Китай надає геопросторову розвідку росії, попереджають США

Блінкен поінформував європейських союзників про масштаби китайської підтримки. Китай заявив, що збільшив допомогу у війні Росії проти України.

США попереджають союзників, що Китай посилив свою підтримку Росії, в тому числі шляхом надання геопросторової розвідки, щоб допомогти Москві у її війні проти України.

На тлі ознак подальшої військової інтеграції між двома країнами Китай надав росії супутникові знімки для військових цілей, а також мікроелектроніку і верстати для танків, за словами людей, знайомих з цим питанням. За словами одного зі співрозмовників, китайська підтримка також містить оптику, паливо для ракет і посилення космічної співпраці.

Президент Джо Байден висловив занепокоєння Сі Цзіньпіну під час їхньої телефонної розмови цього тижня щодо підтримки Китаєм російської оборонної промислової бази, включаючи верстати, оптику, нітроцелюлозу, мікроелектроніку і турбореактивні двигуни, повідомила речниця Ради національної безпеки Білого дому Едріенн Вотсон.

Міністерство закордонних справ Китаю не відразу відповіло на прохання про коментар у святкові вихідні. Пекін намагається зобразити себе переважно нейтральним перед обличчям повномасштабного вторгнення росії в Україну, яке триває вже третій рік, проте він встановив глибокий союз з москвою в рамках того, що Сі і Володимир Путін назвали дружбою “без обмежень” напередодні зимових Олімпійських ігор 2022 року в Пекіні.

Daily Life in Kyiv Amid Heightened JittersБудівля Міністерства закордонних справ на світанку в Києві. Фотограф: Ethan Swope/Bloomberg

У 2023 році товарообіг між двома країнами сягнув рекордних 240 мільярдів доларів. Сусідка Росії стала постачальником усього — від одягу до машин і автомобілів — після втечі західних виробників і численних раундів санкцій.

Водночас росія збільшила експорт до Китаю таких товарів, як вугілля та нафта. Важливо, що Китай і Гонконг також стали для Москви ключовими воротами для доступу до технологій з обмеженим доступом, включаючи чіпи та інтегральні схеми, що використовуються в озброєнні або необхідні для його компоненти.

США і Європейський Союз внесли до списку кілька китайських фірм, які здійснюють ці передачі, але торгівля не демонструє ознак згортання. Минулого року адміністрація Байдена також наклала санкції на китайську компанію за надання супутникових знімків російській технологічній фірмі, яка, в свою чергу, надала їх групі найманців “Вагнера”.

Пекін також ще не повідомив, чи візьме участь у саміті, який Україна організовує для узгодження ключових принципів, на яких будуватиметься майбутнє мирне врегулювання з Росією.

Bloomberg

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *