Вогнева точка чи вхід у сталінські тунелі: для чого потрібна дивна вежа посеред Дніпра у Києва (фото)

Багато хто помічав, що посеред Дніпра, неподалік Південного мосту та Осокорків, знаходиться загадковий об’єкт у вигляді круглої залізобетонної вежі, що на кілька метрів височить над водою.

Історію цього місця розповідають на сторінці “Спрага: в Києві цікаво” у Facebook.

“Її призначення відоме одиницям, тому вежу тут же охрестили вогневою точкою часів Другої світової війни, входом у сталінські тунелі, виведенням з кесона сталінських тунелів і ще більшою кількістю. Багато дачників на Осокорках і відпочиваючих на теплоходах часто можуть спостерігати дивовижну картину – різні кораблі іноді пришвартовуються до вежі або роблять навколо неї кілька кіл, таким чином усувається похибка корабельних компасів, яка називається магнітною девіацією. великих мас металу, що оточують компас чи магнітне поле Землі”, – пише автор матеріалу.

Зазначається, що кожне судно зобов’язане щорічно усувати похибки у роботі свого магнітного компаса, а оскільки Київ перебуває на стику двох водоймищ, то будь-яка помилка навігації може призвести до трагічних наслідків. Навіть ті кораблі, які обладнані за останнім словом техніки, мають проходити цю процедуру.

Наблизившись до башти, можна побачити залізні сходи й сходинки нагорі, де знаходиться залізна основа, призначена для швартування кораблів. Раніше Девіаційна вежа знаходилася на місці нинішнього Південного моста, але у 1983 році, у зв’язку з будівництвом моста її перенесли подалі, витративши на це близько двох мільйонів радянських рублів. Будували її з монолітного бетону, намагаючись застосовувати мінімум залізних конструкцій зі зрозумілих причин“, – йдеться у матеріалі.

Налаштування компаса судна здійснюється таким чином: за допомогою спеціального обладнання девіатор звіряє показання компаса з координатами вежі та налаштовує його на правильні показники при відхиленнях. Після цього девіатор виписує судну довідку та ставить “мокру печатку” – без цього документа корабель у плавання вирушити не має права. Зараз у Києві залишився лише один фахівець-девіатор, а на всю Україну їх навряд чи набереться з десяток.

Апостроф

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *