Прощай, золото Іспанії

Одеський порт бачив все, але таке вперше. У ніч на 3 листопада 1936 року його територію оточив полк НКВС. Навіть вантажників було прибрано, а на їх місце щойно прибуло судно розвантажили суворі мовчазні чоловіки в цивільному, явно не звиклі до фізичної праці. Пихкаючи і спотикаючись, вони тягнули важкі дерев’яні ящики до залізничних товарних вагонів.

— Будьте обережні! Дивіться собі під ноги! — вигукував керівник.

Ця ж загадкова історія повторилася в ніч з 4-го на 5-е. А шостого листопада спеціальний товарний поїзд під посиленою охороною НКВС доставив в Москву всі 7800 ящиків. Там їх таємно перевезли в підвали Держсховища (Державного сховища цінностей) в провулку Настасья.

Сталін прийняв це в подарунок на 7 листопада, річницю Жовтневої революції. Співробітники держбезпеки, які працювали вантажниками, отримали нагороди. На святковій вечері з членами Політбюро вождь був у відмінному настрої і, не стримуючи емоцій, сказав: «Іспанці не побачать своє золото як власні вуха!..»

«ПРОПОНУЮ ВІДМІННИЙ ВАРІАНТ»

Двома місяцями раніше в Мадриді зустрілися міністр фінансів іспанської республіки Хуан Негрін і торговий представник СРСР, а також досвідчений розвідник Артур Сташевський. Негрін поскаржився, що три посланці республіки, уповноважені вести переговори з Кремлем про закупівлю зброї, втрачають дорогоцінний час в Союзі:

– Вони чомусь не поспішають з ними розмовляти!

Сташевський говорив, що товариш Сталін, ймовірно, не був упевнений в платоспроможності республіки. До початку громадянської війни золотий запас Іспанії був четвертим у світі, але зараз у Москви з цього приводу великі сумніви.

«Золотий запас дійсно скоротився», – визнав Негрін.

Але  510 тонн, які залишились, більш ніж достатньо.

«Однак Франко може захопити його найближчим часом, – заперечив Сташевський, – його армія вже в ста кілометрах від Мадрида.

«Ми можемо евакуювати золото у віддалену провінцію, куди франкісти не дістануться!»

«Ну, це, як кажуть в Росії, бабуся  надвоє сказала», – посміхнувся Сташевський. “І як вони це зроблять?.. Пропоную відмінний варіант: перевезти своє золото в СРСР! Тоді ви обов’язково збережете його і при цьому доведете свою платоспроможність.

Негріну не було чого заперечувати. Радянський «торговий представник» прекрасно виконав своє завдання.

ВЕДМЕЖАТНИКИ В ЗАКОНІ

Транспортування золотого запасу країни навіть в її межах є справою найвищого державного значення. Таке рішення вимагало, як мінімум, участі президента Азаньяя, прем’єр-міністра Кабальєро. Негрін легко погодився з прем’єр-міністром: обидва вони були соратниками по Соціалістичній робітничій партії, де Кабальєро мав прізвисько «іспанський Ленін» за заклики до використання будь-яких засобів для приходу до влади. Вони не сказали президенту, що золото вивозиться за кордон: в секретному указі, підписаному Азанья 13 вересня, йшлося лише про транспортування його при необхідності в безпечне місце.

З’явився ще один виликий бар’єр: Сховище Банку Іспанії (див. фото)Банк Испании хранилище Він був акціонерним товариством, і золотий запас країни юридично належав йому. Для відкриття сейфів з золотом були потрібні коди замків, і назвати їх могла тільки Рада Банку. Але «в світі немає фортець, які не змогли б взяти більшовики», як сказав у Москві вусатий наступник Леніна. «Іспанський Ленін» Кабальєро діяв більшовицьким способом: будучи не тільки прем’єр-міністром, але і військовим міністром, він відправляв карабінерів в сховище банку. Їх загін прибув туди на світанку 14 вересня, коли співробітники банку і члени правління спали спокійно, ні про що не підозрюючи. Командир загону вручив охоронцям папір за підписом прем’єр-міністра і «попросив» здати зброю. Після цього в будівлю зі своїми інструментами увійшли близько шістдесяти особливо обдарованих слюсарів, не кажучи вже про «мисливців на ведмедів».

Сховище банку для захисту від підкопів знаходилося на глибині 36 метрів. Броньовані двері на шляху до нього не стала непереборною перешкодою для «слюсарів». Всі сейфи були відкриті, і керівництву банку залишалося тільки звільнитися на знак протесту …

Будівля Банку Іспанії

Банк Испании

ЗОЛОТО ВІДПЛИВЛО

Іспанська республіка кишіла агентами НКВС. Під час війни їх там було близько тисячі. Серед них були птахи високого польоту, такі як Сташевський. Ще одного важливого «птаха» звали Олександр Орлов – під цим псевдонімом в історію розвідки увійшов старший майор держбезпеки Лев Нікольський (Лейба Лазаревич (Лейзерович) Фельдбін – ред.) (на фото він в краватці).

Єврейський хлопчик з Бобруйська серйозно засмутив свого батька, дрібного торговця деревиною: «Де ти таке бачив? Він хоче бути кавалеристом!..” Лев не мав можливості сісти на коня, але під час Першої світової війни закінчив військове училище і став прапорщиком. У громадянській брав участь на боці більшовиків, потім служив у прикордонних військах, а це чекістське відділення. Командуючи прикордонним загоном в Сухумі, він був представлений Сталіну і Берії. Незабаром його перевели в Москву, в Іноземний відділ ОГПУ (майбутнє НКВС).

Там він успішно зробив кар’єру, але стався скандал: істеричний співробітник наклав на себе руки з нерозділеного кохання до нього. Цю надзвичайну ситуацію треба було якось зам’яти. А в Іспанії потрібен був резидент для  створення партизанських загонів в тилу Франко, і Орлова відправили в Мадрид. Його неофіційним, але головним завданням була ліквідація «троцькістів» – прихильників Республіки, які не визнавали Сталіна.

20 жовтня 1936 року Центр повідомив Орлова, що «Іван Васильович», тобто Сталін, доручає йому терміново доставити золото в СРСР.

У порту Картахена стояли чотири радянських торгових судна, готових прийняти ці 7800 ящиків. Але як швидко, таємно і безпечно доставити їх в порт? На щастя для Орлова, в Картахені висадилася танкова бригада полковника Кривошеїна (того, який  через п’ять років встане на трибуну в Бресті поруч з генералом Гудеріаном, прийнявши на спільний «парад переможців польської армії»). Кривошеїн виділив Орлову 20 вантажівок і 80 бійців. Вони працювали тільки вночі, одягнені в іспанську форму для конспірації.

25 жовтня 1936 року кораблі “віддали кінці” і взяли курс на Одесу. Золото попливло.

ТРИСТА СПОСОБІВ ОБДУРИТИ

Втікач радянський розвідник Вальтер Кривицький навів в книзі «Я був агентом Сталіна» свідчення колеги, який носив іспанське золото на власному горбі в порту Одеси.

«Ми йшли величезною Червоною площею. Він вказав на місцевість навколо нас і сказав:

«Якщо всі ящики із золотом, які ми склали в Одесі, будуть складені один за одним тут, на Червоній площі, вони просто повністю її закриють».

Цього золота було достатньо, щоб озброїти не одну армію світу. Але менш ніж через півтора року Кремль заявив уряду республіки, що все пішло на оплату радянської допомоги.

– Значить, ми зараз банкрути? – жахнувся в Мадриді. – Як ми далі будемо воювати?

– Заспокойтеся, товариші: Москва не кидає своїх! Ми можемо, як жест доброї волі, запропонувати вам певну послугу…

Вся ця операція була грандіозним шахрайством Кремля і однією з найбільших афер ХХ століття.

Список зброї, яке СРСР поставляв в Іспанську республіку, виглядає значною. За радянськими даними, в неї входили: літаки – 648, танки – 347, бронеавтомобілі – 60, артилерійські знаряддя – 1186, міномети – 340, кулемети – 20 486, гвинтівки – 497 813, патрони – 862 млн, снаряди з 3 млн 400 тисяч тощо

Але! По-перше, Москва безсоромно завищувала ціни, а одержувачам доводилося погоджуватися з ними через відсутність іншого постачальника. Наприклад, на кожен винищувач І-16 на прізвисько «Осел» брали на 40 тисяч більше тих «золотих» доларів, а в СРСР він коштував 50 тисяч «дерев’яних». По-друге, Москва при перерахунку вартості поставок з валюти в валюту нахабно маніпулювала курсами рубля, долара, іспанської песети і золота, «наварюючи» таким чином 30-40 відсотків.

Перший радянський корабель зі зброєю прибув до Іспанії ще до відправки золота в СРСР. Москва тоді назвала це «братнім подарунком для боротьби з фашизмом». Але як тільки золото потрапило до Одеси, виявилося, що за  подарунок доведеться заплатити.

Радянський «старший брат» змушував Республіку платити абсолютно за все.

Артур Сташевський виставляв їй рахунок за «послуги» з перевезення золота в СРСР. Я не забув включити навіть вартість вантажно-розвантажувальних робіт в Картахені … Зарплати численних фахівців з СРСР також йшли за рахунок Республіки, хоча вони значилися в радянському відрядженні.

А хто оплатив їх проїзд до Іспанії? Як ви думаєте,  Комінтерн, який мав величезні суми для розпалювання світової революції? Ні, і тут республіканському уряду довелося розщедритися. Тариф вражає: за проїзд однієї людини з Москви до Мадрида залізницею «старший брат» стягнув з молодшого 3500 рублів (7% від реальної ціни винищувача І-16) плюс 450 доларів (понад 6000 нинішніх «зелених»)!

У такому ж стилі Москва вела і всі інші розрахунки. Завищені цифри віднялися з вартості іспанського золота, «прийнятого на тимчасове зберігання», яке з самого спочатку повертати не збиралися. Це було зроблено за дорученням Сталіна наркомом (міністром) фінансів СРСР Григорієм Гринько.

Тепер – увага! – Ще одна витівка кремлівських шахраїв. Тільки 2 (два) ящика з 7800 містили банківські злитки, а всі інші були заповнені золотими монетами різних країн: гсоверенами, ескудо, гульденами, доларами, франками, імперіалами царської Росії … Нарком фінансів прийняв їх просто на вагу, без урахування нумізматичної вартості: немає, мовляв, часу з цим розбиратися! Але хто б міг повірити, що стародавні і рідкісні монети були переплавлені? Фінансисти – злодії, але не ідіоти.

Чи варто говорити, що Москва не упустила можливості, поряд з поставками нової техніки, продавати республіканцям різноманітний мотлох? В першу чергу рушниці і стрілецьку зброю, що використовувалися в Першій світовій війні.Це зробив нарком оборони СРСР Ворошилов з веселого схвалення Сталіна.

Негрін і Кабальєро пізніше виправдовувалися тим, що не  чекали хитрості від Радянської Росії, першої країни робітників і селян, надії трудящих усього світу і т.д. Злочинець, який з благословення Леніна грабував банки з іншими більшовиками ще до революції! При цьому він не зупинився на вбивстві охоронців, інкасаторів і перехожих. Їм навіть ключ від квартири не довіриш.

РОЗСТРІЛЯЙТЕ – І КІНЦІ У ВОДУ!

Сталін не був би Сталіним, якби залишив в живих видатних учасників іспанської золотої афери. Коротко простежимо їх долю.

Артур Сташевський. Він одним з перших у військовій розвідці отримав орден Червоного Прапора. Його розстріляли в серпні 1937 року за звинуваченням у «приналежності до польської шпигунської і терористичної організації». Дружину Сташевського відправили в ГУЛАГ, дочка була отруєна газом після арешту батьків.

Марсель Розенберг, посол СРСР в Іспанській Республіці. Був заарештований в грудні 1937 року, звинувачений в троцькізмі і шпигунстві на користь Німеччини, і розстріляний.

Григорій Гринько, народний комісар фінансів СРСР з 1930 року. Його заарештували в серпні 1937 року. На Луб’янці він потрапив до слідчого  з особливо розвиненою фантазією: Гринька звинуватили (зігніть пальці!) в «троцькізмі, співпраці з німецькою, італійською, японською та американською розвідками, підготовці до вбивства Сталіна, Єжова та інших членів уряду».

Микола Крестинський, перший заступник народного комісара закордонних справ СРСР. У листопаді 1936 року разом з Гринько підписав акт про приймання золотого запасу Іспанії. Його заарештували в травні 1937 року за «зв’язки з Троцьким і німецькою розвідкою». Його розстріляли в той же день, що і Гринько.

А де ж Олександр Орлов, який за наказом Сталіна доставляв золото з Картахени в Одесу і був нагороджений за це орденом Леніна? Він був єдиним, хто врятувався завдяки своєму чудовому чуттю.

«9 липня 1938 року, – згадував Орлов, – я отримав телеграму від Єжова, на той момент другої людини в країні після Сталіна. Мені наказали відправитися в Бельгію, в Антверпен, а 14 липня сісти на радянський корабель «Свір», який там стояв, на конференцію з «товаришем, відомим особисто тобі». Телеграма була довгою і заплутаною. Ці люди так намагалися приспати мої підозри і робили це так незграбно, що, самі того не бажаючи, зрадили свій таємний намір. Було ясно, що Свір буде моєю плавучою в’язницею».

Він відповів, що прибуде в Антверпен в призначений день, і втік з дружиною і 14-річною дочкою до Франції, а звідти прямо в Канаду. З Америки Орлов відправив попередження Сталіну і Єжову: якщо з ним або його родичами щось трапиться, він видасть всіх відомих йому радянських агентів і кротів. Для переконливості Орлов поклав в конверт значний список кодових прізвищ агентів НКВС на Заході.

Це спрацювало. Мати і теща Орлова, які залишилися в СРСР, не чіпали. Замахів на власне життя теж не було, але все ж, живучи в США, він багато років міняв міста і квартири – Береженого Бог береже….

(Орлов-Фельдбін – автор світового бестселера «Таємна історія злочинів Сталіна» – ред.)

Орлов Тайная история сталинских преступлений

*******

У 1950-х роках іспанський диктатор Франко почав плавно повертати країну вліво, відходячи від тоталітаризму. У 1959 році її відвідав президент США Ейзенхауер, і вона перестала бути світовою парією. Це дозволило Франко поставити перед Москвою питання про повернення привласненого іспанського золота.

Відповідь Кремля була передбачуваною: все золото було витрачено на допомогу Іспанській Республіці, і вона досі винна нам 50 мільйонів доларів, ми можемо подати документи!..

Лідер іспанських соціалістів Індалесіо Прієто, який був міністром військово-морського флоту і військово-повітряних сил в уряді республіки, сказав з цього приводу:

– Ми маємо справу з колосальними крадіжками. Щоб виправдатися, Росія буде фальсифікувати стільки документів, скільки буде потрібно. Так само, як вони фальсифікували їх, щоб виправдати свої жахливі судові процеси над «ворогами народу».

Леонід Сапожніков

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *