Якщо Бог створив людину і цілі всесвіти, а у всього є початок і кінець, то хто створив Бога?

Питання «Хто створив Бога?» задають багато людей по всьому світу.

Всіх нас з дитинства переконують, що у всього є свій початок, ніщо не з’являється нізвідки. І людині природно стає цікаво, звідки свій початок бере Бог?

У святих писаннях сказано, що Бог вічний. У нього немає творця. Він існував завжди. Християнська точка зору, описана в Біблії, говорить нам, що Бог — єдина істота з вічною і незмінною природою. Отже, у нього не було початку. Ніхто не створював його.

Але ж ніщо не виникає і не відбувається без причини. Але те, що існує саме по собі (Бог), має бути вічним і безпричинним.

Бог — Само сутність.
Чи є у Бога свій початок 

Ставлячи питання «Хто створив Бога?», мається на увазі істота, яке передувала йому. Якщо це так, тоді ми могли б запитати, хто створив істоту, яка створила Бога? І цей ланцюжок був би нескінченним. Проблема полягає в тому, що ми зіткнемося з нескінченним регресом причин, тобто з богом, створеним попереднім богом, який був створений іншим до нього, і так далі.

Це щось на зразок набору доміно, де кожна наступна фішка падає від нахилу попередньої. Припустимо, на нескінченно великій поверхні стояла нескінченно довга лінія доміно. Ми з вами говоримо про походження Бога, і чуємо, як одне за одним падають доміно. Ми зупиняємо розмову і спостерігаємо, як одне доміно збиває інше, ця послідовність проходить повз нас. Нам цікаво знайти початок такій послідовності, тому ми прямуємо до початку.

Але якщо ця лінія нескінченно довга (кожна фішка і є причина), то за визначенням ми ніколи не зможемо досягти початку, бо початку немає, немає першої фішки доміно. Але якщо її немає, тоді не може бути й другої, третьої, четвертої й т.д. Раз ця лінія така довга, щоб ми її побачили в теперішньому моменті, нескінченну кількість доміно повинні були впасти в минулому. Але це неможливо, бо треба перетнути нескінченну відстань / час, щоб дістатися до нас. А хіба можна перетнути нескінченність? В іншому випадку це вже не нескінченно довго. Бачите проблему?

Проблема сучасного світу

Неможливо, щоб нескінченно довга послідовність причин привела до початку, тому що це означало б, що нам довелося б подолати нескінченну кількість часу, щоб дістатися до початкового моменту. Але неможливо подолати нескінченну кількість часу, щоб дістатися до початкового моменту; в іншому випадку це не нескінченна кількість часу.

Отже, не може бути нескінченного числа причин. Якщо немає нескінченного числа причин, повинна бути кінцева причина. Якщо вона існує, то існує єдина безпричинна причина. Ця безпричинна причина — Бог. У нього не було початку.

Однак існує поширене припущення, засноване на спостереженні за нашим світом, що все навколо нас має причину. Ми знаємо, що автомобілі були створені. Ми знаємо, що одяг теж шиють. Ми знаємо, що життя походить від життя, що нащадки походять від батьків, що у всього є причини.

Отже, всьому є причина. Але, як говорилося в попередньому пункті, нескінченна кількість причин неможлива. Ми повинні запитати, чи вірна передумова про те, що «всьому потрібна причина». Тоді ми раптом зрозуміємо, що немає, це було б безглуздо, все існує саме по собі.

В Біблії є два місця, де фраза «на початку» використовується в контексті творення Бога. У кожному з них мається на увазі початок не Бога, а творіння. Це означає, що Бог повинен був передувати існування всесвіту. А раз це так, і Всесвіт діє в межах часових рамок, тоді ми могли б говорити про природу існування Бога до часу.

А раз він був задовго до часу, значить, мова йде про вічність. Що для Бога означає вічне існування без часу? Це питання, на який ми не можемо відповісти, тому що ми істоти, обмежені матеріальним світом, і діємо в тимчасових рамках, якими Бог не обмежений.

Тому нам, природно, буде важко зрозуміти, яким чином Бог міг бути до початку часу, а також існувати незалежно від нього і те, що ми б назвали «вічно», без початку. Тому, коли ми запитуємо: «Хто створив Бога», відповідь проста і складна для розуміння одночасно — ніхто його не створював. Він існував завжди, вічно.

Бог існує, він нескінченний, всезнаючий і всемогутній.
Бог є всюди, Бог не змінюється, він безмежний і вічний.
Бог є Творець всього коли-небудь існувало.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *