Окупанти все бачили та фіксували з БпЛА: з’явилося відео ракетного удару по шикуванню 128-ї ОГШБр

У мережі з’явилося відео з моментом удару ракети “Іскандер-М” по шикуванню 128-ї ОГШБр у селищі Зарічне Запорізькій області 3 листопада.

Відео з посиланням на російські канали виклав телеграм-канал “Реальна війна”.

На ньому видно, що фіксація шикування з нагоди Дня артилерії відбувалася з ворожого БпЛА.

Як бачимо, ніхто з місцевих ворожу ракету не наводив, окупанти все бачили та фіксували з БпЛА, як військові збираються разом в одному місці. Проводити такі шикування та відкриті збори поблизу лінії фронту — злочинна недбалість, яка коштує людям життя. Сподіваюся, одного такого жахливого уроку буде достатньо, щоб більше ніколи нічого подібного не повторювалося”,підкреслив журналіст Денис Казанський.

Водночас деякі військові в коментарях зауважують: якщо в цей час у небі висів дрон, то це може свідчити про те, що ворог заздалегідь дізнався про місце й час проведення такого заходу та відправив туди БПЛА на дорозвідку й підтвердження удару.

Втім, зі свідчень інших бійців, російські розвіддрони постійно перебувають у небі над прифронтовими територіями Запорізької області, аж до Запоріжжя. За таких обставин тим більш незбагненне масове шикування за 25 км від лінії зіткнення.

Контекст

Вранці 3 листопада російська армія завдала ракетного удару по розташуванню військової частини ЗСУ в селі Зарічне Запорізького району, коли там відбувалося шикування 128-ї гірсько-штурмової бригади з нагоди Дня артилерії і ракетних військ та нагородження артилеристів.

Неофіційно йдеться про 22 загиблих. Також багато поранених (щонайменше 50), зокрема і серед цивільних.

За інформацією Запорізької ОВА, 3 листопада “окупанти вгатили ракетою по Зарічному. Внаслідок ворожої атаки поранено 9 місцевих жителів – 4 чоловіків та 5 жінок. Всім оперативно надано необхідну медичну допомогу.

Один із загиблих – колишній очільник Хмельницького обласного територіального центру комплектування полковник Володимир Возний. Про його загибель на Запорізькому напрямку унаслідок бомбового удару повідомляв голова Кам’янець-Подільської районної ради Михайло Сімашкевич. За його словами, це сталося близько 10:00 3 листопада.

У зв’язку з загибеллю воїнів 128 огшбр на Закарпатті оголосили триденну жалобу (з 6 листопада). Закарпатців попросили на кілька днів утриматися від розваг – відповідне звернення оприлюднив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

У мережі обговорюють неприпустимість наказів про шикування великої кількості військовослужбовців у прифронтовій зоні та рецидиви таких трагедій.

Ввечері 4 листопада керівництво Збройних сил України та МОУ підтвердило факт ракетного удару РФ по розташуванню 128 ОГШБр у Запорізькій області.

“Наразі триває з’ясування обставин. Збройні сили України співчувають кожній сім’ї, чиїх рідних забрала російська агресія”, – зазначили в Страткомі ЗСУ.

“Співчуваю родинам загиблих воїнів зі 128-ої окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади.
Будуть зʼясовані всі обставини того, що сталося. Доручаю Головній інспекції Міністерства оборони провести повну перевірку за фактом цієї трагедії”, – написав міністр оборони України Рустем Умєров у фейсбуці.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *