25 маловідомих фактів про легендарний фільм Стівена Спілберга “Список Шиндлера”

Справжній шедевр, що став знаковим не тільки для поколінь людей, а й найважливішим у житті головного режисера і продюсера Стівена Спілберга. Ми розповімо 25 фактів, які ви, можливо, не знали про цей фільм.

1. Стівен Спілберг не взяв грошей за фільм. Він відмовився, сказавши, що це будуть “криваві гроші”.

Стівен Спілберг на фільмуванні “Списку Шиндлера”

2. Сцена з ліквідацією в Краківському гетто в оригіналі займала всього лише 1 сторінку. Стівен Спілберг перетворив її на 20 сторінок і 20 хвилин екранної дії “на підставі живих свідчень свідків”. Наприклад, сцену, в якій молодий чоловік уникає покарання німецькими солдатами, кажучи їм, що він має прибрати багаж з вулиці, було взято безпосередньо з історії очевидця, який вижив.

3. Стівен Спілберг запропонував вести роботу режисерові Роману Поланскі. Поланскі відмовився, тому що для нього це було занадто особистим, тоді він просто був ще морально не готовий. Мало хто знає, але він жив у краківському гетто до досягнення восьмирічного віку, і йому також вдалося втекти в день ліквідації. Його переховували у себе польські сім’ї до закінчення війни. Мати Поланскі померла в концентраційному таборі Освенцим. Сам Поланскі пізніше зніме свій власний фільм про Голокост “Піаніст” (2002).

4. Під час першої зустрічі на зніманнях Міла Пфефферберг, одна з тих, хто вижив на той час, “єврейок Шиндлера”, була шокована тим, наскільки Ральф Файнс (у ролі Амона Гетта) схожий на свого реального персонажа. У неї тряслися руки й вона навіть почала заїкатися.

Амон Гьот і Рейф Фанс у ролі Амона Гьота

5. Стівен Спілберг міг отримати дозвіл на знімання просто всередині Аушвіца, але вирішив цього не робити з поваги до жертв. Усі сцени знімали у спеціально збудованій локації-копії, яка знаходилася поруч із табором.

6. За кілька місяців до отримання головної ролі Лайам Нісон прослуховувався на роль Шиндлера. Йому здалося, що роль йому не отримати, і він прийняв пропозицію зіграти в рімейку бродвейської постановки Юджина О’Ніла “Анна Крісті”. Після одного з таких виступів до Нісона прийшов Стівен Спілберг, його дружина Кейт Кепшоу та її мати. Після Спілберг представив свою дружину і тещу. Нісон обійняв літню жінку, і те, як він це зробив, дуже запам’яталося Кепшоу. Пізніше вона сказала своєму чоловікові: “Він зробив це так, як це б зробив Оскар Шиндлер”. Через тиждень Нісон отримав пропозицію від Спілберга.

7. Оригінальний список “євреїв Шиндлера” був знайдений у валізі разом з його документами на мансарді Шиндлера у квартирі в Гільдесгаймі 1999 року. Оскар Шиндлер залишався там протягом останніх років свого життя, аж до його смерті в 1974.

8. Рішучість Стівена Спілберга зробити фільм стала остаточною, коли керівники студії запитали його, чому б йому, якщо він так переживає, просто не зробити якусь пожертву, замість того, щоб витрачати час і гроші на депресивний фільм.

9. Ральф Файнс набрав 13 кілограмів, вживаючи пиво Гіннесс для своєї ролі Амона Гетта. Стівен Спілберг взяв його на роль, вважаючи, що він “злодійськи сексуальний”.

10. Коли Стівен Спілберг уперше показав Джону Вільямсу фінальну версію фільму, Вільямс був так зворушений, що йому було необхідно вийти прогулятися, щоб узяти себе в руки. Після повернення Вільямс сказав Спілбергу, що він заслуговує на кращого композитора. Спілберг відповів, “Я знаю, але всі вони вже мертві”.

11. Стівен Спілберг дивився епізоди серіалу Seinfeld (Зейнфільд) (1989) щоночі після роботи, щоб якось поліпшити свій настрій.

12. Коли Стівен Спілберг повернувся в університет “Кал Стейт Лонг-Біч”, щоб здобути ступінь бакалавра через 34 роки після того, як він залишив університет, його науковий керівник прийняв цей фільм як студентську роботу, необхідну для зарахування. На той момент “Список Шиндлера” вже завоював для Спілберга “Золотий глобус” і “Оскар” за найкращу режисуру і найкращий фільм.

13. У реальній історії не тільки Іцхак Штерн допомагав Оскару Шиндлеру скласти список. Також там був і Марсель Голдберг. Багато хто з тих, хто вижив, говорили про нього з презирством, оскільки він брав хабарі, виключаючи або додаючи людей до списку.

14. Спілберг був зобов’язаний зробити “Парк Юрського періоду” (1993) до “Списку Шиндлера”. Це було навіть зазначено в його контракті. Зроблено це було студією спеціально, бо якби режисер зняв “Список Шиндлера” першим, він був би надто емоційно виснажений, щоб робити потім ще й “Парк Юрського періоду”.

15. Стівен Спілберг відмовляється підписувати будь-які автографи, пов’язані з цим фільмом.

16. Щоб зібрати костюми для 20 000 статистів, художник з костюмів помістив рекламу. Оскільки в Польщі на той час була економічна криза, більшість речей було придбано саме тут, оскільки багато людей готові були продати одяг, що в них лишався з 1930-х і 40-х років.

17. Кажуть, що під час знімання, атмосфера була такою похмурою і похмурою, що Стівен Спілберг навіть попросив свого друга Робіна Вільямса зняти якісь комедійні замальовки спеціально, аби хоч трішки повеселитися.

18. Як продюсер, Стівен Спілберг спочатку хотів, щоб зніманням керував хтось інший, боячись, що він не зможе зробити історію правдивою. Йому відмовив Мартін Скорсезе, бо вважав, що цей фільм має зробити єврейський режисер. Роман Поланскі був не готовий, оскільки сам пережив ці події. Біллі Вайлдер теж не підійшов, оскільки якби він і взявся, то це став би його останній фільм. Мабуть, сам Вайлдер і переконав Спілберга зробити його самому.

19. Досить іронічно, але після знімання цього фільму, Ліам Нісон (Шиндлер) і Ральф Файнс (Готт) стали дуже хорошими друзями.

Оскар Шиндлер і Ліам Нісон у ролі Оскара Шиндлера

20. Існує єврейська традиція, що коли хтось відвідує могилу, то залишає невеличкий камінь на знак поваги. Це пояснює епілог, де актори та “євреї Шиндлера” вкривають могилу Оскара Шиндлера камінням.

21. Людина, яка кладе квітку на вершині каміння у фінальних титрах — Ліам Нісон, а не Стівен Спілберг, як дехто думає.

22. Коли фільм був показаний на Філіппінах, цензори вирішили вирізати деякі сцени наготи й насильства. Коли Стівен Спілберг дізнався про це, він зажадав, щоб фільм не показували зовсім або залишили таким, як є. Президент Філіппін Фідель Рамос втрутився і скасував цензуру. Фільм показали без будь-яких змін.

23. Близько 40% фільму було знято з використанням ручної камери.

24. В епілозі всі актори супроводжують реальних “євреїв Шиндлера”, яких вони грають у фільмі.

25. На роль Шиндлера себе пропонували Кевін Костнер і Мел Гібсон, але Стівен Спілберг вирішив узяти менш відомого актора як головну зірку. Також він вирішив відмовитися від європейських акторів.

Джерело

*****************

Шановні добродії, дорогі українці, долучайтесь до допомоги ЗСУ. За ваші кошти БФ “Полонія” придбає для наших ЗСУ автомобілі та іншу необхідну техніку і матеріали. Вся інформація про використання Ваших коштів буде публікуватись на сайті fenixslovo.com:

Одержувач:  БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД “ПОЛОНІЯ”

 Код Одержувача:        45182991

Банк Одержувача:       АТ «ОТП БАНК» в м. Київ

МФО                                300528

Рахунок №                     UA743005280000026000000034874

 Для допомоги ЗСУ.

 РАЗОМ МИ ПЕРЕМОЖЕМО!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *