Вчені дізналися, як кофеїн впливає на кровопостачання мозку

Вчені з Державного політехнічного інституту вищої освіти в Коїмбрі, Португалія, з’ясували, що кофеїн може уповільнювати мозковий кровотік. Результати дослідження були опубліковані в Science Direct, повідомляє Tengri Life з посиланням на GazetaУкр.

У дослідженні взяли участь 45 осіб у віці від 18 до 22 років, які рідко пили каву. Швидкість мозкового кровотоку респондентів оцінювали за допомогою спеціальної ультразвукової методики. Потім їх розділили на дві групи: перша група одноразово прийняла 45 грамів капсул кофеїну, друга – 120 грамів, а третя – плацебо. Через 30 хвилин після вживання кофеїну учасників знову піддали процедурі УЗД.

З’ясувалося, що кофеїн знижував середню, максимальну систолічну і кінцеву діастолічну швидкості мозкового кровотоку в учасників першої і другої груп. Пікова систолічна швидкість — це максимальна швидкість кровотоку в момент скорочення серця, а кінцева діастолічна швидкість — така ж швидкість в момент розслаблення органу.

Як пояснили вчені, вплив кофеїну на мозок полягає в спазмі кровоносних судин. Внаслідок звуження судин знижується інтенсивність головного болю. Крім того, кофеїн стимулює центральну нервову систему, підвищує пильність і знімає втому. Однак при звуженні судин швидкість руху крові в них сповільнюється. Це може стати причиною порушення мозкового кровообігу.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *