Дмитро Кулеба зустрівся з главою МЗС Угорщини Петером Сійярто

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вперше від початку повномасштабної війни Росії проти України зустрівся з угорським колегою Петером Сійярто.

Як повідомив Дмитро Кулеба, головною темою зустрічі було рішення Європейської ради щодо відкриття переговорів про членство України в ЄС.

“Говорили годину. Була дуже довга, щира розмова. Ми давно один одного знаємо, хоча дійсно з початку повномасштабного вторгнення РФ вперше так сіли та ґрунтовно поговорили. Чесно відповідали на запитання один одного”, — зазначив Кулеба.

“Розумію, що всі чекають відповідь: так чи ні? Дайте трохи часу. Я зараз буду доповідати президенту Володимиру Зеленському. Петер доповідатиме своєму прем’єр-міністру. Між тим, хочу дати один сигнал. Я чітко сказав Петеру: “У нас спільне майбутнє в Європі. Ми маємо туди якнайшвидше дійти. Разом”, — підсумував очільник української дипломатії.

Своєю чергою Сійярто після зустрічі вкотре повторив тезу угорської влади про те, що з 2015 року Україна “постійно впроваджувала норми, які все більше обмежували права угорської національної спільноти”.

Глава МЗС підтвердив, що говорив з Кулебою передусім про майбутні рішення саміту Європейського союзу щодо України, які, на думку Будапешта, “мають історичне значення для майбутнього всього ЄС”.

“Пропозиція рішення є непідготовленою, і Єврокомісія майже не має уявлення про те, який вплив членство України в Європейському союзі матиме на все об’єднання. Можна згадати хоча б нерозв’язані проблеми, спричинені попередніми рішеннями ЄК стосовно транзиту зерна чи скасування дозволів для українських ваговозів”, — написав у Facebook дипломат.

Серед інших тем обговорення було питання нацменшин і ухвалення Україною нового законодавства з урахуванням рекомендацій Ради Європи та Єврокомісії.

“Безперечно, ми обидва залишаємося відданими подальшому розвитку двосторонніх відносин”, — додав Сійярто.

1 грудня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан говорив про те, що Європейський союз повинен спочатку підписати угоду стосовно стратегічного партнерства з Україною, а не починати перемовини про вступ.

Опісля Мішель наголосив, що Євросоюз та Україна вже перебувають у стані “стратегічного партнерства”, оскільки була підписана угода про асоціацію.

Лідери угорських громад Закарпаття просять Орбана підтримати переговори про вступ України в ЄС.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *