14, на перший погляд, нешкідливих звичок, які насправді — смертельно небезпечні

Позбувшись їх, можна зберегти відмінне самопочуття й активність на довгі роки.

Після 25-30 років в організмі людини запускаються перші процеси старіння. Ви ще не спостерігаєте негативних змін, але шкідливі звички вже починають підточувати здоров’я. Проблеми проявляються після 40-45 років, коли симптоми хронічних захворювань, патологій серця і судин стають помітними.

Піклуватися про своє здоров’я і довголіття необхідно з молодості. Існує безліч звичок і пристрастей, які здаються нешкідливими. На ділі вони прискорюють процес старіння на клітинному рівні, запускають зміни в роботі внутрішніх органів і систем. Позбувшись їх, можна зберегти відмінне самопочуття й активність на довгі роки.

Що скорочує нам життя

Без кави жодного дня

Ароматний напій зранку приносить задоволення, тонізує та підіймає настрій. Намагаючись підбадьоритися протягом робочого дня, деякі люди випивають понад 3-4 чашки. Це призводить до залежності від кофеїну, порушує кровообіг. Звичка може обернутися раннім інсультом, артеріальною гіпертензією, ішемією серцевого м’яза. Не пийте напій натщесерце: це підвищує ризик гастриту і виразки шлунка. Обмежуйтеся 2 чашками на добу з молоком і без цукру.

Суворі дієти

У гонитві за ідеальною фігурою жінки пробують різні обмеження в харчуванні, голодування, монодієти. Якщо організм не отримує достатньо білків, корисних вітамінів і жирів, йому складно відновлювати сили, тканини, порушуються багато процесів і метаболізм. У разі відмови від вуглеводів ризик передчасного старіння підвищується на 30-32%, а захворювань серця — на 50%.

Постійне переїдання

Надлишок калорій швидко перетворюється на зайві кілограми. Вони відкладаються у вигляді скупчень абдомінального жиру. Внутрішні органи і серце працюють “на знос”, щоб перетравити і розщепити їжу, яка постійно надходить. Після 40 років ожиріння стає однією з головних причин інфаркту міокарда, атеросклерозу коронарних судин, цукрового діабету 1 типу.

Нестача сну і відпочинку

У молодості хочеться більше встигнути, приділити увагу кар’єрному зростанню та особистим стосункам. Вільний час доводиться викроювати зі сну, що призводить до хронічного недосипання. Знижується вироблення певних гормонів, порушується обмін речовин, ожиріння і нервове перенапруження. У зрілому віці нестача сну часто обертається раннім старінням, неврозами та депресіями, хронічною втомою.

Пристрасть до азартних ігор

Ігроманія — серйозна проблема, яка підточує нервову систему людини зсередини. Дослідження психологів довели залежність шкідливої звички та хронічної депресії. Люди в стані постійного перенапруження частіше зловживають спиртним, страждають від психічних захворювань. Щонайменше 5% із них закінчують життя самогубством у молодому віці.

14 смертельно опасных привычек, которые вы можете считать безобидными

Звичка ігнорувати біль

Молоді люди вкрай рідко звертаються до лікарів у разі головного болю або спазмів шлунка, вважаючи за краще випити пігулку і повернутися до роботи. Але неприємні відчуття не можна ігнорувати: так організм подає “сигнал” про допомогу, вимагаючи уваги до проблеми. Небажання лікувати просте захворювання в молодості обертається хронічними патологіями після 40-45 років.

А як же профілактика?

Багато захворювань на ранній стадії відмінно піддаються лікуванню без операцій і складних методик. Тому лікарі нагадують про необхідність регулярно відвідувати терапевта для профілактичного огляду, здавати аналізи на рівень цукру, холестерину, основні гормони. Це займає мінімум часу, але збільшує шанси на щасливу й активну старість.

14 смертельно опасных привычек, которые вы можете считать безобидными

Гіподинамія

Малорухливий спосіб життя лікарі вважають першим ворогом сучасного жителя мегаполісу. Сидяча робота, відпочинок на дивані, відмова від спорту провокують уповільнення метаболізму, знижують перистальтику кишківника. Судини втрачають тонус, що призводить до хвороб серця, ожиріння, діабету, гепатозу печінки та закрепів. За гіподинамії ризик передчасної смерті збільшується в кілька разів.

Самотність

За спостереженнями психологів, у пацієнтів, які тривалий час проживають на самоті, не мають сім’ї чи постійного партнера, у зрілому віці частіше розвиваються хвороби серця. У них значно вищий ризик затяжної депресії, яка призводить до психічних проблем. Тож любов і міцні стосунки можна офіційно вважати ліками проти серцевих недуг.

Небажання говорити про проблеми зі здоров’ям

Намагаючись уберегти близьких від зайвої тривоги та проблем, молоді люди не розповідають про проблеми з власним здоров’ям. Намагаючись самостійно розв’язувати питання, вони нерідко запускають ситуацію до небезпечних ускладнень. Не гайте часу: з допомогою та підтримкою рідних легше впоратися з багатьма небезпечними патологіями.

Засмага із солярію

Лікарі не втомлюються повторювати, що регулярне відвідування солярію може стати причиною раку шкіри. Отримуючи штучну засмагу у віці 25-30 років, легко дізнатися про розвиток меланоми після 45 років. Основна небезпека — накопичувальний ефект променів, який посилюється після перебування на вулиці влітку, кожної поїздки на море. Крім того, солярій прискорює руйнування колагенових волокон на рівні ДНК, що загрожує передчасним старінням епідермісу.

Невміння відпускати образи

Постійне перебування в стані стресу провокує викиди гормонів стресу. Вони впливають на роботу серцево-судинної системи, послаблюють імунний захист. Якщо в молодому віці організм намагається мінімізувати наслідки, після 45 років надлишок адреналіну і кортизолу — прямий шлях до гіпертонії, серцевого нападу, інсульту, депресії.

Відмова від лікування зубів

Страх перед стоматологом, брак особистого часу — часті відмовки, за якими ховається небажання займатися лікуванням зубів. Але карієс, гінгівіт, пародонтоз та інші хвороби відкривають шлях інфекціям, призводять до утворення запальних вогнищ в організмі. За поганого стану щелепи підвищується ризик хвороб серця, атеросклерозу, патологій суглобів і кишківника.

14 смертельно опасных привычек, которые вы можете считать безобидными

Безконтрольне приймання препаратів

Самолікування за порадами із соцмереж змушує людей виписувати собі сильнодіючі ліки від болю, мігрені, запалення, вживати антибіотики та оральні контрацептиви. За оцінкою ВООЗ щорічно тільки в країнах Європи гине до 200 000 людей від побічних дій препаратів. Важливо проходити регулярні обстеження, здавати аналізи перед лікуванням, обговорювати дозування з фахівцем.

Багато шкідливих звичок на перший погляд здаються нешкідливими. Молодий організм легко переносить їхні наслідки, але ускладнення накопичуються, наростають, з роками перетворюючись на хронічні хвороби. Позбувшись їх у 30-35 років, можна зберегти здоров’я, знизити ризик патологій серця і судин.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *