Чому жителі Норвегії не займаються городом

У країнах колишнього Радянського Союзу, як правило, біля будинків розбитий нехай невеликий, але город із грядками, на яких росте зелень або овочі. Навіть якщо немає городу, то сад із плодовими деревами і ягідними кущами є обов’язково. А ось у Норвегії, попри те, що люди здебільшого живуть у приватних будинках, рідко в кого все це побачиш. Чому так відбувається?

  1. Повинна ж бути причина

Уровень жизни норвежцев выше, чем у россиян, отсюда и отсутствие огородов у первых / Фото: demo.multiurok.ruНайімовірніше, вся справа в рівні життя наших громадян і норвежців. В останніх він набагато вищий. Саме тому люди в цій країні високо цінують свій час і дозвілля. Вони не витрачають його на працю в городі, а насолоджуються життям — відпочивають так, як їм цього хочеться.

У многих наших граждан в более зрелом, пожилом возрасте дача является единственным местом, где они могут вести активную жизнь, как социальную, так и в какой-то мере спортивную / Фото: pravda-nn.ruУ багатьох наших громадян у більш зрілому, літньому віці дача є єдиним місцем, де вони можуть вести активне життя, як соціальне, так і якоюсь мірою спортивне. Це щось на кшталт профілактичних заходів, спрямованих на запобігання хворобам, що виникають унаслідок малорухливого, пасивного способу життя. Ну а на дачі доводиться працювати — підвищується і фізична, і розумова активність. Ну а якщо додати до цього сонце, свіже і чисте повітря, то людина в принципі завжди перебуває в тонусі.

У норвежцев все иначе, в выходные и просто в свое свободное время они отправляются в горы / Фото: fotovmire.ruУ норвежців все інакше. У вихідні та просто у свій вільний час вони вирушають у гори. Це може бути похід або відпочинок у тих же горах у хітта-норвезькій дачі. А в гірських умовах, навіть якщо і посадити щось, то толку від цього навряд чи буде багато.

Норвежцы огороду предпочитают отдых в хитта-норвежских дачах / Фото: fotomm.livejournal.comДо того ж якщо вже сильно захочеться відчути себе фермером, можна вирушити на плантації полуниці. Але таке проведення часу подобається одиницям. Здебільшого люди просто купують і полуницю, й інші ягоди в магазині, де їхня вартість відносно невисока. У сезон тут полуниця коштує до 50 крон за один кілограм, така ж вартість і малини. Черешня дорожча — до 100 крон.

  1. Друга причина — витрати

Грунт в горной местности привозной, его можно купить в специализированном магазине, но стоит он дорого / Фото: финскийдомик.рфНорвежці відмінно ведуть підрахунки й вміють рахувати власні гроші. Річ у тім, що дуже багато будинків стоять на скельному ґрунті. Щоб звести фундамент, кілька тижнів працює екскаватор або інша спецтехніка. Адже скелю потрібно роздовбати. Ґрунт у такій місцевості привізний. Його можна купити в спеціалізованому магазині, але коштує він до 100 крон, а то й більше за п’ять кілограмів. Не особливо накупишся, щоб розбити грядки. Висока ціна тут і на добрива, а також самі саджанці. Плюс до цього піде багато часу і сил. Звичайно ж, набагато простіше, зручніше і значно дешевше придбати й привезти рулонний газон і облагородити прибудинкову територію.

  1. А що з домашньою консервацією

В Норвегии люди предпочитают есть свежие овощи независимо от сезона / Фото: clearbody.orgВ Україні, та й не тільки, якщо не всі жителі, то більшість щороку роблять на зиму заготівлі із зібраного на своїй ділянці врожаю. У Норвегії люди вважають за краще їсти свіжі овочі незалежно від сезону. Коштують огірки з помідорами близько двадцяти крон, а отримують вони в середньому 35 000. Чому б і ні.

Фрукты и ягоды жители Норвегии едят по большей мере в сезон, хотя привозная черника, как и клубника на полках магазинов присутствует всегда / Фото: offshoreview.euФрукти та ягоди жителі Норвегії їдять здебільшого в сезон, хоча привізна чорниця, як і полуниця, на полицях магазинів присутня завжди / Фото: offshoreview.eu

Норвежці вживають найрізноманітніші джеми, але не готують їх самі, а купують у магазинах, тим більше, що асортимент цієї продукції більш ніж великий. Компоти тут не варять, хоча купити їх можна, але тільки в магазинах, де реалізується прибалтійська або польська продукція. В основному тут п’ють каву, причому в дуже великих кількостях. Ягоди жителі Норвегії їдять здебільшого в сезон, хоча привізна чорниця, як і полуниця, на полицях магазинів присутня завжди.

В магазинах картофель местные фермеры покупают в качестве корма для разводимого ими скота / Фото: alev-biz.livejournal.comУ магазинах картоплю місцеві фермери купують як корм для худоби, яку вони розводять / Фото: alev-biz.livejournal.com

Що стосується овочів і картоплі, то для норвежців вартість не є високою. У магазинах усе це навіть фермери купують як корм для худоби, яку вони розводять.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *