 1962 року, він займав пост голови Асоціації угорських фотографів.

Ерно Вадаш і Підкарпатська Русь

Для нас особливо цінним є те, що Ерно Вадаш, один із найуспішніших і, мабуть, найвпливовіших фотографів міжвоєнного періоду в Угорщині, побував у  Підкарпатській Русі, в останні роки її існування. Вадаш відвідав землі нинішнього Закарпаття у березні 1939-го, якраз після проголошення Карпатської України та окупації краю угорськими військами під командуванням Горті. Вадаш шукав та фотографував карпатську атмосферу. Настрої життя. Його цікавить фактура, яку створює світло і тінь, а також благородне життя простої людини, яка живе ізольовано, в гармонії з природою.

Значна кількість світлин з бокорашами свідчить, що на Підкарпатській Русі, серед іншого, його захоплює ремесло сплавляння лісу. Він робить динамічні світлини з плотогонами на річках Теребля та Тиса. Через два десятки років це ремесло зникне і такі світлини стануть по-справжньому історичними. Дивлячись на них, можна майже фізично уявити “адреналінове” відчуття стрімкого руху підкорювачів водної стихії – “верховинських каскадерів”.

Фото Ерно Вадаш (Vadas Ern?) (1899-1962)

Ерно Вадаша особливо ваблять Синевир, Синевирська Поляна, Ясіня – важкодоступні, майже відірвані горами села, що знаходяться на закарпатському високогір’ї. У об’єктиві його фотоапарата  – людина зі своїм повсякденним життям на тлі чарівної природи, її одяг, побут, ремесла. Все це складається в майже казкові, ідилічно-романтичні картини, що характеризуються сміливими світлотіньовими ефектами. Справжня верховинська екзотика!

І справді дивовижно, як доля сприяла тому, аби Ерно Вадаш, світлини якого публікувались у журналах “National Geographic”, “Vanity Fair”, “Seven Seas”, “Harper’s Bazaar”, “Picture Post”, “Illustrated London News”, “L’Illustration” та інших, відвідав Підкарпатську Русь. Його фотографії – зниклий світ для нас і про нас, з багатьма деталями для істориків, етнологів, дослідників краю.

І зроблені вони, без сумніву, геніально.

Михайло Маркович, спеціально для InfoPost

Фото: neprajz.hu

Постскриптуп. Як треба фальшувати лагідно історію нашого краю, треба вчитися в автора даної публікації — Михайла Марковича. Для шанованого мною пана Михайла наш край завжди був Закарпаттям, не дивлячись на те, що Підкарпатська Русь (1919-1939) стала Закарпатською областю УРСР тільки в 1946 році. Назвав свою статтю “Ерно Вадаш та Закарпаття”, не дивлячись на те, що  відомий довоєнний угорський фотограф Ерно Вадаш  побув тільки в Підкарпатській Русі. В міжвоєнний період, згідно перепису населення Чехословацької республіки за 1930 року, на Підкарпатській Русі проживало близько 640 тисяч русинів, але в офіційному документі про перепис немає даних ні про українців, ні про русинів-українців. Русинів радянська влада насильно зробила українцями тільки після 1946 року.

Мені прийшлось внести невеликі корективи в дану публікацію, з врахуванням поданих мною зауважень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *