Паралізований чоловік знову може ходити завдяки винаходу швейцарських вчених

Вчені розробили унікальний «цифровий міст»: спеціальні імплантати імплантували в голову і хребет людини, яка прожила паралізованим 12 років. Тепер він знову може ходити.

40-річний Герт-Ян Оскам потрапив в аварію на мотоциклі в Китаї 12 років тому. З того часу він міг пересуватися тільки в інвалідному візку: його тіло було паралізовано від пояса вниз. Ошкам дозволили встати на ноги винахід швейцарських вчених з Лозаннського університету.

“Цифровий міст”

Швейцарці розробили унікальний інтерфейс – «цифровий міст» між головним і спинним мозком, який відновлює зв’язок між двома областями центральної нервової системи, яка була перервана через травму. Цей пристрій, який пов’язує наміри паралізованого пацієнта з фізичними рухами, описано в статті, опублікованій в Nature.

Спеціальні імплантати були вбудовані в головний і спинний мозок Оскама. Ті, хто в голові, відстежують наміри людини рухатися, а потім бездротовим способом передають їх процесору.

Нейробіолог Джоселін Блох, яка встановила імплантат Oscam, сказала: «Спочатку для мене це була наукова фантастика, але сьогодні це реальність».

Як збуваються мрії

“Я мріяв знову ходити, і я вірив, що це можливо”, – сказав Оскхам журналістам, показуючи себе знову на ногах і йдучи. «Я пробував багато речей раніше, і тепер це мрія, яка здійснилася».

Поки що чоловік може пройти близько 100 метрів без зупинки й навіть здатний кілька хвилин стояти без допомоги й підтримки.

«Тепер я можу робити те, що хочу. І коли я вирішую зробити крок, відразу починається стимуляція”, – сказав він.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *