У МУЗЕЙ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ЛІКАРНІ ПЕРЕДАЛИ ПОРТРЕТ ОЛЕКСАНДРА ФЕДИНЦЯ, НАМАЛЬОВАНИЙ ВОЛОДИМИРОМ МИКИТОЮ 55 РОКІВ ТОМУ

Сім’я видатного хірурга Олександра Фединця передала у Музей історії Закарпатської обласної клінічної лікарні імені Андрія Новака картину народного художника України Володимира Микити. Цю роботу художник створив у 1968 році, подарувавши Олександру Фединцю до 75-річчя з дня народження у 1972 році. Донині картина зберігалася у приватній колекції родини Олександра Фединця.’

«Олександр Фединець 23 роки очолював хірургічну клініку при обласній лікарні і зробив вагомий внесок у розвиток медицини. Коли картина прибула до медзакладу, я повідомив автора – Володимира Микиту – і його здивуванню не було меж»,  – розповідає директор лікарні Юрій Яцина.

Володимир Микита з радістю прийняв запрошення відвідати Закарпатську обласну клінічну лікарню ім. А. Новака, щоб побачити свою роботу через майже півстоліття її створення. Портрет Олександра Фединця, на якому він зображений після чергової операції, буде прикрашати стіни музею лікарні, де він боровся за життя кожного пацієнта.

Довідка: Олександр Фединець народився 13 червня 1897 року у селі Малий Раковець. Шлях у професію для нього почався на медичному факультеті Будапештського університету. Після його закінчення,  у 1924 році Фединець був направлений у Мукачево. Через 2 роки уперше на Закарпатті він виконав переливання крові – пряму гемотрансфузію.  У 1928-му його запросили на першу кафедру медичного факультету Братиславського університету, де працював асистентом до 1932 року. Із 1952 року Олександр Фединець остаточно оселяється в Ужгороді й очолює кафедру загальної і факультетської хірургії Ужгородського державного університету.

Через три роки перейшов на кафедру госпітальної хірургії і керував нею до 1975 року. У 1955-му заснував обласне наукове товариство хірургів Закарпаття, був його першим головою. Саме він намагався врятувати єпископа-мученика, згодом канонізованого Теодора Ромжу, знищеного НКВД. Багато років поспіль знаменитий медик як депутат працював у постійних комісіях з охорони здоров’я обласної і ужгородської рад, був головним хірургом області, активним учасником наукових форумів краю, багатьох міжнародних зустрічей. Але поряд з усіма заслугами професор завжди залишався простим, мудрим та людяним.

Помер Олександр Фединець в Ужгороді 7 квітня 1987 року, не доживши всього місяць до свого 90-ліття. У 2014 році на території медзакладу, біля нового хірургічного корпусу, в пам’ять про знаменитого хірурга відкрито бюст, а в Музеї лікарні і нині зберігаються експозиції діяльності відомого хірурга.

Вікторія Андрусяк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *