Їсти потроху, але щодня: незамінний продукт для мозку і судин

Восени особливо важливо вводити горіхи у свій раціон, бо овочів і фруктів стає дедалі менше

Горіхи — концентроване джерело поживних речовин (вітамінів, мінералів, клітковини). У них досить багато жирів (50-65 г на 100 г), і це головним чином корисні жири у своїй натуральній формі, яких не торкнулася промислова обробка. Значна частка жирів у горіхах — цінні моно- і поліненасичені жирні кислоти, які належать до групи омега-9, омега-3 й омега-6. Завдяки їм горіхи позитивно впливають на функціонування серцево-судинної системи та мозку.

Горіхи добре насичують завдяки тому, що до їхнього складу входять білки та вуглеводи в поєднанні з жирами, харчовими волокнами, вітамінами та мінералами.

Бажано купувати горіхи тільки в шкаралупі, що захищає цінні жири та вітамін Е від окислення

Бажано купувати горіхи тільки в шкаралупі, що захищає цінні жири й вітамін Е від окислення. Жири в очищених горіхах швидко окислюються і набувають смаку згірклого масла. Очистивши від шкаралупи, їжте їх сирими, щоб зберегти корисні жирні кислоти та вітамін Е. Підсмажування горіхів — ще одна велика помилка в сучасному харчуванні, оскільки висока температура руйнує жири та знижує вміст вітамінів. Також підсолені, а тим паче підсолоджені цукром чи медом горіхи — теж далеко не найкращий вибір. Тому раджу їсти горіхи в сирому вигляді, окремо від шоколаду та солодощів.

Вживання гіркого мигдалю в сирому вигляді небезпечне для здоров’я

Однак деякі горіхи — як-от мигдаль — обов’язково необхідно піддавати термічній обробці перед вживанням. Наприклад, заливати окропом на кілька хвилин. У мигдалі міститься ціаноглікозид амигдалін (3-5%), продукти розпаду якого надають горіху специфічного мигдалевого запаху і гіркоти, виділяється синильна кислота — одна з найсильніших отрут. Тому вживання гіркого мигдалю в сирому вигляді небезпечне для здоров’я. Під час теплової обробки мигдалю амигдалін залишається незмінним, не становить небезпеки для здоров’я.

Неочищені сирі горіхи кеш’ю також не використовуються, оскільки між шкаралупою та оболонкою горіха містяться токсичні речовини. Тому їх спочатку витягують зі шкаралупи й оболонки та піддають термічній обробці, під час якої токсини руйнуються.

Рекомендую додавати горіхи до основних прийомів їжі — в салати, каші, поєднувати їх із фруктами. За такого варіанту вживання ви зможете контролювати кількість горіхів. Краще не їжте їх перед телевізором і комп’ютером, вони дуже калорійні.

Можна їсти сирі горіхи по одній порції щодня — близько 10-20 г.

Можна їсти сирі горіхи по одній порції щодня — близько 10-20 г. Наприклад, 10-15 горіхів мигдалю, або 3-4 волоських, або 20 фісташок, або лісового горіха (фундука) – 5-7 штук.

Ще один плюс горіхів у тому, що вони можуть зберігатися довго, не втрачаючи при цьому своїх корисних властивостей і смакових якостей. Цей продукт можна брати з собою в тривалу поїздку і вживати в тих ситуаціях, коли немає можливостей і часу для повноцінного приймання їжі.

Є й мінуси в горіхах. Насамперед висока калорійність і “звабливий” смак. Так і тягне з’їсти їх  більше! Обмежувати їх слід тому, що споживання у великих кількостях може спричинити болі в жовчному міхурі. Крім того, у деяких людей горіхи викликають алергічну реакцію. У такому разі їх не слід вживати навіть у малих кількостях.

Дітям до трьох років давати горіхи не варто, вони не засвоюються

Дітям до трьох років давати горіхи не варто, вони не засвоюються. Плюс у дітей часто буває алергія на арахіс і волоський горіх. Вводити в раціон горіхи потрібно дуже обережно.

У холодну пору року намагайтеся вводити їх у свій раціон. Але стежте за розміром порції ваших улюблених горіхів.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *